Landbruks- og matdepartementet skal utarbeide en reiselivsstrategi for satsing på landbruksbasert reiseliv. En NMBU-forsker etterlyser mer kompetanse på den forretningsmessige delen.
– Strategien skal synliggjøre potensialet landbruket har som ressurs for det opplevelsesbaserte reiselivet, sier NMBU-forsker Stian Stensland.
Dette gjelder opplevelser basert på mat og drikke, utmarksressurser, jakt og fiske, kulturlandskap og de menneskelige og materielle ressurser i landbruket. Strategien skal bidra til økt verdiskaping, profesjonalisering og lønnsomhet i det landbruksbaserte reiselivet gjennom flere gründere, flere vekstkraftige bedrifter og flere innovative miljøer.
Kompetanse essensielt
I sin presentasjon tok Stensland opp avgjørende faktorer for utviklingen av det landbruksbaserte reiselivet, nemlig ressurser, grunneiere og entreprenører.
– Våre undersøkelser fra det naturbaserte reiselivet peker på enkelte kompetanseutfordringer. Aktørene er gode på kjerneproduktet, for eksempel en aktivitet, men mangler kompetanse på det «forretningsmessige».
– Dette er forhåpentligvis noe LMDs strategi kan dra nytte av.
Utvikling av det naturbaserte reiselivet
Han avsluttet med å peke på NMBUs store reiselivssatsing, BIOTOUR.
– Prosjektet skal utforske nøkkelbetingelser for videreutvikling av naturbasert reiseliv i norsk bioøkonomi, som sikrer næringsutvikling, robuste lokalsamfunn og bærekraftig ressursbruk.
– Her er det gode muligheter for synergieffekter.
