Masterstudent ved BIOVIT
Masteroppgaven er avslutningen på masterstudiet ved NMBU. Det er et selvstendig vitenskapelig
arbeid, der du skal dokumentere selvstendighet, forståelse, refleksjon, modenhet og analytisk
evne som du har ervervet gjennom studiet.
Informasjon om masteroppgaven
Prosessen i korte trekk
- Finn tema og veileder(e) for masteroppgaven i løpet av vinter/vår det første studieåret.
- Hovedveileder må være vitenskapelig ansatt, førsteamanuensis II eller professor II ved NMBU.
- Fyll ut Kontrakt for gradsoppgave i samarbeid med veileder(e). Send ferdig utfylt og signert kontrakt til studieveilederne ved fakultetet der hovedveileder er ansatt. Kontrakten må godkjennes av det aktuelle fakultetet i god tid før arbeidet med masterprosjektet starter.
- Dersom du samarbeider med en ekstern aktør så må du også sende inn skjemaet Avtale om samarbeid om gradsoppgave med ekstern aktør (forenklet versjon).
- Kontrakter og skjemaer finner du her: https://www.nmbu.no/studenter/skjema-og-maler-student
- Søk om undervisning i det aktuelle masteroppgave-emnet i god tid før fristen for emneoppmelding i det semesteret du skal levere masteroppgaven (1. februar eller 15. september).
- Når du har fått innvilget undervisning, meld deg opp til eksamen/vurdering i masteroppgave-emnet før fristen for emneoppmelding i det semesteret du skal levere masteroppgaven (1. februar eller 15. september).
- Lever masteroppgaven innen innleveringsfristen (normalt 15. mai eller 15. desember).
- Ha masterforsvar (muntlig eksamen) innen seks uker etter innleveringsfristen.
Omfang (antall studiepoeng og antall timer)
Masteroppgaven skal utgjøre et visst antall studiepoeng, avhengig av masterprogrammet ditt. Antall studiepoeng reflekterer antall timer som det er forventet at du bruker på masteroppgaven. På noen programmer kan man velge mellom ulike omfang. Emnekodene for de ulike omfangene av masteroppgave på hvert masterprogram finner du i denne tabellen:
Masterprogram (studieprogramkode) 30 stp. 45 stp. 60 stp. Agroecology (M-AE) M30-AE M60-AE Animal Science / Husdyrvitenskap (M-HV) M30-HV M45-HV M60-HV Aquaculture (M-AA) M30-AA M45-AA M60-AA Biologi (M-BIOL) M60-BIOL Bærekraftige matsystemer / Sustainable Food Systems (M-MATSYS) M30-MATSYS Genomvitenskap / Genome Science (M-GS) M30-GS M60-GS Plantevitenskap / Plant Science (M-PV) M30-PV M60-PV Urbant landbruk / Urban Agriculture (M-UA) M30-UA M60-UA Arbeidsomfang i antall timer 750 1125 1500 Valg av tema/prosjekt
Masterprosjektet ditt kan være en del av forskningen som allerede foregår ved NMBU, eller du kan delta i forskning hos en ekstern institusjon. Det er du som student som har ansvar for å finne oppgavetema og veileder(e). Det er lurt å starte tidlig å reflektere over hva du ønsker å fordype deg i i masteroppgaven og undersøke mulighetene som finnes. Valg av tema og veileder(e) bør være bestemt i løpet av vinter/tidlig vår første året på master.
Du kan finne forslag til masteroppgaver hos BIOVIT lengre ned på denne siden. Merk at noen av prosjektene kan ha utgått, men om du finner et prosjekt du synes virker spennende så kan du kontakte aktuell veileder/kontaktperson for å undersøke muligheten for å gjøre lignende prosjekter. I oktober/november hvert år har BIOVIT også en gradsoppgavedag der fagpersoner presenterer aktuelle masterprosjekter.
Veileder(e) for masteroppgaven og veiledning
I arbeidet med masteroppgaven har du en hovedveileder og evt. en tilleggsveileder som bistår deg gjennom det praktiske arbeidet og skrivingen av masteroppgaven. Hovedveileder skal være tilsatt i fast vitenskapelig stilling, førsteamanuensis II-stilling eller professor II-stilling ved NMBU. Du kan også ha en tilleggsveileder som enten jobber ved NMBU eller eksternt. Dersom du samarbeider med en ekstern institusjon om masteroppgaven din så vil du ha tilleggsveileder/ekstern veileder der.
Hvor mye veiledning du har krav på avhenger av omfanget til masteroppgaven. I veiledningstimene inngår alt arbeid som veileder(e) er direkte involvert i, både under planlegging, datainnsamling (labarbeid/feltarbeid osv.), dataanalyse, skriving, og sensurering. Ved flere veiledere fordeles antall veiledningstimer mellom veilederne.
Omfang av masteroppgave Antall veiledningstimer 30 stp. 40 45 stp. 60 60 stp. 80 Masteroppgavens innhold, framstilling, og vurdering
Her finner du retningslinjer til masteroppgavens innhold og framstilling, samt hvordan den vurderes: Mal og retningslinjer for masteroppgave ved BIOVIT (PDF)
Masterplass ved BIOVIT
Masterplasser for BIOVIT-studenter og studenter med veileder(e) på BIOVIT finnes i Husdyrfagbygningen og Botanisk klimalab.
Mer informasjon
På NMBUS nettside for gradsoppgaver kan du lese mer om følgende:
- Innlevering
- Gradsoppgaver ved andre fakulteter
- Forskningsetikk, personopplysninger, og Intellectual Property Rights (IPR)
- Retningslinjer for artikkelbasert masteroppgave
- Kontrakter, maler og skjemaer
- Ressurser
- Veiledning
- Spesialpensum
- Helse, miljø, og sikkerhet (HMS)
- Klausulering og båndlegging
- Sykdom/permisjon/utsatt innlevering
- Sensurering og muntlig presentasjon/forsvar
- Rettigheter til gradsoppgaven
- Finn tema og veileder(e) for masteroppgaven i løpet av vinter/vår det første studieåret.
Masteroppgaveforslag
De nyeste masteroppgaveforslagene fra BIOVIT er tilgjengelige på nettsiden for gradsoppgaveforslag ved BIOVIT.
Nettside med BIOVIT gradsoppgaveforslag (krever innlogging med NMBU-konto)Du kan også se de nyeste oppgaveforslagene i app på mobil:
- Last ned appen Power Apps til mobilen din
- Logg inn i Power Apps med din NMBU-konto
- Gå inn på Gradsoppgaveforslag, Thesis Proposals BIOVIT
Tidligere masteroppgaveforslag
Tidligere masteroppgaveforslag er ikke lengre aktuelle, men kan brukes som inspirasjon til hva man kan skrive masteroppgave om.
Fisk og akvakultur
Breeding and Genetics
- Sensitivity analysis of genetic parameters for ISA resistance in salmon (Nofima)
- Simulation studies in optimal aquaculture breeding designs
- Success of family production and early grow-out in breeding program for Atlantic cod
- Early sexual maturity in rainbow trout
- A global census of the Atlantic Salmon microbiome
- Fine mapping to unravel genes for resistance to OsHV-1 virus in pacific oyster
- Genetic variation in early survival traits in Atlantic salmon
- Genetic variation of carcass quality traits in rainbow trout
- Grading of eyed-eggs
- Effect of time of stripping on survival of eggs and alevins of rainbow trout
- Use of elite males when producing eyed-eggs for sale
- Derivation of economic values for commercial traits in different production systems in Nile tilapia
- Gene expression profile of Atlantic salmon eggs exposed to hydrogen sulphide
- Functional characterisation of hydrogen sulphide responsive genes in Atlantic salmon
- Molecular and cellular responses to sub-lethal level of hydrogen sulphide of Atlantic salmon post-smolts reared in RAS
- Genetic and breeding thesis in Nile tilapia and Artic charr
- Imputation to whole genome sequencing (WGS) for fine mapping and genomic selection in A. salmon
- Genetic variation of carcass quality traits in rainbow trout
- Estimating microbiability and heritability in Atlantic salmon for feed efficiency
Ethology, Welfare, Water quality and fish health
- Physiological mechanisms underlying personality in the Arctic charr (Salvelinus alpinus) (Iceland)
- Spontaneous behavior, anticipatory behavior and foraging behavior, and its connection to skin pigmentation and stress in farmed juvenile Atlantic Salmon
- Qualitative Behavioral Assessment (QBA) as a welfare indicator for farmed Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) fry in response to a barren or enriched rearing environment
- Why are salmon jumping?
- Effekten av settefiskmiljø på hjertemorfologi hos norsk oppdrettslaks
- Early sexual maturity in rainbow trout
- Water quality and fish health
- Optimization of rearing conditions for small model fish husbandry
- Veterinarian´s information needs for better decision making about fish health and management
- Impact of different light regimes on fish welfare
- Effect of environmental enrichment on the behavior of salmon fry
- Alternative feed raw materials and their effects on production efficiency, fish welfare and product quality
Feed, Feed Technology and product quality
- Micronutrient requirement in Atlantic salmon (Nofima/Cargill)
- Lipid Nutrition in Atlantic salmon (Nofima)
- Novel feeding ingredients, what is happening with the technical quality of the feed pellet
- Alternative feed raw materials and their effects on production efficiency, fish welfare and product quality
- Factors affecting the salmon's skin quality; macroscopic and microscopic approach
- Estimating microbiability and heritability in Atlantic salmon for feed efficiency
- Topics within sustainable food systems
- Kvalitet på fisk levert av bløggebåter (Slakteriet i Florø)
- Investigating possibilities to reduce Nutrient Discharge of Atl. salmon in open Sea Pens by different diet formulations
Production technology
- Offshore cage farming
- Closed sea cages (Closed contaminent systems) - contact: odd-ivar.lekang@nmbu.no
- Post smolt production (odd-ivar.lekang@nmbu.no)
- Land based fish farms (odd-ivar.lekang@nmbu.no)
- Fouling on sea cages
- Fish handling
- Optimizing of slaughtering quality
- RAS optimizing
- Testing of solar powered aeration technology for tropical aquaculture
Genetikk
Genombiologi
Fisk
- Simulation studies in optimal aquaculture breeding designs
- Success of family production and early grow-out in breeding program for Atlantic cod
- Early sexual maturity in rainbow trout
- A global census of the Atlantic Salmon microbiome
- Fine mapping to unravel genes for resistance to OsHV-1 virus in pacific oyster
- Genetic variation in early survival traits in Atlantic salmon
- Genetic variation of carcass quality traits in rainbow trout
- Grading of eyed-eggs
- Effect of time of stripping on survival of eggs and alevins of rainbow trout
- Use of elite males when producing eyed-eggs for sale
- Derivation of economic values for commercial traits in different production systems in Nile tilapia
- Gene expression profile of Atlantic salmon eggs exposed to hydrogen sulphide
- Functional characterisation of hydrogen sulphide responsive genes in Atlantic salmon
- Molecular and cellular responses to sub-lethal level of hydrogen sulphide of Atlantic salmon post-smolts reared in RAS
- Imputation to whole genome sequencing (WGS) for fine mapping and genomic selection in A. salmon
- Genetic and breeding thesis in Nile tilapia and Artic charr
Planter
- Develop CRISPR-Cas9 constructs and generate CRISPR-edited perennial ryegrass mutants for Nitrogen uptake efficiency
- Vevs-spesifikk genuttrykksanalyse for frøhvile med RT-PCR
- Studier av ny genetisk diversitet i havre
- Genetiske analyser av resistens mot rust patogener i vårhvete
- Finkartlegging og funksjonell karakterisering av et viktig Fusariumresistensgen i vårhvete
- Evaluering av tørketoleranse i utvalgte hvetesorter under
- Effekten av temperatur på falltall og α-amylase-aktivitet i hvete
- Study of freezing tolerance and vernalization in faba bean
- Populasjonsgenomikk av norske Xestobium rufovillosum populasjoner
- Konvergent molekylær evolusjon av frost toleranse i sørlige gress (Danthonioideae)
- Tilpasning uten sex? – Epigenomisk populasjonsstruktur av aseksuell finnskjegg (Nardus stricta)
- Analyses of antinutritional compounds in pea world collection
- Investigating phenotypic stability in gene edited potato
- Genetic analysis of phenotypic traits in the forage legume lucerne
- Hormonal control of stem elongation in red clover
- Develop CRISPR-Cas9 constructs and generate CRISPR-edited perennial ryegrass mutants for freezing and mild drought tolerance
- Using CRISPR technology to develop pathogen resistant lettuce
- Mapping QTLs for Seed Yield Traits in Red Clover
- Effect of gamma radiation on expression of genes related to DNA repair, cell division control and epigenetics
- Detecting haplotype-resolved single-nucleotide variants and structural variation in the targeted genes
- Detecting genes and gene networks associated with ice-encasement survival in forage grass timothy
- Thesis proposals on Powdery mildew and gray mold
- Functional validation of candidate genes involved in stem elongation in red clover (Trifolium pratensis L.)
- Comparative analyses of fungal genomes to understand fungal ability to produce lipids and pigments
- Functional validation of candidate genes involved in temperature response in Brachypodium distachyon
Husdyr
- Individual phenotyping of feed efficiency in NRF using stable isotopes
- Genetic and breeding thesis in cow, sheep and poultry
- Genetic correlation between the recruitment ewe lamb’s autumn weight and her reproduction at 12 months of age
- Genotype by environment interaction (GxE) effect on lamb autumn weights: a reaction norm approach using sire models
- Enteric methane from small ruminants: breed differences in digestive anatomy- and physiology
- Inheritance of horn and spurs in Norwegian Cattle
- Coat colour genetics/patteren recognition in Norwegian red cattle
- Breeding more feed efficient and climate friendly Norwegian Red cattle
Husdyr
Animal Breeding and Genetics
- Use of birth weight and 3-week weights in pig breeding to increase vitality and survival in piglets (NORSVIN)
- Male fertility in pigs/Hanndyrfruktbarhet hos gris (NORSVIN)
- Genetic relationship between serotonin level in blood, tail biting and production traits in boars (NORSVIN)
- Fine mapping of chromosome regions underlying exterior traits in pigs (NORSVIN)
- Heritability of dairy cows responsiveness towards humans
- Individual phenotyping of feed efficiency in NRF using stable isotopes
- Genetic and breeding thesis in cow, sheep and poultry
- Genetic correlation between the recruitment ewe lamb’s autumn weight and her reproduction at 12 months of age
- Genotype by environment interaction (GxE) effect on lamb autumn weights: a reaction norm approach using sire models
- Enteric methane from small ruminants: breed differences in digestive anatomy- and physiology
- Mulighetene for å lage indekser til bruk i avlsarbeidet på Boergeit i Norge
- Udder health indicators from automatic milking systems
- Coat colour genetics/patteren recognition in Norwegian red cattle
- Inheritance of horn and spurs in Norwegian Cattle
- Breeding more feed efficient and climate friendly Norwegian Red cattle
- Arvegrader for bruksegenskaper på de nasjonale hesterasene
- Relationship between replacement heifer growth and subsequent milk production in Norwegian Red (effects in first and later lactations)
Drøvtyggerernæring og fysiologi
- Extent and effect of supplementary winter feeding of domestic reindeer in Fennoscandia
- Temporal variation and synchrony in performance of sympatric lambs and reindeer calves
- Salt blocks - effects on pasture and area use in sheep
- Assessment of particle size distribution in feces by use of wet-sieving technique as proxy for nutrient digestibility and digestive capacity in NRF cows
- Silage quality and effect on in vitro methane production, compared to in vivo data
- Methane yield and intensity from three contrasting high-yielding dairy cattle feeding regimes: Grazing, cut-and-carry, and grass silage mixed ration
- Host specificity of the ruminal microbial community in low and high methane emitting dairy cows following complete exchange of ruminal contents
- Efficacy of additives to reduce methane yield and intensity from suckling beef cattle grazing in early and late pasture season
- Additive effects of feed additive combinations (lipids+tannins) on methane emissions and digestibility in dairy cows
- Efficacy of additives to reduce methane yield and intensity from high-yielding Norwegian Red dairy cows grazing early and late in pasture season
- Horse nutrition
- Dosering av mineraltilskudd i rundballekuttere (Vilomix)
- Gradsoppgaver fra TINE Rådgivning
- Thesis proposal Feed technology for ruminants
- Topp kjøttkvalitet fra slakt til ferdig modnet biff (Nortura)
Ernæring og fysiologi for enmagede dyr
- Thesis proposal - dog nutrition and feeding
- Measuring colostrum quality in sows (NORSVIN)
- Different fiber resources influence final physical quality of chicken feed compacts manufactured with single die pellet press
- The potential for maximized use of barley and oats for broilers. Effect of soluble and insoluble fibre
- Optimizing micro- and macrostructure of diets for broilers
- Masteroppgaver på fjørfe (Nortura)
- Råneslakt – fornuftig sortering på slaktelinja etter rånelukt og smak (Nortura)
- Gode produkter av rånekjøtt til forbruker (Nortura)
- Ideell slaktevekt for å treffe dagens kundebehov på biff og filet til restaurant, storkjøkken og dagligvare (Nortura)
- Heat treatment vs acid treatment in layer and breeder nutritional degradation of corn during storage (Trouw)
Animal Ethology, Welfare and Health
- Topic master thesis Ethology/Animal Welfare
- Tail chasing/spinning and associations with lateralization and fear in dogs
- What's a healthy cow? Determinants of livestock health
- Kristiansand Zoo - NB, remember that your main supervisor must be employed at NMBU. For theses on ethology, contact Judit Vas at judit.vas@nmbu.no
Sustainable Food Systems
Planter
Genetikk og bioteknologi
- På jakt etter dårlig kjente marin grønnalge-arter knytta til skjell
- Master Project on poorly known small marine green algae of the Oslofjord, are you in search of your new species?
- Develop CRISPR-Cas9 constructs and generate CRISPR-edited perennial ryegrass mutants for Nitrogen uptake efficiency
- Vevs-spesifikk genuttrykksanalyse for frøhvile med RT-PCR
- Studier av ny genetisk diversitet i havre
- Genetiske analyser av resistens mot rust patogener i vårhvete
- Finkartlegging og funksjonell karakterisering av et viktig Fusariumresistensgen i vårhvete
- Evaluering av tørketoleranse i utvalgte hvetesorter under
- Effekten av temperatur på falltall og α-amylase-aktivitet i hvete
- Study of freezing tolerance and vernalization in faba bean
- Populasjonsgenomikk av norske Xestobium rufovillosum populasjoner
- Konvergent molekylær evolusjon av frost toleranse i sørlige gress (Danthonioideae)
- Tilpasning uten sex? – Epigenomisk populasjonsstruktur av aseksuell finnskjegg (Nardus stricta)
- Analyses of antinutritional compounds in pea world collection
- Investigating phenotypic stability in gene edited potato
- Why do different plant species exhibit differential sensitivity towards oxidative stress?
- Genetic analysis of phenotypic traits in the forage legume lucerne
- Hormonal control of stem elongation in red clover
- Can spruce be vaccinated against fungal infection and insect attack?
- Mapping QTLs for Seed Yield Traits in Red Clover
- Detecting haplotype-resolved single-nucleotide variants and structural variation in the targeted genes
- Detecting genes and gene networks associated with ice-encasement survival in forage grass timothy
- Develop CRISPR-Cas9 constructs and generate CRISPR-edited perennial ryegrass mutants for freezing and mild drought tolerance
- Using CRISPR technology to develop pathogen resistant lettuce
- Thesis proposals on Powdery mildew and gray mold
- Functional validation of candidate genes involved in stem elongation in red clover (Trifolium pratensis L.)
- Comparative analyses of fungal genomes to understand fungal ability to produce lipids and pigments
- Dissecting viral replication mechanisms
- Will radioactive radiation under the seed development affect the radiosensitivity of the progeny through impact on the antioxidant apparatus?
Teknologi- Genetisk bakgrunn av multispektral refleksjon i vårhvete basert på dronebilder
- Correlation between chemical analysis and hyperspectral imaging?
- Effect of Light quality on growth, yield and quality of cucumbers produced in controlled environment
- Identify opportunities to increase plant production in Norway – new products and/or new production methods
Entomologi og nematoder
- Integrert plantevern i frukt – plass til nyttedyr
- Alternative control of plum tortricid
- Biodiversity of pollinators and natural enemies on flowering Norwegian species
- Landscape and orchard effects on apple pests and their natural enemies
- The value of flowering crops to insect predators
- Out of season management and biology of a selected fruit pest
- Rubus stunt stunt phytoplasma – more knowledge on insect vectors in Norway
- Detection and management of pesticide resistance in a selected insect/mite species
- Biology, natural enemies and management of the alien invasive horse-chestnut leafminer
Plantepatologi
- Tørråte og Alternaria i potet
- Epidemiologi av soppsjukdommen frukttrekreft på epler
- Kartlegging av soppmiddelresistens hos epleskurv patogenen, Venturia inaequalis, i Norge
- Diagnostikk og bekjempelse av virus i resirkulert næringsløsning i agurk veksthusdyrking
- RxLR effektorproteiner fra Phytophthora cactorum og deres funksjon under infeksjon
- Diagnostikk av løkhelse ved bruk av mikrobiomanalyse
- The genetics of rust resistances in spring wheat
- Can spruce be vaccinated against fungal infection and insect attack?
- Several master thesis projects in plant pathology
- Thesis proposals on Powdery mildew and gray mold
- The genetics of race specific and race non-specific yellow rust resistance in spring wheat
Ugras - herbologi, Økotoksikologi
- Utvikling av LC-MS/MS metode for bestemmelse av matrin og oksymatrin i lakris og honning
- Kveke, åkertistel og åkerdylle- biologi og bekjemping
- Trygg mat: Forekomst av plantetoksiner i åkeren og i mat på det norske markedet
- Plantevernmidler i miljøet – transport i jord, vann og luft
- Plantevernmidler i bekker i fruktdyrkingsområder i Hardanger og effekten på livet i bekkene
- Økotoksikologi: Bruk av plantevernmidler og effekter på vannkvalitet – analyse av JOVA overvåkingsdata for jordbruksdominerte nedbørfelt
- Hvordan oppfører rottemidler seg i miljøet under norske forhold?
- Vekstavslutning i potet
Frukt og bær
- Apple fruit quality and physiological disorders
- Jordhelse og bærekraftig fruktproduksjon: Effekt av kompost på fruktkvalitet i epler og moreller
- Prognoser for høstetid av morell
- Correlation between chemical analysis and hyperspectral imaging?
- Viruses of raspberry – loss, epidemiology and control
- Bruk av ikke-destruktive målemetoder i jordbær
Fôrvekster og frøvekster
- Vevs-spesifikk genuttrykksanalyse for frøhvile med RT-PCR
- Studier av ny genetisk diversitet i havre
- Målinger av N-opptak, avling og proteininnhold i bygg
- Historisk framgang i aks- og kornegenskaper i norsk vårhvete
- Genetiske analyser av resistens mot rust patogener i vårhvete
- Genetisk bakgrunn av multispektral refleksjon i vårhvete basert på dronebilder
- Finkartlegging og funksjonell karakterisering av et viktig Fusariumresistensgen i vårhvete
- Evaluering av tørketoleranse i utvalgte hvetesorter under kontrollerte betingelser i polytunell
- Effekten av temperatur på falltall og α-amylase-aktivitet i hvete
- Study of freezing tolerance and vernalization in faba bean
- Evaluation of drought tolerance in selected wheat cultivars under controlled polytunnel conditions
- Agronomic performance of forage species mixtures in sustainable agriculture
- Agronomic performance of variety mixtures and selected populations of wheat in sustainable agriculture
- Genetic analysis of phenotypic traits in the forage legume lucerne
- Hormonal control of stem elongation in red clover
- Mapping QTLs for Seed Yield Traits in Red Clover
- Chocolate spot in faba bean
- Plant traits in varieties of faba beans and-or peas important for cultivation in Norway
- Food quality in varieties of faba beans and-or peas important for cultivation in Norway
- Analyses of resistance to pre-harvest sprouting in Norwegian-grown varieties of cereals
- Quality in winter wheat for milling and baking
- Protein content and seed size distribution in varieties of faba bean
- Development of the grain/straw/stubble/root-ratio in cereals over the last century and possible implications for the soil organic matter content (NIBIO)
- Topics within sustainable food systems
Grønnsaker og potet
- Tørråte og Alternaria i potet
- Diagnostikk av løkhelse ved bruk av mikrobiomanalyse
- Vekstavslutning i potet
- Analyses of antinutritional compounds in pea world collection
- Investigating phenotypic stability in gene edited potato
- The potato tissue culture bank and genetic resources
- Master thesis proposals in potato (Fagforum potet)
Planteproduksjon i regulert klima
- Effect of Light quality on growth, yield and quality of cucumbers produced in controlled environment: pdf
- Tobamoviruses in greenhouse crops
- New production methods: Pre-cultivation with/without rhizobium inoculation of broad bean/field bean for field outplanting
- Post harvest-analysis of tissue distribution and lignin content in different rutabaga cultivars
- Cultivation potential in Norway of seed crops for food to increase local production of plant protein
Urbant landbruk
Metodekurs og statistikkurs
Disse emnene kan være nyttige å ta som forberedelse til eller under arbeidet med masteroppgaven:
Stipender
UNIFOR (Universitetet for miljø- og biovitenskaps forskningsfond)
Stiftelsen Smebøls Landbrukslegat
Norsk landbruksrådgivnings masterstipend
NMBU Sustainability Arena: TOWARDS sustainable cities and communities
Telemarksforsking masterstipend
Telemarksforsking og COASTREC/FRIKYST - masteroppgaver om Oslofjorden