Stine Sofie Strømland har skrevet masteroppgave om helseeffekter av jerntilskudd hos unge, kvinnelige idrettsutøvere. Nå skal oppgaven representere KBM i konkurransen om beste masteroppgave ved NMBU for 2021.
Stine Sofie Strømland oppnådde toppresultat med karakteren A for masteroppgaven sin i juni 2021, hvor hun undersøkte om det er gunstig å ta et lavdose-jerntilskudd for unge, kvinnelige idrettsutøvere.
– Jeg setter veldig stor pris på at masteroppgaven min ble nominert og videre valgt ut til å representere KBM i konkurransen om beste masteroppgave ved NMBU for 2021. Det har vært et utrolig spennende prosjekt å jobbe med og jeg har lært enormt mye av prosessen, sier Stine Sofie.
Hun har nå begynt i en stipendiatstilling ved KBM (fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap) for å forske videre på spørsmålene fra masterprosjektet.
Masteroppgaven hennes er basert på en klinisk studie; «Oslo-fit study» som ble designet for å svare på følgende spørsmål; Er det gunstig å ta et lavdose-jerntilskudd for unge kvinnelige idrettsutøvere? Oslo-fit-studien ble gjennomført som et samarbeid mellom NMBU, Universitetet i Oslo (UIO), Oslo universitetssykehus (OUS) og Norges idrettshøgskole (NIH).
Fordi kroppen trenger jern for å kunne danne nye blodceller, er det vanlig blant idrettsutøvere å ta jerntilskudd i den tro at dette vil forbedre oksygen-omløp og utholdenhet. Jernmangel er vanlig blant menstruerende, unge kvinner og ses enda hyppigere hos kvinnelige idrettsutøvere.
Et av målene med masterprosjektet var å undersøke jernstatus hos unge, kvinnelige elitefotballspillere. Stine Sofie undersøkte også om et lavdose-jerntilskudd hadde effekter på jernstatusen, tarmhelsen og om det ga uønskede bivirkninger.
Kan dempe treningsrelatert reduksjon i jernlagre
I studien ble 23 kvinnelige fotballspillere delt inn i to grupper, hvor deltagerne i den ene gruppen fikk et lavdose-jerntilskudd, mens den andre var en kontrollgruppe uten jerntilskudd.
Resultatene fra oppgaven viser at de unge, kvinnelige idrettsutøverne ikke hadde et optimalt inntak av jern fra kostholdet, og blodprøvene viste lav jernstatus for gruppen. Samtidig var nivået for røde blodceller normale, noe som antyder at fotballspillerne likevel hadde tilstrekkelige jernlagre for å kunne opprettholde produksjonen av nye, røde blodceller.
Kort oppsummert: Jern fra jerntilskuddet ble tatt opp og motvirket reduksjonen i kroppens jernlagre som følge av høy treningsaktivitet.
Men: oppgaven viste også en trend for en høyere økning i den inflammatoriske biomarkøren, NGAL, hos gruppen som tok lavdose-jerntilskudd.
Dette kan indikere potensielle bivirkninger av jerntilskuddet i tarmen. Dette er noe av det Stine Sofie Strømland skal undersøke nærmere i doktorgraden sin.
– Vi ønsker å undersøke om jerntilskuddet påvirker sammensetningen av tarmbakteriene og andre biomarkører som kan fortelle oss noe om tarmhelsen, sier veileder Siv Kjølsrud Bøhn.
Imponert veileder
Hovedveileder Siv Kjølsrud Bøhn er svært imponert over studenten sin. Masterarbeidet har bestått av praktisk arbeid både på lab og oppdatering av den kliniske databasen. Arbeidet har krevd stor nøyaktighet og tålmodighet.
– Stine Sofie Strømland var en pådriver for studien og deltok i alle faser, fra planlegging, gjennomføring, organisering av biobank, deltaker-kommunikasjon med ansvar for inn og utsjekk av deltakere og gjennomgang av spørreskjemaer. Hun har også hatt ansvar for laboratorieanalyser av tarmhelsebiomarkøren (NGAL) i fekale prøver og vært ansvarlig for all dataorganisering og statistiske analyser. Masterarbeidet har omfattet mye praktisk arbeid både på lab og i form av oppdatering av databasen som skulle ligge til grunn for masteroppgaven. sier hun.
– Jeg har satt stor pris på å veilede Stine Sofie i masterarbeidet hennes. Hun var, etter min vurdering, en optimal masterkandidat.
Fortsetter med prosjektet
– Jeg har fått gleden av å fortsette med dette prosjektet i min nåværende stipendiatstilling der jeg skal undersøke om lav-dose jerntilskudd har effekter på tarmfloraen. Forhåpentligvis får vi publisert resultatene fra prosjektet i løpet av neste år, sier Stine S. Strømland.
Resultatene fra masteroppgaven kommer til å inngå i en vitenskapelig artikkel som nå blir en del av Strømlands PhD-grad. Hun ble tilsatt som stipendiat hos Siv Kjølsrud Bøhn i september 2021 og jobber nå videre for å undersøke om jerntilskuddet påvirker tarmfloraens sammensetning.
– Jeg opplever at temaet om jerntilskudd for unge kvinner engasjerer mange, og er veldig glad for at nettopp mitt arbeid kan bidra med økt kunnskap på dette feltet, sier Stine Sofie Strømland.
Nivå over forventningene
I anbefalingsbrevet til NMBU i konkurransen om beste masteroppgave i 2021, skrev leder av studieutvalget ved KBM, Hilde Vinje, at masteroppgaven til Stine Sofie Strømland ligger på et nivå over forventningene til en slik oppgave og at oppgaven utmerker seg "til det fremragende".
Hun løfter også fram viktigheten av å styrke forskning på kvinnehelse:
"Strømland har i sitt arbeid utvist særdeles selvstendighet og oppnådd beste mulig resultat på oppgaven som er av stor betydning innenfor sitt fagfelt. Den setter også på agendaen et tema som vi på KBM ønsker å fremme og støtte opp om, nemlig mer forskning på den kvinnelige populasjonen mtp. kosthold og helse, her i form av kvinner i idrett. Det er kjent at i medisinsk forskning så er kvinnehelse nedprioritert og for KBM er det et forskningsfelt som vi ønsker å vise viktigheten fra."
Fakta
Om konkurransen
- Hvert år deler NMBU ut pris for beste masteroppgave.
- Fra fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap Stine Sofie Strømlands masteroppgave nominert til NMBU-konkurransen for året 2021.
- Oppgaven har tittelen: Iron intake, iron status and gut health – effects of iron supplementation in young female football players.
- Hovedveileder er førsteamanuensis Siv Kjølsrud Bøhn.