Videreutdanning i utdanning for bærekraftig utvikling (VU-PPUB200)
På dette kurset får du oppdatert naturfaglig kunnskap som du kan bruke når du underviser i de tverrfaglige temaene i læreplanen LK20. Studiet er særlig relevant for deg som underviser i ungdoms- og videregående skole. Du vil få ny, nyansert og anvendbar kunnskap om bærekraftig utvikling, og mulighet for totalt 15 studiepoeng over et studieår.
Påmeldingsfrist
Emnet tilbys ikke studieåret 2025-2026
Oppstartsdato
Emnet tilbys ikke studieåret 2025-2026
Studiepoeng
15
Pris
20 000,-

Om kurset
Bærekraftig utvikling handler om hvordan framtiden skal se ut, og er et sentralt tema innen alle deler av samfunnet. Problemene menneskeheten står overfor er utfordrende, og krever ikke bare kunnskap innen mange fagområder, men også forståelse for hvordan ulike systemer påvirker hverandre.
Samspillet mellom mennesker og naturen rundt oss er komplekst. Det utvikles både på grunnlag av enkeltmenneskers og samfunnets normer og verdier, de økonomiske og materielle forutsetningene som er til stede, og naturens muligheter og begrensninger. Noen sentrale utfordringer for samfunnet er hvordan vi kan sørge for nok energi, mat og materielle ressurser til alle, samtidig som vi ivaretar hensynet til klima og biologisk mangfold. Muligheter og begrensninger knyttet til disse områdene står sentralt i dette kurset.
Oppdatert kunnskap om naturfag, didaktikk og pedagogikk
Kurset inneholder en naturfaglig komponent, hvor du får oppdatert fagkunnskap innen utvalgte emner knyttet til klima, energi, matproduksjon og biologisk mangfold. Du vil også reflektere over hvordan ulike perspektiver og verdier innvirker på hvordan fagkunnskapen oppfattes og brukes innen bærekraftig utvikling.
I tillegg har kurset en pedagogisk og fagdidaktisk komponent. Her får du lære hvordan du kan arbeide tverrfaglig for å formidle sammenhengene mellom de ulike delene av fagstoffet og utvikle elevenes systemforståelse og handlingskompetanse knyttet til bærekraftig utvikling. Dette gjør vi gjennom praktiske eksempler og ved å utvikle didaktisk kompetanse og refleksjonsevne. Sentralt i denne opplæringen står praktisk bruk av undervisningsstrategier som er sentrale i utdanning for bærekraftig utvikling: utforskende undervisning, rollespill/drama, bruk av representasjoner, andre læringsarenaer, sosiovitenskapelige vinklinger (dilemmaer og kontroverser) og hel-skole-tenkning.
Målgruppe
Obligatoriske aktiviteter
Organisering
Samlinger
Eksamen
Kursavgift
Påmelding
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 10 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Frist for å søke stipend- eller vikarordning hos Udir er 1. mars. http://www.udir.no/videreutdanning
Faglig ansvar