Ny policy advisor ved Skatteforsk – Centre for Tax Research 

Av Emma Susanna Hidas

Hector Enoc Ulloa Chinchilla 
Rådgiver
Handelshøyskolen
Skatteforsk - Centre for Tax Research

Etter tre år med ledererfaringer i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) ventet et nytt kapittel for Hector Ulloa, men han var usikker på om det skulle være i Norge. NMBU og forskningssenteret Skatteforsk vekket interessen. Hvordan kan skatt brukes for å øke investeringene i bærekraftig utvikling og redusere ulikhet? 

I SAIH jobbet Ulloa mye med nye samarbeid, retten til utdanning internasjonalt, menneskerettigheter og ikke minst utvidelsen av Students at Risk-ordningen. Det er en ordning som gir studenter som har blitt utvist, forfulgt eller fengslet i hjemlandet grunnet sitt politiske engasjement, mulighet til å studere i Norge. Sistnevnte var Ulloas vei til Norge fra Honduras i 2018 der han var profilert aktivist som juss-student. Under studentopprøret i 2016 ville regjeringen utvise fattige studenter fra det eneste offentlige universitet og Ulloa ble offentlig talsperson for den nasjonale bevegelsen. I Bergen fikk han mulighet til å fullføre masteren i offentlig administrasjon. 

Skatteforsk – Centre for Tax Research 

Skatteforsk er et forholdsvis nytt senter, som i år fikk 30 millioner kroner fra Norges Forskningsråd, for å forske på aktuelle skattespørsmål og bidra til en kunnskapsbasert samfunndebatt. 

Ulloa liker mulighetsrommet til å kunne være med å utforske og utforme det.  

- Her er det mulighet å jobbe med «real policy for the real world» og skape impact, forteller Ulloa.  

Fra studiene har Ulloas blant annet med seg jus, politikk og samfunnsøkonomi, og hans inngang til Skatteforsk er nettopp utviklingsperspektivet. 

Professor Annette Alstadsæter, leder av Skatteforsk, er entusiastisk når hun snakker om sin nye kollega. 

- Hector har en perfekt bakgrunn, da vi må ta hensyn til både lovtekst og politikk i vår forskning og formidling, og han har veldig nyttig innsikt i norsk organisasjonsliv og utviklingspolitikk. Samtidig har han verdifull erfaring i å bygge opp og drive effektive strukturer i en liten og spredt organisasjon, noe vi er heilt avhengige av her på Skatteforsk med over 70 medarbeidere i mange land. Jeg er så glad for at Hector valgte å begynne hos oss, og jeg gleder meg til alt det vi sammen skal få til! 

Hector Enoc Ulloa Chinchilla 
Rådgiver
Handelshøyskolen
Skatteforsk - Centre for Tax Research

Rollen som policy advisor 

Ulloa startet i stillingen som policy advisor i juli og har allerede vært utenfor Norge og snakket om forskningen til Skatteforsk. 

I overgangsfasen mellom SAIH og Skatteforsk deltok Ulloa på et side arrangement i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Arrangementet ble arrangert av delegasjonene til Uruguay, Portugal, Frankrike og den europeiske union i samarbeid med Scholars at Risk Network.  

Ulloa snakket om viktigheten av akademisk frihet, etter sin erfaring fra SAIH og sin nye rolle i Skatteforsk. Akademisk frihet er essensielt for universiteter og forskningssentre rundt i verden og arrangementet hadde som mål å utdype hvordan retten til akademisk frihet er beskyttet under internasjonale lover. Forskning på skatt er et kontroversielt område, spesielt når det gjelder skjulte formuer og skatteparadiser.

- Akademisk frihet er viktig for oss i Skatteforsk, fordi vi har som mål om å delta aktivt og bidra til gode offentlige debatter, mener Ulloa.  

- Jeg har fulgt og vært engasjert i arbeidet med akademiske prinsipper i lang tid, studenter skal ha rett til akademisk frihet, og forskere skal kunne delta i offentlig debatt og forske på det de ønsker uten forfølgelse. Etter arrangementet i Geneve følger jeg med på hvordan ulike land skal fortsette med dette arbeidet. Det er alltid en sjanse som tas ved å holde et sidearrangement til internasjonale toppmøter, men det gikk veldig bra og mange delegasjoner deltok, forteller Ulloa fornøyd.  

I september samlet FNs generalforsamling seg i New York for SDG Summit. Vi er midtveis for å nå bærekraftsmålene før 2030 og et viktig punkt er hvordan kompromissene til medlemslandene skal fornyes. Vi trenger en større innsats, og økt finansiering for å nå dem er en sentral del. Helgen før generalforsamling ble Action Weekend arrangert, en samlingsplass for blant annet sivilsamfunnsorganisasjoner og interesseorganisasjoner der innspill til hovedforsamlingen ble lagt frem. Ulloa deltok her som representant for Global Student Forum og Skatteforsk, og holdt et innlegg der han trakk frem koblinger mellom SDGs, akademia, studenter, forskere og institusjoner. 

- Det er viktig å fokusere på samarbeid mellom forskere, offentlige etater og regjering for å oppnå bærekraftsmålene. Vi mangler mye midler for å nå dem, og ulovlig kapitalflukt og skattetriksing er noen av utfordringene vi må løse. Siden Skatteforsk jobber med dette, kunne jeg vise til omfanget problemet og utfordre deltakere til bedre samarbeid, sier Ulloa.  

Se opptaket med innlegget til Ulloa her (min 54).

Hector
Foto: Skjermdump

I tillegg til jobben sin som policy advisor, sitter Ulloa som Executive Committe Member av Education Cannot Wait (ECW), FNs fond for utdanning i krise og konflikt. Etter SDG Action Weekend deltok Ulloa på ECWs High-Level Steering Group meeting i New York. Her er ulike donorland med, i tillegg til FN organisasjoner som UNHCR og UNESCO. Ulloa deltar i ECW som representant for de unge og studenter, og han håper han får muligheten til å bidra med innsikt til skattespørsmål når finansiering av utdanning diskuteres. 

Erfaringen Ulloa har fra SAIH og Honduras er verdifull på mange ulike måter. Nå ved oppstarten av Skatteforsk spesielt i forbindelse med å hjelpe til å bygge opp det organisatoriske. I oktober venter økonomikonferansen KÅKÅnomics i Stavanger, som ble åpnet med en paneldebatt arrangert av Skatteforsk. I forkant av KÅKÅnomics holdt Skatteforsk sin første årlige konferanse i samarbeid med Universitetet i Stavanger. På Skatteforsk-konferansen ble «Atlas of the Offshore World» lansert.

- I rollen som policy advisor skal jeg jobbe med å styrke koblingen mellom våre forskere, og for eksempel organisasjoner og regjeringen. Skatteforsk jobber allerede på mange ulike områder, fra profit-shifting av multinasjonale selskaper til klimaskatt. Jeg ser frem til å kartlegge og ha oversikt over ulike aktører og arenaer som Skatteforsk bør være en del av. For å understreke betydningen vårt arbeid og forskning, er det avgjørende at vi leverer innspill til skattemyndighetene om ulike saker og at vi har et godt forhold til dem. 

Inspirasjon til studenter og fagfolk 

Ulloa ser at det under studieløpet er lett å legge hovedfokuset på karakterer og det som skjer i klasserommet. 

- Jeg oppfordrer alle til å ha et større blikk på hva faget kan brukes til. For meg var alt som ikke skjedde i klasserommet det viktige. Jeg brukte det jeg lærte i klasserommet til å engasjere meg, ikke bare få gode karakterer, men å endre verden. Jeg er en dreamer, sier Ulloa med et smil.  

- Finn ditt område og din prosess, og lær om hvordan du kan delta på ulike arenaer og finne strategier for å være med å påvirke. 

- Skattesystemer og bærekraftig utvikling henger tett sammen, det så jeg ikke like tydelig før. En av de største utfordringene vi står over nå er mangelen på midler for å nå bærekraftsmålene. Dette er selvmotsigende siden vi aldri har sett så mye formue i verden. NMBU som bærekraftuniversitetet og med Skatteforsk som forskningssenter, er det stort potensiale for å koble fagene sammen i enda større grad. NMBU er et unikt sted for å forske på dette, koble økonomi og bærekraftig utvikling, sier Ulloa engasjert.  

I 2022 ble Ulloa nominert til D2s ledestjerner, les hele intervjuet her. 

Publisert - Oppdatert

Del på