Norsk vannbransje står overfor store utfordringer og trenger flere sivilingeniører innen vann- og miljøteknikk. Ved NMBU har 9 av 10 masterstudenter i vann- og miljøteknikk fått jobb allerede før de har levert masteroppgaven.
Dette viser hvor ettertraktet kompetansen innen vann og avløp (VA) er på arbeidsmarkedet.
Med investeringer på over 330 milliarder kroner de neste 20 årene, er det et stort behov for kvalifisert arbeidskraft for å sikre daglig drift, vedlikehold og ny infrastruktur. Klimaendringer og befolkningsvekst øker presset på vannbransjen, og vi trenger flere fagfolk for å møte disse utfordringene.
– Per i dag er jobbmulighetene for vannstudenter veldig gode. Mitt inntrykk er at behovet for VA-ingeniører er stort og stadig økende, både innenfor det private og det statlige, sier Håvard Sveen.
Han går siste året på Master i vann- og miljøteknikk ved NMBU, og kan snart kalle seg sivilingeniør. Han har allerede sikret seg jobb i Sweco.
– Det er stort etterslep når det gjelder vedlikehold av infrastruktur, og nye krav til rensing av avløpsvann fører til at de aller fleste av dagens renseanlegg må bygges om. Alt i alt står VA-sektoren overfor stor aktivitet på en veldig bred front, sier han.

Attraktivt studieprogram med gode jobbmuligheter
Vegard Nilsen er programansvarlig for vann- og miljøteknikk ved NMBU. Han fremhever flere faktorer som gjør studieprogrammet unikt og attraktivt for både studenter og arbeidsgivere.
– Vi jobber med samfunnets mest grunnleggende behov: Nok og rent drikkevann og trygg håndtering av avløp og overvann. I en mer usikker verden blir det bare viktigere å ivareta vann- og avløpstjenestene og sikre beredskap, sier Nilsen.
Vann- og miljøteknikkstudiet ved NMBU kombinerer teoretisk og praktisk undervisning med utstrakt bruk av laboratorier og befaringer. Studentene får også muligheten til å skrive masteroppgaver i samarbeid med arbeidslivet, noe som gir dem verdifull erfaring og nettverk.
– Det er et godt sommerjobbmarked, og de fleste studentene har relevant sommerjobb, legger Nilsen til.
Håvard Sveen tror at bredden i utdanningen er utslagsgivende for at han og medstudentene er attraktive på arbeidsmarkedet.
– I løpet av studietiden får vi en god innføring i hele bredden til VA-faget. Dette gir grunnlag til å forstå hvordan mange fagområder kan henge sammen, som arbeidsgivere setter pris på, sier han.
Han trekker frem at man har en ganske unik mulighet til å ta fag på tvers av fakulteter ved NMBU.
– Man kan kombinere vann- og miljøstudier med fag en selv finner interessante fra andre fakulteter. Dette er med på å gi oss studenter ved NMBU en god faglig bredde, sier Sveen.
Et trygt utdanningsvalg
Masterstudenten trekker også frem det gode studentmiljøet ved NMBU som en viktig faktor for hans valg av studieprogram.
– NMBU har et veldig godt studentmiljø. Engasjement i dette gir deg mange erfaringer som gjør seg godt videre i arbeidslivet, og oppleves som positivt i en jobbsøkingsprosess, sier han.
Han ser på en utdanning innenfor vann- og miljøteknikk som et veldig trygt valg, og oppfordrer andre til å søke seg dit.
– Man skal lete lenge etter et yrke som er mer spennende og hvor det knives så mye om de nyutdannede som her, sier han.
Sveen opplever vann- og miljø som et givende yrkesvalg, hvor man kan være med på å løse problemer som gir en litt bedre fremtid.
Med et stabilt behov for arbeidskraft og muligheter for innovasjon og fornyelse, ser fremtiden lys ut for studenter innen vann- og miljøteknikk ved NMBU.
– Samfunnets forventninger til at vi leverer gode og kostnadseffektive vanntjenester kommer til å øke, og digitalisering, sensorer og smart bruk av data kommer til å bli viktigere og viktigere, avslutter Nilsen.