Hedda Mathilde Jørgensen (21) er tredjeårs-student ved NMBUs fakultet for realfag og teknologi (REALTEK) og en av årets faddersjefer. Hun har følgende praktiske tips til nye studenter:
Bruk NMBUs nettsider aktivt
- På nettsidene til REALTEK ligger kontaktinformasjon til studieveilederne, som kan hjelpe deg med det meste.
- Ikke glem NMBUs sjekkliste for alle nye studenter.
- Mazemap er et veldig nyttig verktøy i begynnelsen, da det gir det lett oversikt over alle rom og lokaler på campus, slik at du kan finne frem.
Pakk praktisk
- De fleste flytter jo til et nytt sted når de begynner å studere og trenger da alt det vanlige man bruker i hverdagen, som klær, toalettsaker og lignende.
- Hvis man skal bo hos Studentsamskipnaden (SiÅs) må man også huske å ta med egen ruter til internett. Skittentøyskurv og sykkel er også en fordel.
- Ørepropper lurt i tilfelle du, eller noen i nærheten av deg ,skal ha en fest med mye lyd.
- Husk at det er ikke så farlig om du glemmer noe, det meste er mulig å få tak i enten på Ås, i Ski eller Oslo, så ikke pakk for mye i første omgang.
Sjekk hva som finnes på hybelen før du pakker
- Les nøye hva som finnes og ikke finnes på hybelen. Mange steder trenger du ikke ta med noen møbler og noen steder trengs bare seng.
- Det er også mange kollektiv der alt av kjøkkenutstyr allerede er på plass fra dem som allerede bor der og har bodd der tidligere.
- Det er uansett lurt å ta med saks og ostehøvel, da disse er ting man sjeldent har for mange av.
- Pensumbøkene får du kjøpt på vår egne bokhandel på campus, Boksmia, på Facebookgruppa "NMBU pensumbøker kjøp/salg/bytte" eller fra fadderne som kanskje hadde fagene i fjor.
Møt nye venner ved å bli frivillig
- Sosialt er det viktigste å ikke være redd for å prøve nye ting, og å bli med på så mye sosialt som mulig de første ukene, da møter du garantert mange andre og det er lett å finne nye venner.
- Å bli frivillig er en fantastisk mulighet til å bli kjent med andre på tvers av linjene. Det er utrolig mange verv å velge blant.
- Bli medlem av samfunnet, der er det arrangementer nesten hver dag. Hvis du er ekstra engasjert kan du også melde deg inn i komite. Du kan velge mellom en rekke forskjellige komiteer, der du jobber noen timer i semesteret sammen med flere andre.
- Til høsten arrangeres UKA i Ås for femtiende gang. Da er det bare å melde seg som «funkis» for å få med seg ekstra mye av moroa. Det er også egne fester for alle medlemmer av samfunnet, komitemedlemmer og «funkiser».
Les mer om livet rundt studiene
Studiegrupper gjør arbeidet morsommere
- For å lykkes med studiene vil jeg anbefale at du finner en god gjeng å jobbe sammen med. I en kollokvie blir du "tvunget" til å jobbe jevnt og trutt, samtidig som det er mye morsommere å jobbe i grupper.
- Sett opp en timeplan for uka, der du legger inn faste tidspunkt for når du skal møte opp og dra hjem. Hvis du jobber fra 8 til 16 kan du gå hjem med god samvittighet.