Ni norske økonomer tar til orde for å supplere Parisavtalen med en internasjonal avtale om å redusere tilbudet av fossil energi.
For å nå målet i Parisavtalen om å begrense global oppvarming til godt under to grader, må store deler av verdens fossile energiressurser bli liggende under bakken. I en artikkel publisert i Science 26.juli 2019 argumenterer ni norske økonomer, inkludert Skatteforsks Knut Einar Rosendahl, for en internasjonal klimaavtale mellom land som eksporterer fossil energi. Målet er at en slik avtale skal begrense tilbudet av fossile brensler.
En slik avtale ville ikke vært nødvendig dersom Parisavtalen fungerte perfekt. Men når land dropper ut av avtalen, den ikke er forpliktende og kuttene i avtalen ikke er nok for å begrense oppvarmingen til under to grader, er det også nødvendig med tiltak på tilbudssiden.
I artikkelen pekes det spesielt på fire ting man kan oppnå med en slik avtale:
1) Styrke klimaeffekten av tiltakene i Parisavtalen når det finnes land uten klimapolitikk.
2) Stimulere investeringer i klimavennlig teknologi
3) Fungere som en forsikring mot en mislykket Paris-avtale.
4) Svekke motstanden mot klimatiltak blant produsenter av fossile brensler.
Artikkelforfattere er Geir B. Asheim (UiO), Taran Fæhn (SSB), Karine Nyborg (UiO), Mads Greaker (Oslo Met), Cathrine Hagem (SSB), Bård Harstad (UiO), Michael. O. Hoel (UiO), Diderik Lund (UiO) og Knut Einar Rosendahl (NMBU).
Hele artikkelen The case for a supply-side climate treaty kan leses her.
Her er også et innlegg på norsk i Aftenposten om samme tema av samme artikkelforfattere.
Fakta
Abonner på nyheter fra Skatteforsk ved å melde deg på her.