Digitale studenthistorier om besøksforvaltning i norsk natur

Av Cathrine Glosli

To studenter
Bilde beste DHF, med ansvarlig for undervsininga i Digital historieforetlling Lovisa Molin og beste DHF ved student Cecilie Graven ENgsethFoto: Stian Stensland

Studentene på naturbasert reiseliv får en unik mulighet til å utforske digital historiefortelling. Gjennom prosjektet 'Digitale studenthistorier' lærer studentene å formidle sine erfaringer og kunnskap om naturbasert reiseliv på en engasjerende og moderne måte, ved hjelp av video og andre digitale verktøy.

Digital historiefortelling er en mulighet for alle til å dele sin historie eller budskap. Det er et stadig viktigere formidlings- og markedsføringsverktøy som studentene på naturbasert reiseliv har fått prøve seg på.

Historier bringer oss sammen, får oss til å forstå, føle, samt hjelper oss til å kommunisere. Lenge før skrivekunsten gikk informasjon fra generasjon til generasjon gjennom muntlig tradisjon med historiefortelling. I det 21. århundre har historiefortellingen utviklet en ny vri: den digitale versjonen.

Digital historiefortelling er en kortform av digital medieproduksjon og lar hverdagslige mennesker dele sin historie. Den er kort i varighet, og fortelles ved hjelp av digitale verktøy fortalt med ens egen fortellerstemme, støttet av foto, video og musikk.

– Dette er femte gangen studentene og vi utforsker digital historiefortelling som læringsmetode, sier Stian Stensland og Lovisa Molin, emneansvarlige i REIS202.

Studentenes videoer finner du nederst i saken.

Viktig for formidling og markedsføring

REIS202 er introduksjonskurset for studentene på masterprogrammet i naturbasert reiseliv og besøksforvaltning. Emnet gir kunnskap om naturbasert reiseliv og dets særtrekk, der det ligger i skjæringsfeltet mellom naturforvaltning, friluftsliv og næringsutvikling.

– Sosiale media spiller en stor rolle for formidling og markedsføring av det naturbaserte reiselivet, kommenterer Molin.

Studentaktiv læring

– Å lage en tematisert video på 3-5 minutter er en fin måte å engasjere studentene, og en annen læringsform enn den tradisjonelle skriftlige semesteroppgaven. Det er en studentaktiv læringsform og bygger på pedagogiske læringsprinsipper om dybdelæring i motsetning til mer passive læringsformer som tradisjonelle forelesninger, sier hun.

I år fikk studentene tema «besøksforvaltning i norsk natur» og definerte så sin egen problemstilling deretter. Studentene har arbeidet med videoene over flere uker i fortellersirkler og fått tilbakemeldinger fra medstudenter og lærere. NMBUs læringssenter fulgte det tekniske- og komposisjonsmessige.

– Forskning viser at personlig forbindelse eller følelser kan være en sterk motivator for læring og forståelse. I løpet av disse fem årene har vi også sett at videoene har blitt bedre og med sterkere faglig forankring, sier Stensland.

Vurdering

De emneansvarlige har brukt både karakterer og bestått/ikke bestått som utgangspunkt for vurderinger. Faglig empiri, analyse og refleksjon vektlegges 60% og teknisk utførelse - oppbygging av historien, bruk av bilder, lyd og tekst- vektlegges 40%.

De har bare vurdert den endelige historien og ikke prosessen som utnytter fortellersirkler, et strukturert opplegg for hverandrevurderinger i grupper der faglige perspektiver og forståelse utvikles.

De beste historiene premieres med medalje, samt heder og ære.

Resultatene fra noen av historiefortellingene ser du nedenfor

Cecilie: "Gjennom historien ønsker jeg å formidle at å bare unngå å skade ikke er nok. Vi må over på et mer regenerativt tankesett, hvor målet er å skape positive avtrykk som gir noe tilbake til naturen, lokalsamfunn og fremtidige generasjoner."

Maia: "Prosessen ble også en nostalgisk reise tilbake til min egen barndom, der jeg så hvordan kjente steder har endret seg over tid. Dette motiverte meg ekstra og fikk meg til å reflektere over vårt forhold til naturen – noe vi altfor ofte tar for gitt. En titt på norsk rødliste for arter og naturtyper taler for seg selv. Allemannsplikten og tilrettelegging for ansvarlig ferdsel er viktigere enn noen gang."

Andreas: "Den digitale historiefortælling jeg lavede tog udgangspunkt i den konflikt som opstår, når udenlandske turister prøver kræfter med den norske natur, uden at have de rette forudsætninger for at få en god oplevelse. Noget, jeg som dansker samt tilflytter selv har haft udfordringer med, og derfor også en tematik, der var nærtliggende for mig at tage op."

Publisert - Oppdatert

Del på