Kurs: Vannkvalitet, innvirkning på fiskehelse
Kurset er under gjennomføring. Fyll ut skjemaet meld din interesse for å få informasjon om fremtidige kurs
Vannkvalitet er en av de viktigste faktorene for god fiskehelse. I dette heldigitale kurset vil du lære om vannbehandlingsteknologier, myndighetskrav, vannkjemi, RAS m.m. og bli i stand til å gjennomføre drifts- og fiskehelsekontroll.
Påmeldingsfrist
31. oktober 2024
Oppstartsdato
31. oktober 2024
Studiepoeng
10
Pris
Gratis pilot
Tid og sted
Heldigitalt
Hvem er kurset for?
Fiskehelsebiologer, veterinærer og andre i akvakulturnæringene som har noe biologisk bakgrunn og behov for økt digital kompetanse og forståelse for hvordan de teknologiske hjelpemidlene som finnes i akvanæringen kan benyttes for å sikre vannkvalitet og fiskehelse.
Kursets innhold og struktur
Det benyttes Canvas som læringsplattform med digitalt innhold som inneholder videoer og pensumlister med vitenskapelige artikler, kompendium, animasjoner og vitenskapelig læremateriell. Kurset er lagt opp til at studentene legger opp sin egen studieprogresjon, men har en samlet eksamensfrist.
Kurset har følgende moduler:
X Introduksjon til kurset, animasjon intro RAS-anlegg, bakgrunn og pedagogisk struktur.
1. Fiskens behov.
2. Vannkvalitet og vannkjemi.
3. Landbaserte oppdrettssystemer (FT og RAS).
3B. Utstyr og metoder for behandling av vann med hovedvekt på RAS anlegg
4. Helsekontroll KKP i RAS + Velferdskontroll/indikatorer i RAS.
5. Driftskontroll- Kritiske kontrollpunkter (KKP) i RAS.
6. Vannkvalitetskontroll- Målemetoder i RAS.
7. AI, maskinlæring og kunstig intelligens i RAS.
8. Vannkjemi og Fiskevelferd i RAS
9. Kunnskapshull, FOU og fremtidig RAS
10. Eksamensoppgave
Eksamen består av tre deler:
1. Skriftlig innleveringsoppgave på 3 timer halvveis i kursperioden, Bestått/ikke bestått (tellende 30%).
2. Avsluttende fem timers digital hjemmeeksamen (70%). Bestått/ikke bestått
Læringsmål og pensum
Kunnskap:
- har inngående kunnskap om akvatisk organisk kjemi, og kan beskrive og beregne effekt av fiskefôr og ekskrementer fra fisk og påvirkning av dette på råvann.
- har god kunnskap om, og kan velge ut relevante vannbehandlingsteknologier, regne på effekt og dimensjonering av dette basert på grunnleggende akvatisk organisk kjemi.
- kan gjennomføre adekvat drifts, - og fiskehelse kontroll ved å anvende produksjonsdata, lovverk, helseinformasjon (cv), diagnostiske funn, subjektive vurderinger og objektive målinger.
- kan vurdere fiskens grunnleggende behov og beskrive sammenhengen mellom vannkjemi, fysiologi og biologi og effekt på fiskevelferd og fiskehelse.
- har god kunnskap om sentrale myndighetskrav til grenseverdier for ulike vannkjemiske variabler, og kan diskutere, analysere og anvende best mulig strategi råvannsbehandling relatert til fiskevelferd og fiskehelse
Ferdigheter:
- kan anvende reaksjonsligninger og forstår hvordan en kjemisk vannbehandling påvirkes av alkalinitet, pH/ syre-base, red-oks og fellingsreaksjoner.
- har inngående kunnskap om, og kan endre bufferkapasitet med utvalgte kjemiske, biologiske og tekniske metoder.
- har inngående kunnskap om redox og toksisitet av ammonium, ammoniakk, nitritt og nitrat under forskjellige nivåer av pH, temperatur og salinitetsforhold og anvende dette i daglig drift.
- har inngående kunnskap om hvordan drift, produksjon og tekniske installasjoner kan påvirke fiskehelse og fiskevelferd og hvordan optimalisere/korrigere anlegget driftsplan.
- kan vurdere og analysere faktorer som påvirker løselighet av gasser i vann og hvordan dette kan påvirke fiskehelse og fiskevelferd.
- har inngående kunnskap om behandlingsmetoder, rensekrav og lovverk for utslipp av produksjonsvann
Generell kompetanse:
- har inngående kunnskap om vannbehandling og velge ut metoder knyttet til vannkjemi/vannbehandling i akvakultur og kan evaluere effekt av dette.
- har inngående kunnskap om formidling av fagstoff knyttet til vannkjemi og vannbehandling i akvakultur, og diskutere, utveksle synspunkter og erfaringer med andre fagmiljøer.
- har inngående kunnskap til hvordan årstidsvariasjoner av vannkvalitet påvirker biologi, teknologi og vannkvalitet.
- har kunnskap om driftsoptimalisering av alle teknologiske installasjoner i et RAS-anlegg, deres oppbygging og funksjon og hvordan dette kan påvirke fiskehelse og velferd.
- har inngående kunnskap om utvalgte relevante analyser for vannkvalitet og valg av metode for å påvise avvik i vannkvalitet med betydning for fiskehelse og velferd.
- kan korrigere, iverksette og evaluere avviksbehandling og drift optimalisering av et RAS-anlegg
- har førstehånds kunnskap om grenseverdier i lovverket for vannkvalitet og vannkjemi
Eksamen
Frist for å levere eksamensoppgave vil være 15. januar 2025. Eksamen består av to deler:
Eksamen består av tre deler:
1. Skriftlig innleveringsoppgave på 3 timer halvveis i kurset Bestått/ikke bestått (tellende 30%).
2. Avsluttende fem timers digital hjemmeeksamen (70%). Bestått/ikke bestått. Dato: 15. januar 2025.
Læringsstøtte
Faglig ansvarlig og medlærer er tilgjengelig på email og telefon for bistand ifm gjennomgang av moduler, innleveringsoppgaver og Multiple Choice oppgaver.
Kursansvarlig og samarbeidspartnere
Kursansvarlig er professor Øystein Evensen ved Veterinærhøgskolen NMBU. Universitetslektor Håkon Torsvik, også fra veterinærhøyskolen, vil fungere som medvirkende lærer. Fagpersoner fra Fakultetet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA) og Fakultetet for realfag og teknologi (REALTEK) har vært med på å utforme store deler av kursinnholdet.
Kurset er utviklet i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Åkerblå AS og Gjensidige AS.
Studiekompetanse
For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Informasjon om realkompetansevurdering finner du her.
Anbefalte forkunnskaper
Generelle forkunnskaper innen veterinærmedisin, vannkjemi og resirkuleringsteknologi er anbefalt men ikke et forkrav.
Anbefalte forkunnskaper: VET 313, Differensiering i akvamedisin (VET 331), Organsystemer og ernæring og metabolisme (VET 354), Produksjonsteknikk i akvakultur (AQP311), Fiskeøkologi og forvaltning (NATF 340), Vannkjemi (KJM 220), Bærekraft og dyrevelferd i akvakultur (AQX 251) og Fiskehelse (AQX 301) eller tilsvarende praktisk erfaring eller tilsvarende emner fra et annet studiested.
Overlapping
Kurset overlapper med det ordinære studentkurset VET331. Det innebærer at en deltaker som tidligere har tatt eksamen i VET331 vil få en studiepoengsreduksjon på 1.5. Altså vil man få 8.5 studiepoeng ved bestått eksamen.
Kursavgiften dekker
Kurset er en pilot som er utviklet og gjennomføres med støtte fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU), som nå er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
Avmelding
Påmelding er bindende.
Deltakere fra samarbeidspartnere kan bli prioritert ved opptak til pilot.