Selfieturisme – Hva er glansbildenes bakside?

Av Egil Jahren

Tegning av turister på Trolltunga, med et cruiseskip og helikopter i bakgrunnen.
Selfieturismen kan føre til uventet masseturisme og slitasje på natur og områder. Illustrasjon: Eirik Damhaug

Nasjonal studentkonkurranse innenfor stedsutvikling 2024. Bli med på en spennende konkurranse! Det beste bidraget får en premie på minst 30 000,–

Norge er et land med mange fine steder, men hva kan masseturisme gjøre med stedene våre? Dette gjelder attraksjoner både i naturen og bygde omgivelser.

Bilder postes i sosiale medier og lokker et stort antall til de samme stedene. Ofte er ikke stedet og lokalsamfunnet rigget for en massiv tilstrømming av turister, og turisten selv er ikke alltid forberedt på hva som venter.

Kjenner du til et sted i Norge som er preget av masseturisme? Eller som kan bli det? Hva er konsekvensene for stedet og lokalsamfunnet, og hva skal til for å løse aktuelle problemer og eventuelt snu det slik at det blir en ressurs?

Vi inviterer til en nasjonal studentkonkurranse innenfor stedsutvikling med temaet: Selfieturisme – Hva er glansbildenes bakside?

Premiepotten er på 100 000,–  og 1. premien er på minst 30 000,–

For team med studenter fra minst to ulike studiesteder er 1. premien på minst 50 000 ,–

Innleveringsfrist: 22. september 2024

Konkurransen arrangeres av NMBUs Senter for fremragende utdanning, SITRAP

Hvem kan delta?

Studenter fra alle fagområder og universiteter i Norge kan delta. Teamleder må studere romlige planleggingsfag ved en norsk institusjon eller være en norsk student som studerer tilsvarende fag utenlands. Med planleggingsfag mener vi varianter av by- og regionplanlegging, arkitektur, landskapsarkitektur, urban design, samfunnsgeografi, eiendomsutvikling og eiendomsfag. Teamleder registrerer teamet.

Vi oppfordrer deltakere til å danne tverrfaglige team. Hvert team bør være på 3-6 medlemmer fra ulike studiesteder og studieprogram. Det er ikke en forutsetning for deltagelse, men vil bli positivt vurdert. Vi legger til rette for at dere skal kunne bli kjent med studenter fra andre studiesteder gjennom en digital workshop 28. august, der målet er å etablere tverrfaglige team på tvers av studiesteder. Meld deg på via nettskjema.

Hvordan kan man delta?

Dere leverer inn bidrag til konkurransen ved å sende en e-post til sitrap@nmbu.no med vedlegg og/eller lenke til besvarelsen.

Innleveringsfrist 2024: 22. september kl. 23.59.

Oppgaven

Hvilket problem skal løses?

Oppgaven i 2024 handler om negative konsekvenser av masseturisme, og mulige løsninger på disse.

Selfieturisme – Hva er glansbildenes bakside? er et tema som berører mange problemstillinger innen by- og stedsutvikling, som eksempelvis innenfor:

  • Natur, kulturlandskap, historiske steder og attraksjoner

    Allemannsretten står sterkt i Norge, men mange er kanskje ikke kjent med begrensningene i denne. Annet lovverk, lokale bestemmelser og informasjon som regulerer ferdsel og atferd kan også være ukjent eller ikke bli overholdt. 

    Mange attraksjoner er ikke tilrettelagt for en konsentrert, massiv tilstrømming av turister på søken etter den unike opplevelsen, og konsekvensene kan være en negativ påvirkning på de fysiske omgivelsene. 

    Sårbar natur, landskapsformasjoner, historiske bygninger og kulturminner mv. kan utsettes for slitasje og ødeleggelse. Beiter og avlinger kan bli skadet og husdyr skremt. Enkelte steder benyttes innmark, private veier og hager til parkering, telting og toalettbesøk, og restriksjoner for bålbrenning overholdes ikke alltid. 

    Hvordan kan slitasje på natur, landskap og kulturverdier reduseres gjennom planlegging, fysiske tiltak og informasjon? Hvordan kan ferdselen kanaliseres og natur- og kulturverdier sikres til gunst for både turister og lokalsamfunn? 

    Kan uønsket ferdsel og atferd sette allemannsretten i spill? 

  • Lokalsamfunn, kommunal økonomi og planlegging

    Steder som har fått en eksplosiv økning i antall turister er ikke alltid rigget for dette. Mange av de største attraksjonene kan kun nås med privatbiler, og mange turister er kanskje ukjent med de krevende og skiftene forholdene på sjøen eller underveis mot panoramautsikten.

    Infrastruktur, lokalt næringsliv og offentlige tjenester og beredskap er kanskje ikke dimensjonert med tanke på antall samtidig besøkende, og en allerede stram kommuneøkonomi kan settes under ytterligere press. De største natur- og kulturattraksjonene er ofte del av lokalbefolkningens identitet og hverdagsliv, og mange kan oppleve seg fremmedgjort i perioder der antallet besøkende er mangedobbelt av innbyggertallet. 

    Hvordan kan infrastruktur og ev. nye transportmuligheter utvikles, og aktører organiseres på måter som er tilpasset lokale forhold og store svingninger i behov? Hvordan kan arealplanleggingen løse både umiddelbare behov for reiselivet og samtidig ivareta kravene til en grundig prosess? Hvordan kan lokalsamfunn inkluderes i utviklingen av steder der turismen er premissgivende? 

  • Fenomenet – Selfieturisme

    Mange av de mest brukte sosiale mediene er utviklet for umiddelbar (instant) posting og respons, med fokus på foto- og videoformat, kortfattede budskap og med funksjoner for effektiv spredning av posten. Mediene benyttes for kommunikasjon i personlige nettverk og av profesjonelle reiselivsaktører, -bloggere og influensere som livnærer seg av å ha mange følgere. Motivasjonen kan være ulik, men oppmerksomhet og positiv respons er felles mål med det som deles.

    Kan redigerte videoklipp og nøye utvalgte fotomotiv påvirke vår tilnærming til stedene vi besøker? Kan utsnitt av natur og landskap og fokus på objekter løsrevet fra en kontekst påvirke vår forståelse av sammenhenger? Kan egenpromotering i billedskjønne kulisser, i en antropocen tidsalder distansere oss fra naturen, kulturen og samfunnet vi er en del av?

    Hvordan kan sosiale medier og andre digitale plattformer brukes for å fremme en positiv stedsutvikling?

Velg et sted i Norge dere kjenner til og hvor dere vet det er utfordringer. Kanskje du oppdager et slikt sted i sommerferien?

Krav til innhold i leveransen

Vi ber spesielt om at dere er tydelige på hvilket problem/behov dere jobber med og hvordan forslagene deres bidrar til å løse dette.

Et identifisert problem eller behov

Innenfor alle disse tematikkene og eksemplene nevnt over, kan det identifiseres problemer og behov som trenger en løsning eller visjon. Det er mulig å fremme et generelt behov som krever en generisk løsning, eller ta utgangspunkt i et konkret sted dere kjenner til, eller et eksempel hentet fra en av de vedlagte lenkene. Problemforståelsen underbygges av en tydelig analyse.

Ideer, tanker og innspill til hvordan problemet/behovet skal kunne løses

Forslag til løsning kan være ideer til en fysisk utforming, en ny organisering, planformål eller bestemmelser, eller kanskje en annen form for promotering av steder og attraksjoner etc.

Målet er å få frem nye perspektiver på og ideer til masseturismens rolle i lokalsamfunnet og dens bidrag til en bærekraftig stedsutvikling. Vi verdsetter å få frem både små og store ideer.  

Krav til innlevering

Det stilles ikke krav til formatet på det innleverte materialet, utover at det må kunne sendes på en e-post til sitrap@nmbu.no med vedlegg og/eller lenke til besvarelsen innen fristen 22.09.24 kl. 23.59.

Det kan eksempelvis være:

  • Rapport: Maks. 10 A4-sider, med inntil 1500 ord og resten bilder, diagrammer, tegninger o.l
  • Plansjer: 1-2 stk. (A1/A2)
  • Podcast: 5-15 min.
  • Film/ bildefortelling: 3-10 min.
  • Kronikk: Her gjelder medienes retningslinjer
  • Andre format er også mulig

Normale regler for kildehenvisning gjelder.

I tillegg til selve oppgaven må alle teamene rapportere arbeidsprosessen. En lenke til et nettskjema vil mottas ved innlevering av bidraget.

Hvordan vil oppgaven bli vurdert?

En jury på 5 personer vil vurdere alle bidragene og innstille på minst en, og maks fire vinnere. Med forbehold om at et tilstrekkelig antall kvalifiserte bidrag deltar. Vinnerne annonseres på SITRAP sin årskonferanse 23. oktober 2024.

Premiepotten er på 100 000,–  og 1. premien er på minst 30 000,–

For team med studenter fra minst to ulike studiesteder er 1. premien på minst 50 000 ,–

Innsendte bidrag vurderes etter følgende kriterier, og som en samlet helhetsvurdering:

Originalitet

Nye måter å forstå, analysere eller kommunisere problem eller løsning.

Tydelighet

Problem og løsning er tydelig forstått og kommunisert.

Kommunikasjon

Tekst, bilder, illustrasjoner eller digitale formater formidler budskapet på en helhetlig måte.

Faglighet

Problem og løsning bygger på god fagkunnskap og forståelse av de stedlige forutsetningene. Tverrfaglig tilnærming til problemstilling og løsning vektes positivt.

Juryen høsten 2024

  • Ingfrid Lyngstad - Førsteamanuensis, landskapsarkitekt MNLA, Institutt for arkitektur og planlegging, NTNU
  • Christina Rasmussen – Planrådgiver, Klima og arealutvikling, Kristiansand kommune
  • Lovisa Ulrica Molin, PhD kandidat, Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, NMBU
  • Johan Haugsrud – Influenser, explorewithjohan/Instagram, selvstendig
  • Ellen Husaas (Juryleder) – Dosent, Institutt for landskapsarkitektur, NMBU
  • o Sekretær: Tove Bredesen Søyland, Rådgiver ved SITRAP, NMBU
    o Rådgiver: Frode Degvold, Overingeniør, Institutt for landskapsarkitektur, NMBU

Hvorfor en konkurranse i stedsutvikling?

Stedsutvikling og lokal samfunnsutvikling er i kjernen av den romlige planleggingens oppgaver. Det berører problemstillinger på tvers av mange kunnskapsfelt. God og bærekraftig stedsutvikling krever kompetanse i samhandling og tverrfaglig problemløsning. Dette kan man ikke utelukkende lese seg frem til, men er noe man må øve seg opp i. Studenter får sjelden mulighet til å jobbe på tvers av ulike studieretninger. Ved å delta i denne konkurransen kan studentene få innblikk i hva som møter dem i arbeidslivet, hvor de ofte må samarbeide med kollegaer fra ulike fagområder og profesjoner.

Bli med på workshop

28. august kl. 15 arrangerer SITRAP en digital "bli-kjent camp"/workshop for å hjelpe dere å bli kjent og etablere team på tvers av studiesteder. Målet er å danne tverrfaglige team med 3-6 studenter gjerne fra forskjellige studiesteder. Hensikten med å jobbe i team på tvers av studiesteder er nettverksbygging, samt å utvikle tverrfaglig samarbeidskompetanse. Sjekk ut arrangementet på Facebook, og send påmelding til "bli-kjent camp" via nettskjema.

Helgen 6.-7. september arrangerer Urban Lab kick-off i forbindelse med årets studentkonkurranse – Konkurranseånd: Selfieturisme. Det blir spennende inspirasjonsforedrag som gir unike innblikk i tematikken, samt en styrt workshop fra Tin Phan og veiledere som hjelper gruppene å identifisere den bærende idéen for en god sluttleveranse. Urban Lab setter sammen tverrfaglige grupper for de som melder seg på alene, og helgen er en god anledning til å bli kjent med nye medstudenter. Du kan delta digitalt sammen med ditt team, men workshopen streames ikke. Det blir gjort opptak av inspirasjonsforedragene som deles i ettertid.

Viktige datoer

  • Workshop 1: Onsdag 28. august kl. 15, Digital "bli-kjent camp": Etablering av team på tvers av studiesteder.
  • Workshop 2: Fredag 6.- lørdag 7. september, Konkurranseånd: Selfieturisme.
  • Innlevering: 22. september kl. 23.59.
  • Prisutdeling 23. oktober på SITRAPs årskonferanse.

Innlevering

Dere leverer inn bidrag til konkurransen ved å sende en e-post til sitrap@nmbu.no med vedlegg og/eller lenke til besvarelsen.

Innleveringsfrist: 22. september kl. 23.59.

Følg oss på sosiale medier for å få oppdateringer om konkurransen!

Meld også din interesse for studentkonkurransen via nettskjema. Her kan du også registrere interesse for å delta digitalt på "bli-kjent camp"/workshop: Etablering av team på tvers av studiesteder 28. august kl. 15.

For spørsmål kontakt sitrap@nmbu.no

Publisert - Oppdatert

Del på