Barn og unges medvirkning i planlegging

Martin Reigstads interesse for by-planlegging startet tidlig, da han som barn koste seg med å bygge byer i lego.
Martin Reigstads interesse for by-planlegging startet tidlig, da han som barn koste seg med å bygge byer i lego. Foto: Shutterstock

Hvordan skaffer man seg kompetanse i å involvere barn og unge i areal- og samfunnsutviklingen? Hvordan underviser vi i det? Velkommen til SITRAPs årskonferanse 2021!

Hvor: Stream og Campus Ås i rom BT1a05 i 1. etasje i Bioteknologibygget 

Når: 20. oktober kl. 12.00 – 15.30

Pris: gratis (ved påmelding) 

Meld deg på for fysisk deltakelse eller for digital deltakelse innen 14. oktober. 

– Konferansen er åpen for alle som er interessert - de som er opptatt av medvirkning i planlegging, av barn og unges rolle i utviklingen av en bærekraftig fremtid, eller de som er opptatt av læringsaspektet i medvirkning og av undervisning i høyere utdanning, forklarer professor Elin Børrud, som leder SITRAP - Senter for integrert og transfaglig undervisning i planlegging. 

Temaet for årets konferanse er barn og unges medvirkning i samfunns- og arealplanlegging. Konferansen vil se på hvilke behov praksisfeltet har. Årets konferanse vil også presentere prosjektet "Samarbeid for bedre medvirkning i planlegging," et 3-årig prosjekt med støtte fra programmet «Økt arbeidsrelevans i høyere utdanning» fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Prosjektet skal spesielt se på hvilke behov kommuner og private utbyggere har knyttet til barn og unges medvirkning i planlegging, og hva dette krever av kompetansen til de vi utdanner. 

Prosjektet er et samarbeid mellom by- og regionplanlegging, landskapsarkitektur og eiendomsutvikling ved NMBU. I tillegg er KS, miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire og Norsk boligbyggelag samarbeidspartnere. SITRAP skal øke kunnskap om og fokus på god undervisning generelt, og spesielt på utdanning i romlig planlegging. Senteret ligger under Fakultet for landskap og samfunn, NMBU. 

Program 

Kl. 12.00-12.15: En kaffekopp før vi starter. 

Kl. 12.15-12.30: Velkommen til SITRAP årskonferanse –medvirkning i planlegging som didaktisk utfordring? v/Elin Børrud, professor, leder av SITRAP, Fakultet for landskap og samfunn 

Kl. 12.30-13.10: Medvirkning i teori og praksis

  • Barn og unges medvirkning i dagens planlegging – pliktløp, pynt eller praktisk nytte? v/Grethe Salvesvold, delprosjektleder SAMBED, NMBU
  • Slik gjør vi det – verktøykasse og metodebruk i medvirkning for barn og unge v/Solveig Gjørv Røraas, delprosjektleder SAMBED, NMBU
  • Hva lærer studentene? Studentsamtale om dagens pensum – relevans og læringsutbytte        v/Kristoffer Pinheiro (by- og regionplanlegging), Synne Thorshaug Eide (landskapsarkitektur) og Anders Endor Nordengen (by- og regionplanlegging) 

Kl. 13.10-13.20: Pause

 Kl. 13.20-14.15: Involvering av barn og unge

  • Hva kan vi lære av unge handlekraftige mennesker? v/Astrid T. Sinnes, professor, Institutt for lærerutdanning og utdanningsvitenskap, NMBU.

Skal verden endres kan ikke utdanning bare handle om å gi dypere forståelse av klima og miljøproblemer. Vi må lære hvordan vi kan handle for å løse dem. Mange unge går foran ved å endre livsstil og vaner. Hva kan vi lære av unge menneskers handlinger for bærekraftig utvikling? 

  • Innovasjonsprosjektet «Et sted å være ung» (UngHus). Aina Landsverk Hagen, forsker II, Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet. 

I dette prosjektet utvikles rammeverk og metoder for innovativ medvirkning ved utvikling og etablering av ungdomssteder. Målet er å utvikle metoder som er intuitive og enkle å ta i bruk.   

Kl. 14.15-14.20: Pause 

Kl. 14.20-15.00: Kompetanse i og om medvirkning – om å lede prosesser. Hvilken kompetanse krever det å etablere, gjennomføre og følge opp medvirkningsprosesser for barn og unge, og hvordan bygge slik kompetanse?

Samtaleledere: Grethe Salvesvold og Solveig Gjørv Røraas, SAMBED

Deltakere:

  • Aslaug Tveit, daglig leder, Leva Urban Design
  • Karoline Birkeli-Gauss, prosjektleder sosial bærekraft, Asplan Viak
  • Kenneth Dahlgren, sjef for byutvikling og samfunn, Aspelin Ramm Eiendom
  • Gunnar Ridderstrøm, førsteamanuensis, Fakultet for landskap og samfunn, NMBU og fagekspert i Norconsult AS 

Kl. 15.00-15.20: Er vi på rett vei? 

Samtale med partnerne i prosjektet SAMBED: SPIRE, DogA, KS og NBBL Er vi på rett vei, sett i lys av målene for SAMBED? Hvilke kompetansebehov har din organisasjon, hvorfor?

Samtaleleder: Terje Holsen, førsteamanuensis, Institutt for eiendom og juss, NMBU 

Kl. 15.20-15.30: Avslutning - kort om prosjektets neste faser v/Elin Børrud

Ved spørsmål, kontakt Solveig Gjørv Røraas på mail: solveig.gjorv.roraas@nmbu.no

Publisert - Oppdatert

Del på