Oljefondet, bærekraft og livet

Av Lise Thoen

Øystein Børsum, Torun Fretheim, Nikolai Tangen og Knut Kjær
Øystein Børsum, Torun Fretheim, Nikolai Tangen og Knut KjærFoto: NMBU, Tobias Rønningen

- Jeg elsker studenter mer enn noe annet!, proklamerte lederen for NBIM Nicolai Tangen, da han sammen med visesentralbanksjef Øystein Børsum og tidligere oljefondssjef Knut Kjær holdt foredrag på Handelshøyskolen NMBU.

Det var god stemning mellom de tre NBIM-toppene som møtte studenter og ansatte torsdag ettermiddag.  I fellesskap gikk de gjennom historien til oljefondet, etableringen NBIM og hvordan fondet forvaltes i dag. I tillegg fikk salen høre om NBIMs arbeid med klima og bærekraft, og hvordan de ivaretar ansvaret de har som en stor forvalter. Med på veien fikk de også noen karriereråd, og ble kjent med prinsipper for hvordan Tangen leder NBIM som organisasjon.

 En av de beste forvalterne i verden

Knut Kjær startet med å spørre salen om hvor mange som hadde høy risikovillighet og hvor mange som ikke likte risiko. Ifølge Kjær er etableringen av oljefondet basert på entreprenørskap og risikovilje, kloke beslutninger i starten av oljeeventyret og målrettet kompetansebygging i NBIM. Visjonen var helt fra starten å slå markedet og være en av de beste forvalterne i verden.

NBIM skulle styre risikoen og diversifisere investeringene, ha total integritet i beslutningene og foreta etisk forsvarlige investeringer. Dette kan sees som selvfølgelige retningslinjer i dag, men ble i sin samtid oppfattet som risikovillig og motstrøms.

Oljefondets første leder Knut Kjær
Oljefondets første leder Knut Kjær Foto: NMBU, Tobias Rønningen
Dagens leder av oljefondet Nicolai Tangen
Dagens leder av oljefondet Nicolai Tangen Foto: NMBU, Tobias Rønningen

Nicolai Tangen minnet oss på at mange stater har funnet store naturressurser, men mistet alt til korrupsjon og overforbruk. De har dermed brukt opp formuen sin, og sitter igjen med en økonomi som har mistet industrigrunnlaget sitt. I Norge gjorde vi det annerledes. 

Klima og miljø

Visesentralbanksjef Øystein Børsum presenterte seg som Norges minst kjente oljefondstopp. Han har et særskilt ansvar for å følge opp NBIM og oljefondet. Børsum brukte mye av sitt innlegg til å snakke om hvordan NBIM bruker makten de har som en stor eier, til å påvirke beslutninger i selskapene de er investert i. Dette gjøres gjennom deltakelse på generalforsamlinger eller i direkte dialog med ledere i selskaper de er deleiere i. Slik kan NBIM påvirke strategier, beslutninger og styresammensetning i store, ofte multinasjonale, selskaper.

Visesentralbanksjef Øystein Børsum
Visesentralbanksjef Øystein Børsum Foto: NMBU, Tobias Rønningen

NBIM har en ideologisk føring på klima og miljø, . De har en forventning om at alle selskaper NBIM investerer i skal ha en langsiktig plan for å ha netto nullutslipp i 2050. Andre store kapitalforvaltere bryr seg ikke om klima og bærekraft i like stor grad.

– Dette er en forutsetning for et fond som har evighetsperspektiv, ifølge Nicolai Tangen.

For å oppnå dette, jobber fondet på flere områder. I tillegg til å være i direkte dialog med selskapene om klimarisiko og strategi, er NBIM engasjert i arbeidet med å få felles, internasjonale ordninger for bærekraftsrapportering.

Tangen og Kjær var enige i at målet om nullutslipp i 2050 ikke er ambisiøst nok, det er for langt frem i tid og kan være for sent.

Ha det gøy!

Nicolai Tangen presenterte seks verdier og leveregler han har med seg i ledelsen av NBIM og ellers i livet.

Tillit

NBIM er avhengig av at det norske folk har tillit til NBIM som forvalter av våre felles verdier. Åpenhet rundt hvordan NMBIM arbeider, nettsider med mye informasjon om NBIM og tilstedeværelser i sosiale medier er verktøy som brukes for å skape denne tilliten.

Gjennomsiktighet

Nicolai Tangen sier selv at Oljefondet er verdens mest gjennomsiktige fond. De som vil kan gå inn på organisasjonens hjemmesider og lese om alle investeringene fondet har gjort. NBIM profesjonalisert forvalterrollen og har tydelige guidelines for arbeidet i fondet.

Tangen har selv vært i dialog med mange toppledere i store, internasjonale selskaper. Da er det ikke nødvendigvis finans som er samtaleemnet, men hva som skal til for å lykkes generelt.

Pasjon

De som vil lykkes, må brenne for det de jobber med. Penger alene kan ikke erstatte den indre gløden en får av å jobbe med noe en elsker.

Nicolai Tangen og Knut Kjær under foredrag ved Handelshøyskolen NMBU
Nicolai Tangen og Knut Kjær under foredrag ved Handelshøyskolen NMBU Foto: NMBU, Tobias Rønningen

Tæl eller stamina

De som vil lykkes må også tåle å stå i stormen, tåle at alle er uenige med deg, og holde retning og motet oppe når det stormer.

Livslang læring

Tangen trakk frem at mange av lederne som har lykkes har et stort vitebegjær, som ikke stanser når de har suksess. Han trakk frem at han selv leser mye og utfordrer seg selv med innsikt i fag og synspunkter som er nye eller strider mot det han selv mener.

Det unike med NMBU ble også trukket frem

- Det har gått opp for meg hvor utrolig kul skole dette er! Det naturvitenskaplige vil kunne skifte det geopolitiske fullstendig. Det er viktig med forståelse fra flere fagfelt som er mer og mer avhengig av hverandre.

Det viktigste sparte Tangen til slutt;

Ha det gøy!

Det er det som er meningen med å leve!
Så vi ble anbefalt å ta med humor inn i ledermøtene og på arbeidsplassen, ettersom det gir mer kreativitet og lavere skuldre.

God stemning i salen da de tre NBIM-toppene holdt foredrag ved Handelshøyskolen NMBU
God stemning i salen da de tre NBIM-toppene holdt foredrag ved Handelshøyskolen NMBU Foto: NMBU, Tobias Rønningen

Publisert - Oppdatert

Del på