Seminar: Forskning og samspill med dyreeier kan føre til bedre velferd for kua

Av Camilla Kielland

Ku ligger i graset på beite
Foto: Tommy Normann NMBU

Prosjektet Kutrivsel, som har undersøkt dyrevelferden i norske melkefjøs, nærmer seg slutten, og vi ønsker å presentere noen av resultatene våre.

Siden 2020 har forskerene i Kutrivsel besøkt nesten 160 fjøs, og totalt har vi sett opp mot 6000 melkekyr, 750 kalver og nesten 400 okser.

Nå vil vi fortelle om funnene våre, og vi inviterer alle interesserte til vårt sluttseminar 6. mars.

Det blir en dag med spennende presentasjoner av forskningsresultater og livlige diskusjoner om dyrevelferd.

Dette er en flott mulighet til å nettverke og dele erfaringer!

Forskning kan føre til endring

Formidling av forskningsresultater er viktig, og vi har eksempler på at det kan føre til konkrete endringer som bidrar til å bedre dyrevelferden

I et av fjøsene vi besøkte, hadde kyrne haseproblemer. Bonden var selv ikke fornøyd med resultatene fra våre undersøkelser og ville gjøre endringer i fjøset. Han kvittet seg med liggeunderlagene, som bare var tre- fire år gamle, og byttet dem ut med vannmadrasser.

Et par år senere inviterte han oss tilbake for en ny og objektiv vurdering, og vi kunne slå fast at det nye liggeunderlaget hadde bidratt til færre haseproblemer og bedre dyrevelferd. Investeringen var kostbar, både i tid og penger, men bonden mente det var verdt det fordi han opplevde økt trivsel, høyere ytelse og færre sår og hevelser.

Dyrevelferdsindikator og genetikk

Kutrivsel-prosjektet har ikke bare vært ute i fjøs og undersøkt dyrevelferden, vi har også sett på hvordan funnene fra fjøsbesøkene er assosiert med Dyrevelferdsindikatoren til TINE og med det genetiske materialet til kuene.

I tillegg har vi resultater fra en spørreundersøkelse der vi har fått innsikt i melkeprodusenters intensjoner når det gjelder dyrevelferd og hva som kan motivere dem til å bedre dyrevelferden. Dette er veldig spennende, siden det er produsenten som er nøkkelen til bedre dyrevelferd!

Alt dette får du høre mer om på smeinaret.

Professor Christoph Winckler ved Boku University i Østerrike, som har deltatt i prosjektet, vil også snakke om kompleksiteten bak en velferdsvurdering av alle dyr i ett fjøs og fordeler og ulemper med det.

Praktisk informasjon


Seminaret holdes i Vitenparken på Campus Ås

Det vil også bli mulig å delta digitalt. 

Vi gleder oss til å se deg! 

Vi vil også benytte anledningen anledningen til å takke alle produsenten som har deltatt i prosjektet og ale samarbeidspartneren.

Publisert - Oppdatert

Del på