Eier du ikke hytteskam?
Hytteutbygging er en hovedtrussel mot norsk natur. Det finnes nær en halv million hytter allerede, og ifølge kommunenes planer er utbyggingen bare kommet halvveis. Kan vi bevare norsk natur og samtidig nyte rødvinen på hytta? Uten å føle på hytteskam?
Dato:
Adresse:
Deichman Bjørvika, Anne-Cath Vestlys pl. 1, Oslo
Les mer om #endringsloggen, NMBUs frokostseminarer om samfunnsaktuelle spørsmål
Se opptak her:
Velkommen til frokostseminar:
Det er lett å forstå at mange elsker hytteliv. Men for å komme nærmere naturen bygger vi ned stadig mer av den. I perioden 2008-2019 sto hytteutbygging for 40 prosent av all nedbygging av skog. Og 30 prosent av all nedbygging av våtmark.
Utbyggingen truer natur og naturmangfold og bidrar til klimagassutslipp og tap av karbonlagre.
Det er ikke bare utbyggingen som er problematisk, også bruken av eksisterende hytter bidrar til at hytta har blitt en klimaversting. Transport til og fra har et saftig klimaavtrykk, og ferdsel i hytteområdene forstyrrer dyreliv.
Flere har de senere årene sagt at «det er nok nå», blant annet tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Men hytteutbygging gir også klingende mynt i den slunkne kommunekassa og innebærer muligheter for lokalt næringsliv.
I panelet
- Lars Haltbrekken, politiker og stortingsrepresentant for SV
- Knut Martin Glesne, tidligere ordfører i hyttekommunen Krødsherad
- Jin Xue, professor innen by- og regionsplanlegging ved NMBU, forsker på fritidsboliger
- Ståle Navrud, professor ved Handelshøyskolen NMBU, forsker på verdisetting av natur
Vi stiller spørsmål som: Er det mulig å kombinere hyttedrøm med klimamål, såkalt “grønn vekst”? Er kommunene egnet til å forvalte fellesskapets interesser? Er hytte av typen gammeldags og enkel mer miljøvennlig enn moderne, store og velutstyrte varianter? Er andre former for rekreasjon bedre når det gjelder klimaavtrykk?
Dørene åpner 8:30 – det blir lett servering og mingling.
Strømming: Vi strømmer også arrangementet for deg som ikke kan delta fysisk. Lenke til streaming får du ved å melde deg på arrangementet
#endringsloggen
I en serie frokostseminarer bringer NMBU sammen politikere, næringsliv, forskere og sivilsamfunn for å finne løsninger på dagens samfunnsutfordringer. Dette arrangementet er andre seminar i rekken.
I påmeldingsskjemaet kan du velge å få tilsendt informasjon om kommende arrangementer i #endringsloggen.