Ingvild Ofstad valgte NMBU etter å ha fått anbefalinger fra erfarne planleggere. Nå jobber hun med Fjordbyen i Oslo kommunes Plan- og bygningsetat, hvor hun og kollegaer ivaretar fellesskapets interesser.
Innholdet i jobben
Jeg jobber i Oslo kommune i Plan- og bygningsetaten, en stor etat med over 500 ansatte. Der begynte jeg i januar 2024, etter å ha fullført min master i By- og regionsplanlegging (BYREG) ved NMBU i desember 2023.
Min enhet har geografisk ansvar for Fjordbyen og Indre by, og vi jobber med egne planer. I planavdelingen skiller vi mellom de som jobber med innsendte planer fra private aktører, og de som produserer eget planarbeid på vegne av kommunen.
Et eksempel på eget planarbeid er Filipstad, som har en vedtatt områdeplan fra 2013, men nye ting har skjedd og området vil fortsatt kreve mer arbeid.
Vi jobber også med Vippetangen og Revierkaia, som skal byutvikles etter avgjørelsen om fergeterminalen. Avgjørelsen om hvor utenriksfergene skal ligge er det største prosjektet nå. Dette innebærer vurderingen av hvor en samlet fergeterminal skal ligge, for å effektivisere havnedriften og byutvikle mer areal. Nå er dette en politisk prosess, hvor vi kontinuerlig følger opp ovenfor byrådsavdelingen.
En viktig og krevende del i en sånn jobb er at vi kommuniserer veldig komplekse faglige vurderinger og temaer så enkelt som mulig, fordi det skal kommuniseres til folk som ikke har den samme faglige tyngden.
Jeg trives veldig godt i kommunen, og ser på det som det mest genuine stedet å jobbe med tanke på å ivareta allmenne interesser. Vi jobber med offentlig rom og tilgjengelighet for allmenheten, det er slike prinsipper som står høyest hos oss. Det føles bra å vite at det jeg gjør i mitt daglige virke er for det beste for alle.
Relevansen av utdanningen
Utdanningen ved NMBU har vært utrolig relevant for jobben min. Du får innføring i de ulike nivåene av planlegging. Fra det å jobbe med "nitty-gritty" detaljer og tegninger av løsninger for en enkelt tomt, til det å jobbe med store områder, som en kommune eller region. Det er gull verdt!
Studiet i By- og regionsplanlegging gir en bred kompetanse innen både arkitektur og jus. Du får mulighet til å gå i mange ulike retninger, ut fra interesse. Jeg ville jobbe mer med den tettere byen og bebyggelse, men du kan også velge å ta for deg landskap, med naturforvaltning og slikt.
I stedsutviklingsfagene arbeidet vi med tverrfaglige team, inkludert studenter fra eiendomsfaget og landskapsarkitektur, noe som har gitt meg verdifull erfaring med prosjektarbeid. Du lærer å sette sammen team og ser at det er bra med ulike personlige egenskaper.
De juridiske fagene har også vært nyttige. I etaten har vi dyktige jurister, men det er viktig å ha en grunnleggende forståelse av planjus selv. For eksempel, nå lager vi en strategi for badstuer i Oslo havn, hvor vi diskuterer hva som er juridisk bindende i eksisterende kommuneplaner og hva loven gir oss rett til å gjøre. Dette handler om å forstå offentligrettslige rammer og kunne kommunisere effektivt med juristene.
Det var nettverket jeg fikk som student som hjalp meg inn i Plan- og bygningsetaten. Jeg var frampå og spurte om det fantes jobb for meg, noe som ledet til relevante praktikantjobber ved siden av studiet, og så ballet det på seg. Du vet ikke nødvendigvis hvilke muligheter som åpner seg med praksisjobber og slikt, men ofte leder de til nye muligheter.
Valg av NMBU og By- og regionsplanlegging
Valget av NMBU og By- og regionsplanlegging var litt kronglete. Jeg hadde en barndomsdrøm om å bli arkitekt, men innså at med noen av studiekravene, spesielt matematikkdelen, så var ikke det veien for meg.
Jeg begynte på sosiologi ved Universitetet i Agder, og derfra var det kort vei til samfunnsplanlegging. Jeg ble introdusert for det norske plansystemet i dette faget, og på slutten av studiet fikk jeg anbefalinger av planleggere i Agder Bolig- og byplanforening om å søke NMBU, dersom jeg ville ha en god jobb som planlegger. NMBU ble særlig anbefalt fordi det er en utdanning med en praktisk tilnærming. Jeg fikk høre at NMBU-studenter kommer høyt opp på lista blant arbeidsgivere.
På NMBU blir man en stolt BYREG'er (by- og regionsplanleggingsstudent, red. anm.). Man lærer gode arbeidsrutiner, betydningen av pauser, og å sette mål og frister.
Det er en tydelig følelse av samhold blant BYREG-studentene også ute i arbeidslivet, som gjør at man har et solid faglig og sosialt fellesskap å støtte seg på.
Studentlivet ved NMBU
Å være student ved NMBU var en unik opplevelse. Jeg bodde faktisk i Ski, men opplevde stor tilhørighet til Ås. Du havner i en egen "boble" som student på NMBU, og det er en fin boble å være i. Jeg synes den Campus tilhørigheten var unik på NMBU.
Jeg var engasjert i UKA (studentfestival, red.anm.), i idretten, og det var masse som skjedde på kveldstid, seminarer og slikt. Det er viktig å ha balanse mellom det å jobbe hardt med studiene, og så avveksle med noe annet. Work-life balance lærer man seg veldig godt på Ås!
Fremtidige karriereplaner
Nå trives jeg godt med å være i Plan- og bygningsetaten. Hvis jeg på sikt får lyst å jobbe i det private, vet jeg at solid erfaring fra Plan- og bygningsetaten er den beste CV'en man kan ha hvis man skal jobbe som plankonsulent. Å forstå hvordan etaten tenker gir verdifulle perspektiver som er nyttige for private planleggere.