NMBU-professor Siv Skeie er tildelt Jon Sundbys ærespris 2025

Av Tonje Lindrup Robertsen

Siv Skeie i Matpiloten
Foto: Tonje Lindrup Robertsen

Æresprisen deles ut annethvert år til en person som har utmerket seg med fortjenstfullt arbeid innen meieribruk eller jordbruk. I år gikk prisen til en pionér som har viet hele sin karriere til meierivitenskap: Siv Skeie, professor i meieriteknologi ved NMBU.

Det var en rørt og stolt prisvinner som mottok heder, diplom og 50.000 kroner fra TINE SA under årets utdeling under årsmøtet i TINE på Lillestrøm.

– Uten Siv Skeie hadde vi ikke hatt det sterke fagmiljøet og infrastrukturen vi har i dag, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU.

– Hun har satt varige spor både faglig og menneskelig.

En drivkraft i forskningen

Siv Skeie har siden 1989 vært en drivkraft bak forskningen på norsk melk og ost. Hennes arbeid har vært med på å forbedre kvalitet, sikkerhet og konkurransekraft i meieriindustrien. Hun har blant annet ledet forskning på hvordan mikroorganismer utvikler seg i melk og ost, og hvordan de påvirker smaken og kvaliteten på sluttproduktet.

– Din forskning på ostemodning og mikroorganismer har gitt oss uvurderlig innsikt, sa styreleder Marit Haugen i TINE da hun delte ut prisen. – Du har hjulpet industrien med å optimalisere både fôring og ysting.

Siv Skeie og Marit Haugen_utdeling Jon Sundbys ærespris 2025
Siv Skeie og Marit Haugen ved utdelingen av Jon Sundbys ærespris 2025 Foto: TINE SA

Fra geitemelk til membranfiltrering

Skeie har også vært banebrytende i bruk av membranfiltrering og forsket på kvaliteten av norsk geitemelk, som har bidratt til å styrke et viktig nisjeområde i norsk meierinæring.

En inspirerende underviser

Gjennom sin undervisning ved NMBU, har Skeie i flere tiår inspirert og veiledet neste generasjon meieriteknologer og forskere. Hun er en engasjert pedagog, mentor og pådriver for utvikling av forskningsmiljøet ved NMBU.

Publisert - Oppdatert

Del på