Skogens hemmelige kamp: Lav mot parasitt

Av Cathrine Glosli

Lav infisert av parasitten Plectocarpon lichenum
Lav infisert av parasitten Plectocarpon lichenumFoto: Kem Luther

I norske skoger foregår det en kamp mellom lav og parasitt. En kamp hvor laven trekker det korteste strået.  

I norske skoger foregår det innbitt kamp i det stille. Om du har vært på skogtur i nærområdet ditt, har du antakelig gått rett forbi den. På kvister og stammer vokser små og unnselige skapninger: lav. De er overalt, men lett å overse der de omtrent går i ett med trestammer, kvist og steiner. I denne stille, fuktige verdenen foregår det en kamp mellom lav og parasitt. En kamp den fastsittende laven ikke har sjans til å unnslippe.

Samarbeidsprosjekt
– En lav er et samarbeid mellom en sopp og en eller flere klorofyllholdige partnere, for eksempel alger, sier forsker Johan Asplund ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Dette samarbeidet resulterer i en helt ny livsform, og partene lever sammen på bokstavelig talt luft og kjærlighet, noe som du kan lese mer om her.

Globalt måleinstrument
De henter næringsstoffer rett fra luften, og plukker lett opp luftforurensning. De er svært ømfintlige ovenfor forurensning, og det gjør dem til gode måleinstrumenter.
– Det er en sterk sammenheng mellom mengde luftforurensning og mengde lav i miljøet. I tillegg er de relativt enkle og billige å kartlegge.
– Det finnes mer lav enn du kanskje skulle tro, sier Asplund.
Han fortsetter med å fortelle at lavene globalt sett dekker omtrent samme areal som verdens regnskoger gjør. Dette tilsvarer nesten ti prosent av landjorden.

Sneglespist lav
Sneglespist lav Foto: Johan Asplund

Parasitter på lav
Asplund har forsket på parasitter som lever på sopp i lav, og spesielt parasitten med det latinske navnet Plectocarpon lichenum. Parasitten gjør at lavene av typen lungenever, vokser mindre, og danner svulster, eller galler, på lavenes overflate. Gallene i dette tilfellet er svarte, men du må vite hva du skal se etter.
– Lav har ofte utvekster i forskjellige former og farger, sier Asplund.
Så hvis en tilfeldig turgåer ser en slik infisert lav i skogen, så vil han eller hun antakelig ikke tenke noe særlig mer over det.
– Det er helt vanlig med utvekster, som for eksempel fruktlegemer , men i dette tilfellet er det snakk om en parasitt som laven ikke har noe godt av.

Ufrivillig slankekur
Forskerne har sett på hvordan det går med lav med og uten galler.
– Lavene med galler vokste nesten ikke i det hele tatt, sier Asplund.
Noen gikk også ned i vekt. Forskerne vet ikke om det å ha flere galler påvirker veksten mer.
Det er en uvelkommen snylter som flytter inn og alt virker tilsynelatende greit, men det er det altså ikke.

Tømmer matskapet
Parasitten reduserer produksjonen av viktige stoffer som i det daglige beskytter laven mot solens skadelige UV-stråler, rovdyr og sykdommer. Parasitten får all sin energi fra laven.
– Parasitten gjør sannsynligvis at laven ikke klarer å binde like mye karbon, kommenterer han.
Han forteller videre at karbonet kan brukes til enten vekt eller forsvar.
– Kanskje klarer lavene bare å lage nok karbon til sin egen overlevelse og til parasitten? Det blir tydeligvis ikke noe igjen til vekst og forsvar.

Dobbel elendighet
Som om ikke det skulle være ille nok for laven å miste evnen til å vokse og forsvarsstoffene sine, så fører parasitten flere ubehagelige konsekvenser med seg. Det viser seg at infiserte lav også er mer utsatt for å bli spist av snegler.
– Her er det kanskje naturlig å tro at de blir spist fordi de ikke klarer av å lage forsvarsstoffer, sier Asplund.
Men det stemmer antakelig ikke.
– Mest sannsynlig skyldes det at infiserte laver har en bedre kombinasjon av næringsstoffer for sneglen.
Til sammen blir det dobbel ulykke, parasitten hindrer veksten deres i tillegg til å gjøre dem mer smakelige for rovdyr. I dette tilfellet vanlig hagesnegl, en av landets vanligste snegler.

Lav infisert av parasitten Plecocarpon lichenum som blir spist av en snegl.
Lav infisert av parasitten Plecocarpon lichenum som blir spist av en snegl. Foto: Johan Asplund

Ingen kur for laven
– Neste gang du går på tur, ta en ekstra kikk rundt deg. De er over alt, på hus, på trær og på stein og fjell.
Mange av dem kjemper en kamp mot en fiende som har flyttet inn uten invitasjon. Parasitten spiser maten deres og gjør dem mer appetittvekkende for store, skumle snegler. Og lavene - de har ingen sted å gå.
– Dette finnes det, så vidt vi vet, ingen kur for. Lavene må bare leve med denne snylteren som best de kan, avslutter Asplund.

Publisert - Oppdatert

Del på