Med et engasjement for sosial bærekraft og medvirkning i byutvikling, er Jørgen Lingaas et eksempel på hvordan man kan bruke utdanningen til å påvirke samfunnet positivt.
- Navn: Jørgen Lingaas
- Alder: 28 år
- Studieprogram: By- og regionsplanlegging, 5-årig master ved NMBU. Ferdig mai 2023.
- Arbeidssted: Multiconsult
Om mine arbeidsoppgaver
Jeg jobber i Multiconsult på hovedkontoret i Oslo, på Skøyen, i enhet for By- og områdeutvikling. Det er en stor enhet med over 100 ansatte og flere avdelinger. Jeg jobber i avdeling for plan og utredning, i seksjon arealplan. Det er mange nivåer i sånne store selskaper. Jeg gjør veldig mye forskjellig, men jeg jobber mest i tidligfase byutviklingsprosjekter og i detaljreguleringsfase.
Noen spesielle områder du jobber med?
Å jobbe med planfaget innebærer at man er involvert i varierte prosjekter innen mange ulike fagområder. Det er ganske stor variasjon, men jeg har jobbet en del med samferdsel og mobilitet i Oslo kommune, som for eksempel tilrettelegging for myke trafikanter og sykkelinfrastruktur.
Jeg har også vært innom noen boligprosjekter, blant annet en mulighetsstudie for et høyhus i Oslo. Mitt første prosjekt var en utredning av Nord-Norgebanen, hvor vi undersøkte jernbaneløsning mellom Tromsø og Fauske. I tillegg jobber jeg mye med innbyggerinvolvering, medvirkning og sosial bærekraft.
Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med medvirkning og innbyggerinvolvering?
I byutviklingen er det å balansere ulike hensyn en stor del av jobben. Det finnes alltid motstridende interesser og målkonflikter. Det kan innebære å balansere miljøhensyn opp mot økonomiske interesser, eller å bevare historiske kvaliteter opp mot utbyggeres ønske om økt utnyttelse og bygging av flere boliger.
Hvis vi skal finne gode løsninger må vi snakke sammen med de ulike aktørene og interessentene som berøres av et prosjekt. Og ikke minst så må vi forstå hva innbyggerne og lokalmiljøet er opptatt av, og hvordan vi kan møte deres behov. Hva verdsetter de i sitt eget lokalmiljø, og hvordan kan vi bygge videre på den lokale identiteten som eksisterer fra før?
Sosial bærekraft får stadig mer fokus i by- og stedsutvikling. I Multiconsult har vi de siste årene bygget opp kompetanse for å kunne møte disse problemstillingene. Nå er vi et tverrfaglig miljø med både arkitekter, landskapsarkitekter, planleggere, sosialantropologer og en miljøpsykolog som jobber med dette til daglig.
Det kan innebære å arrangere verksteder med ulike aktører og naboer, eller å forstå ulike behov og synspunkter gjennom kvantitativ eller kvalitativ datainnsamling.
Nå jobber vi med en sosiokulturell stedsanalyse i Skien. Der fokuserer vi på de immaterielle aspektene ved stedet, og forsøker å forstå hvordan opplevelser, assosiasjoner, interesser og bruk av stedet påvirker hvordan utviklingen.
I et annet prosjekt, i Oslo, kartlegger vi hvordan studenter opplever og bruker Oslo som studieby. Ved å snakke med studentene og forstå deres opplevelse av egen hverdag, får kommunen et bedre grunnlag for å planlegge tiltak for å gjøre Oslo til en bedre by for studenter.
I andre prosjekter kan vi leies inn for kommunikasjon og nabolagskontakt. Da har vi en slags kommunikasjonsrolle opp mot grunneiere og innbyggere, og sørger for god informasjon og dialog mellom prosjekteier og berørte parter.
Kan du si mer om den delen av jobben din som handler om utredning og analyse?
Vi jobber som sagt mye i tidligfase byutviklingsprosjekter, forprosjekter, konseptstudier og mulighetsstudier.
Vår rolle i tidlig fase er først og fremst og få en forståelse av hva som eksisterer fra før og hvordan det fungerer, før vi arbeider med konseptutvikling.
Så, i planfaget starter vi ofte med å jobbe med romlige analyser, altså å forstå et område eller sted, og dets kvaliteter. Stedlige kvaliteter er det som gjør et sted unikt og gir det identitet. Det kan være et gammelt tre, utsikt mot fjorden, eller et historisk bygningsmiljø med en verdifull arkitektur. Men det kan også være sosiale fenomener, som at en ungdomsgruppe ofte henger på akkurat den samme plassen, eller at en tilsynelatende normal bakke brukes til aking hver vinter.
Det er mange temaer som utredes som del av en planprosess. Noen utredninger håndterer vi selv, mens andre involverer forskjellige fagområder, som naturmangfold og biologisk mangfold, trafikkanalyser eller støy og luftforurensning.
Hvordan jeg fikk jobb i Multiconsult
Jeg søkte på en sommerjobb i Multiconsults studentprogram, MUST, som de kjører hver sommer. De ansetter veldig mange studenter hvert år. Jeg søkte meg inn i Must Samferdsel.
Vi var åtte studenter fra ulike fagområder, og jobbet med et reelt case for en kunde, som i dette tilfellet var Bymiljøetaten i Oslo. Det handlet om sykkeltilrettelegging og utforming av torg og park. Etter sommeren fikk jeg tilbud om fast jobb, og jobbet der som trainee eller praktikant frem til jeg var ferdig med studiet.
Hvordan jeg bruker utdanningen i jobb
Du lærer jo veldig mye når du begynner å jobbe, men planleggerutdanningene på NMBU er veldig gode på å ruste deg godt for arbeidslivet. Et konkret eksempel for meg er medvirkning. Jeg tok et pilotemne på NMBU som handlet om medvirkning, og det har vært direkte relevant i jobben min.
Jeg kom rett inn i arbeid hvor jeg jobbet hands-on med medvirkning, noe som var en etterspurt kompetanse. Det viser hvordan NMBU følger med på hva som rører seg i bransjen og tilpasser utdanningen etter hva slags kunnskap det er behov for.
Vi jobbet mye tverrfaglig i studietiden, og det har vært veldig nyttig. Å jobbe på tvers av fag er en essensiell del av planleggingsarbeidet.
I Multiconsult jobber det mange eksperter fra ulike fagfelt, men vi må kunne snakke med hverandre og forstå hverandres perspektiver. Dette gjelder økonomer, ingeniører, jurister og videre.
En annen ting vi lærte var å være kritiske og nysgjerrige. Flere professorer oppmuntret oss til å se på ting med et kritisk blikk og tørre å stille spørsmål ved det etablerte. Det er en viktig del av det å være planlegger, å se om noe kan gjøres på andre måter, om det finnes bedre løsninger.
Hvorfor jeg valgte Master i by- og regionsplanlegging NMBU
Det var nok studieprogrammet som lokket meg til NMBU. En stund snuste jeg i retning av arkitektur, men så "ramlet jeg inn" på dette byplanleggerstudiet. Jeg fant ut at det hørtes enda mer spennende ut, fordi du hever blikket enda litt mer. Du får mer samfunns- og jussperspektivet, i enda større grad enn arkitektur, hvor man er mer på detaljnivå på fasade og utforming.
Studietiden ved NMBU var veldig fint. Jeg tenker det ikke er overraskende at de har Norges mest fornøyde studenter. Det er jo et fantastisk sted å studere ved. Campus er fantastisk fint, det er høyt nivå på undervisningen og ikke minst er det et veldig bra sosialt miljø. Jeg hadde en veldig god studietid, hvor jeg bodde i Oslo, men var likevel mye med på det sosiale livet på NMBU.
Tips til deg som skal studere
Jeg oppfordrer til å velge fag og gjøre ting som du synes er spennende. Det er noen som har en tankegang om at man bør velge fag ut fra hva som kan virke smart. Men jeg tror man kommer lengre med å gå etter det man er oppriktig opptatt av og interessert i. Da blir du god på det faget, og det bidrar til å øke sjansen for at du får du jobbe med det videre i karrieren også.
Det er også lurt å engasjere seg litt i studietiden, ta initiativ, melde seg inn i foreninger eller verv, få litt erfaring og bygge nettverk.