Skogfagsstudentene ved NMBU smiler bredt - de utdanner seg til en bransje som roper etter folk. I 2016 hadde så mange som 8 av 10 jobb før de var ferdige med mastergraden.
Fremtiden er grønn og få ting er grønnere enn skog. Skogbransjen trenger folk og mange av NMBUs masterkandidater i skogfag får jobb før de er ferdige. Skogbransjen en en essensiell del av den fornybar fremtiden, men sliter med å få nok folk. Næringen har i flere år jobbet hardt med å rekruttere folk til bachelor- og master i skogfag.
– Det er gjerne små kull på master i skogfag, sier Sjur Baardsen, Dekan for Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU.
– De aller fleste får relevant jobb svært raskt, ofte før de er ferdige med masteroppgaven. Noen får mer enn ett jobbtilbud.
Mange ledige jobber
«Jeg har aldri sett mens jeg har studert at det har vært så mange ledige jobber på markedet som ønsker folk med skogfaglig bakgrunn som det er nå», skrev en av kandidatene i en undersøkelse i 2016.
«Det ser bra ut. Mange relevante stillinger har blitt lyst ut. Selv har jeg vært på intervju hos fire arbeidsgivere (…)», kommenterer en annen.
Gunvor: Kontaktpunkt for skogeiere
Med stor interesse for natur og biologi, sier Gunvor Grimeland Koller at valget av skogfag som utdanning var enkelt. Hun jobber som skogbruksleder i Viken Skog. Der er hun kontaktpunkt for skogeiere, og hun selger skogtjenester, kjøper tømmer, planlegger og gjennomfører hogst.
Les mer om hennes jobb her.
Halldis: Storviltjakt og skogbruk
Halldis Linde Lie jobber som rådgiver på landbrukskontoret i Ringerike og Hole kommuner hvor hun administrerer storviltjakta og jobber med skogfond og skogkulturtiltak. Hun jobber hovedsakelig med viltforvaltning, men også en del med skogbruk. Hun administrerer storviltjakta, gjør bestandsvurderinger og oppdaterer viltkart.
Les mer om hennes jobb her.
Ida: Arbeider med frivillig vern
Ida Aarø jobber som rådgiver hos Norges Skogeierforbund. Hun koordinerer arbeidet rundt frivillig vern, og jobber på prosjekter tilknyttet skog og klima og skogbehandling. Ida valgte å studere ved NMBU fordi hun har stor interesse for natur, miljø og klima.
– Jeg jobber hovedsakelig med ordningen frivillig vern av skog, som går ut på at skogeiere frivillig tilbyr skogen sin for vern mot at de får erstatning, sier hun.
Les mer om hennes jobb her.
Mangler forskere
– Ettersom kullene på dette programmet er ganske små, får de aller fleste jobb i skogbransjen, kommenterer dekan Baardsen.
Han ønsker seg flere kandidater som vil gå videre og bli forskere. I skogfag er nåløyet for å gå videre med forskning etter endt masterstudium betydelig større enn mange sammenliknbare fagområder, som biologi og naturforvaltning.
– Det er en spennende karriere hvor du fordyper deg i det du er mest interessert i, og har svært stor frihet i arbeidshverdagen, sier Baardsen, som selv er professor i skogøkonomi.
Behovet for flere forskere innen skogfaget kan du lese mer om her.