Guri: Forsker på planlegging av kystsonen

Av Cathrine Glosli

Kyst - med røde og hvite hus og hytter
KristiansandFoto: Shutterstock

Guri Dyrset har en master i naturbasert reiseliv. Nå forsker hun på kystsoneplanlegging ved NMBU.

Fortell litt om din nåværende jobb:

Jeg er så heldig at jeg fikk et stipendiat i kystsoneplanlegging ved Institutt for by- og regionalplanlegging. Mitt prosjekt ser på paradigmet "Blå vekst" i relasjon til regional planlegging for akvakultur.

Stipendiater lyses ut på samme måte som stillinger, og personer med rette kompetanse (og interesse) kan søke. Som PhD-forsker har jeg to gode veiledere som jeg kan støtte meg på og som hjelper i gjennomføringen av mitt forskningsarbeide. Det er likevel "mitt" prosjekt - som jeg skal forme og levere. Jeg bruker kvalitative metoder, dokumentanalyser, intervjuer og litteraturgjennomganger.

I tillegg har jeg vært så heldig at jeg får vikariere som emneansvarlig i et emne - dette er en god erfaring å få med seg!

Som stipendiat deltar jeg også på ulike kurs som vitenskapsteori, metode ved fakultetet sammen med andre stipendiater. Dette er veldig lærerikt og hyggelig.

Kvinne i svart genser
Guri Dyrset har en master i naturbasert reiseliv. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA

Hvorfor valgte du å studere ved NMBU?

Jeg valgte å studere ved NMBU fordi jeg ønsket å skifte retning i min "arbeidskarriere" - mot mere fokus på natur og miljø. NMBU har et godt rykte og mange interessante fag.

Siden jeg hadde utdanning innen hotell og reiseliv fra tidligere, var det naturlig at jeg tok Naturbasert reiseliv. Jeg tok likevel en fordypning innen naturforvaltningsfag med fisk og vilt - da dette er noe jeg interesserer meg for. Det fine var at jeg kunne velge disse emnene som jeg hadde stor glede av å ta.

Hvilken nytte har du hatt av utdanningen du tok ved NMBU?

Jeg har hatt veldig god nytte av utdanningen. Siden jeg hadde en økonomisk og administrativ utdanning og arbeiderfaring fra tidligere, så hjalp denne utdanningen meg å skifte retning og til å få en jobb innen et felt jeg ønsket.

Jeg fikk etter endt studie fast jobb i NINA, nettopp på grunn av utdanningen. I tillegg fikk jeg, med god hjelp av mine veiledere på masteren, publisert en vitenskapelig artikkel basert på masteroppgaven min - som dreide seg om tradisjonen sjølaksefiske. Dette var en avgjørende grunn til at jeg fikk tilbudt et stipendiat.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Jeg var en "voksen" student på NMBU. Men jeg hadde veldig glede av å jobbe med veldig dyktige og dedikerte medstudenter. I tillegg er området veldig vakkert. Jeg trives veldig godt på NMBU - med inspirerende kolleger, studenter og fine omgivelser!

Har du noen råd til kommende studenter?

Mitt råd til kommende studenter er at de velger NMBU dersom de har interesse for fagene og studieretningene. Jeg ser at studentene har det veldig sosialt og gøy. Men, det er likevel også mulig for etter- og videreutdanning.

Publisert - Oppdatert

Del på