Hvert år premieres de beste kronikkskriverne blant masterstudentene på naturbasert reiseliv.
Sist onsdag ble det gitt heder, ære, og premier til fem skriveføre studenter ved MINA. Studentene ved masterprogrammet naturbasert reiseliv får hvert år en utradisjonell start på studiet da de på høsten må skrive en kronikk i kurset REIS202 «Introduksjon til masterstudiet i naturbasert reiseliv».
– Kronikkskriving er en nyttig øvelse, sier emneansvarlig Stian Stensland.
– Da må studentene utrykke seg kort og konsist som «eksperter» på et tema. Dette er noe man ofte må kunne når man senere kommer ut i arbeidslivet.
Hvert år er det reiselivsstudenter som får kronikken sin på trykk i en avis, magasin eller nettside. To av studentene som fikk sin kronikk på trykk var Gunn Evy Auestad og Kristine Blekastad Sagheim.
Selfieturisten: venn eller fiende?
Auestad skrev om det hun mener har vært en lite konstruktiv debatt om "selfieturisme" til store norske naturattraksjoner som Trolltunga, Preikestolen og Lofoten.
– Å rette pekefingeren mot sosiale medier og naturødeleggende, uvitne turister er ansvarsfraskrivelse, sier hun.
– Vi bør heller juble over at Norge er satt på kartet og diskutere hvordan vi kan tilrettelegge bedre, men også fordele besøkstrykket på flere norske naturperler.
Toppturer og skred
Sagheim skrev om toppturer på ski og skredproblematikken knyttet til dette.
– Å gå på topptur omtales som Norges nye folkesport, men jeg frykter at utøverne ikke alltid er like godt nok rustet til å vurdere de reelle farene i fjellet. Å gjøre de rette vurderingene både i forkant og underveis på turen krever, i tillegg til erfaring, både praktisk og teoretisk kunnskap.
Henvendelser fra næringsaktører
Å få en kronikk på trykk fører ofte med seg henvendelser fra næringslov og forvaltning. Begge jentene har blitt kontaktet i ettertid av eksterne aktører. Auestad er invitert til å holde innlegg om trender og utvikling innenfor naturbasert reiseliv for Visit Voss sitt styre. Sagheim fikk sin kronikk publisert på Utemagasinet.no. Hun har også blitt invitert av DNT Fjellsport Oslo til å holde foredrag. I tillegg svarte NVE og Nasjonalt kompetansesenter for snøskred på kronikken hennes gjennom et intervju i Utemagasinet etterpå.
– Kronikkskriving er god markedsføring av en selv og fint å ha på CV’en når man skal søke jobb, konkluderer Stensland.
Fakta
Publiserte kronikker:
- Ingen skal dø i snøskred (Kristine Blekastad Sagheim, Utemagasinet)
- "Me treng selfieturisten" (Gunn Evy Auestad, Bergens Tidende)
- "Er tilrettelagt natur en menneskerett?" (Line Henriette Benjaminsen, Nationen)
- Riksveg 3 - "den mentale omveg"? (Ida Brennodden, Østlendingen)