Men hos mus som ble matet med kaffe i tillegg til den fettrike dietten, ble inflammasjonen dempet.
Endringer hos tarmbakterier knyttes stadig oftere til sykdommer som kreft, autoimmune sykdommer og såkalt «metabolsk syndrom», en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
I sin doktorgrad ved NMBU har Chrysoula Kielland ved hjelp av museforsøk undersøkt i hvilken grad mikrobiotaen i tynntarmen påvirker immunsystemet, om endringer i kostholdet endrer bakteriesammensetningen i tynntarmen og om dette igjen ville påvirke immunsystemet.
Hun fant at et kosthold med mye fett førte til en ubalanse i sammensetningen av tarmbakteriene, som bidro til inflammasjon i tarmen.
Inflammasjon i tynntarmen
I løpet av de siste årene har flere studier analysert sammenhengen mellom tarmmikrobiota og helse.
De fleste av disse studiene så imidlertid enten på sammensetningen av bakterier i tykktarmen eller avføringen.
Kielland har imidlertid forsket på bakteriesammensetningen i tynntarmen.
Tynntarmen er det stedet der tarmmikrobiotaen møter næringsstoffer fra kostholdet vårt, og det organet som tar opp næringsstoffene fra maten vi spiser. Tynntarmen har også et enormt antall immunceller, og det er kjent at både kostholdet vårt og endringer i tarmmikrobiotaen kan påvirke immunsystemet vårt til å starte en inflammasjon.
Inflammasjon er kroppens måte å reagere raskt på angrep fra sykdomsfremkallende mikroorganismer og andre skadelige forbindelser. Målet er å fjerne det som kan gi oss skade. Dette gjør immunforsvaret gjennom å sende ut hvite blodlegemer og kjemiske stoffer for å beskytte kroppen.
Noen av disse stoffene kalles ROS (reaktive oksygenforbindelser) som i for store mengder kan gi det som kalles oksidativt stress og gi skader på celler og vev, men som både planter og dyr benytter som en essensiell del av immunsystemet til å bekjempe angrep fra sykdomsfremkallende mikroorganismer.
– Ifølge våre data ser det ut til at ROS som produseres i tynntarmen er med på å regulere mengde og sammensetning av bakterier i tynntarmen, forteller Kielland.
Fettrikt kosthold ga økt inflammatorisk respons i tynntarmen
Innføring av en fettrik diett har vært knyttet til begynnelsen av betennelse i tynntarmen. Studier basert på både mennesker og dyremodeller vist at inntak av en fettrik diett fører til en ubalansert mikrobiotasammensetning. [TLR1] [CK2]
Kielland forklarer at tynntarmsmikrobiota i de fettrik-matede musene var preget av en økning i enkelte proinflammatoriske bakterier. Disse musene hadde også en høyere produksjon av en type molekyler kalt cytokiner, som økte graden av betennelse.
– Vi har altså funnet at inntak av en fettrik diett førte til en ubalansert mikrobiota i tynntarmen.
Kan kaffe hjelpe?
Samtidig ønsket hun å undersøke om bildet kunne endes ved inntak av kaffe.
– Kaffe er rik på polyfenoler, altså plantestoffer som er kjent for å være antiinflammatoriske, forklarer Kielland.
– Vi ønsket å finne ut av om kaffen ville forbedre endringene i tarmmikrobiotaen og dempe noen av de inflammatoriske reaksjonene på den fettrike maten.
Resultatene viste at mikrobiotaen hos de musene som ble matet med kaffe sammen med fettrik dietten ble endret og lignet den hos musene som fikk en fettfattig diett. I tillegg hadde musene som mottok kaffe en dempet inflammatorisk respons i tynntarmen.
– Studien viser at en veldig høy ROS-produksjon settes i gang på grunn av bakteriene i den tynntarmen. Disse ROS regulerer stabiliteten hos mikroorganismene i tynntarmen. Når det gjelder virkningen av stor mengde fett i dietten, observerte vi at fett påvirket sammensetningen av tynntarmsmikrobiota og vertens inflammatoriske status på en negativ måte, noe som ble forbedret etter tilsetning av kaffe.
Fakta
Les hele sammendraget fra doktorgraden her
Kilder:
Zmora N, Suez J, Elinav E. You are what you eat: diet, health and the gut microbiota. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Jan;16(1):35-56. doi: 10.1038/s41575-018-0061-2. PMID: 30262901.
Eugene B. Chang & Kristina Martinez-Guryn (2019) Small intestinal microbiota: the neglected stepchild needed for fat digestion and absorption, Gut Microbes, 10:2, 235-240, DOI: 10.1080/19490976.2018.1502539
Murphy EA, Velazquez KT, Herbert KM. Influence of high-fat diet on gut microbiota: a driving force for chronic disease risk. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2015 Sep;18(5):515-20. doi: 10.1097/MCO.0000000000000209. PMID: 26154278; PMCID: PMC4578152