Jobber internasjonalt med cybersikkerhet

Av Egil Jahren

Den tidligere studenten stående utenfor kontorbygg
Abby Brobakken er tidligere student ved NMBU, hvor hun tok en mastergrad i Internasjonale relasjoner.Foto: Privat

Arbeidet til Abby Brobakken sikrer strømforsyningen til norske husstander og bedrifter.

– Jeg ville jobbe internasjonalt, og jeg ville få til løsninger gjennom samarbeid, svarer Abby på spørsmålet om hvorfor hun valgte å ta Master i internasjonale relasjoner ved NMBU.

Med jobben ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er hun i så fall kommet i riktig spor, der hun som prosjektleder samarbeider med kollegaer fra EU om cybersikkerhet.

Sikrer mot angrep

NSM er én av de tre hemmelige tjenestene i Norge (de andre er Etterretningstjenesten og PST). NSM har løpende oversikt over alle typer risikoer som kan true Norge, foreslår tiltak, gir råd og anbefalinger, og støtter og deltar i forskning og utvikling innen sikkerhet. Slik bidrar de til at Norge beskyttes mot spionasje, sabotasje, terror og andre trusler. De representerer også Norge i internasjonale fora, som for eksempel NATO.

– Vi jobber forebyggende, slik at viktig infrastruktur og annet er sikret mot angrep fra for eksempel hackere.

Selv jobber hun med et nytt prosjekt om cybersikkerhet i den nordiske kraftbransjen. Prosjektet gir pengestøtte til innovasjon som skal trygge bransjen i møte med digitale angrep og andre sårbarheter. Pengene kommer fra EU via Norges forskningsråd.

– Nå i oppstartsfasen jobber vi blant annet med å kartlegge utviklingen og aktørene, og sårbarhetene og utfordringene innen cybersikkerhet i kraftbransjen. Som prosjektleder sørger jeg for fremdrift, og koordinerer de ulike fagfolkene som er involvert.

Arbeidet hun er med på er et nordisk samarbeid, som igjen inngår i et EU-samarbeid.

I jobben blir det mye møter, med Forskningsrådet, akademiske fagmiljøer, de nordiske partnerne og andre partnere.

– Men det er dette jeg elsker med jobben min, jeg får møte mange folk, fra mange ulike land

Case-basert undervisning

Abbys første fulltidsjobb var i Amnesty International, og det var her hun først fikk arbeidserfaring som prosjektleder. Så fulgte mastergraden i Internasjonale relasjoner ved NMBU. I masteroppgaven skrev hun om samarbeid om atomnedrustning, og når hun etter graden igjen jobbet for Amnesty, var det innenfor atomnedrustning. Men mye annet har også engasjert Abby.

– Jeg har vært innom de fleste frivillige organisasjoner.

Abby tenker at prosjektledererfaringen var viktig for at hun fikk jobben i NSM, men mastergraden fra NMBU har vært veldig nyttig og relevant.

– Det er først og fremst fordi jeg jobber mye internasjonalt, og har fått gode forutsetninger for dette gjennom studiet, i tillegg til den utenrikspolitiske kunnskapen. Men veldig viktig var også fokuset i studiet på kritisk tenkning, vi hadde mange bra kurs om dette. Det var også et internasjonalt studiemiljø, slik at vi fikk perspektiver fra mange ulike land.

Hun likte også godt at studiene tok utgangspunkt i ekte saker og aktualiteter, med undervisning preget av mye diskusjon. Dermed ble det lett å leve seg inn i tematikk og teori.

– For meg var det veldig gøy å jobbe med konkrete og håndfaste caser. Slik fikk man en knagg å feste det teoretiske på.

Verktøy for store utfordringer

Norge er et veldig trygt land, men vi blir indirekte påvirket av krig og uroligheter. Mediene rapporterer også om flere cyberangrep og forsøk på å påvirke befolkningen gjennom desinformasjon.

– Arbeidet mitt føles veldig meningsfylt i en tid som dette, og det jeg jobber med har jo blitt ekstra relevant de senere årene. Norge har kommet langt med digitalisering, men det gjør jo oss også utsatt. Det er viktig å beskytte ting som kommunikasjon, strømproduksjon, næring og helsevesen mot forsøk på sabotasje og lignende.

Abby synes at jobben hun har fått helt klart er i det sporet hun vil gå videre i.

– Mitt råd til alle som skal studere er at det er viktig å la seg føre av nysgjerrighet og hva du ønsker å forstå. Min erfaring er at karakterer har fått en overdrevet betydning. Det er ikke så farlig! Bli heller motivert av det DU er opptatt av, heller enn hva du tror arbeidsliv og samfunnet forventer.

Til slutt vil vi vite hvem Abby tror studiet i internasjonale relasjoner passer for.

– Det er så klart aktuelt for alle som vil lære mer om relasjoner mellom land, og om utenrikspolitikk. Men jeg vil også si alle som er opptatt av «store» spørsmål, som klimaendringer, konflikt, krig og ulikhet. I studiet får du verktøyene for å snakke om, analyser og reflektere over samfunnets utfordringer.

Abby Brobakken

  • Bachelor: Internasjonale studier med historie (Universitetet i Innlandet)
  • Master: International Relations (NMBU), fullført vår 2021
  • Ansatt ved Nasjonal Sikkerhetsmyndighet

Publisert - Oppdatert

Del på