Kurs: Tverrfaglig konsekvensutredning

Kurset er under gjennomføring. Ved å fylle ut skjemaet meld din interesse vil du få informasjon om fremtidige kurs

Konsekvensutredninger skal sikre at virkninger på miljø, naturressurser og samfunn skal
ligge til grunn når forvaltningen skal avgjøre om et prosjekt skal gjennomføres eller ikke. Det er viktig å hente inn flere ulike fagfelt når man lager og tolker konsekvensutredninger.

Påmeldingsfrist

1. oktober 2024

* Avmelding

Oppstartsdato

11. november 2024

Studiepoeng

5

Tid og sted

Tid: 11. - 12. november 2024 Sted: NMBU
Tid: 3. - 4. mars 2025 Sted: NMBU

Mer informasjon

Hvem er kurset for?

Dette kurset er relevant for deg som arbeider med å utforme konsekvensutredninger (KU), enten i private firmaer eller i offentlige etater. Samt personer som skal tolke og bruke konsekvensutredninger. Vi vil også legge opp til at deltagere som ønsker å omskolere seg for å jobbe mer med KU kan delta.

Kursets innhold

Emnet gir en teoretisk og praktisk innføring i tverrfaglige konsekvensanalyser, med hovedvekt på konsekvensutredninger (KU) etter plan- og bygningslovens bestemmelser og Finansdepartementets rundskriv om samfunnsøkonomiske analyser. Gjennom aktiv bruk av eksempler forklares forvaltningsprosessene rundt arealbruksendringer og grunnlaget for de vurderingene som gjøres i en KU.

Det vil være to samlinger over to dager hver i emnet. I den første samlingen vil grunnlaget for KU og samfunnsøkonomiske analyser blir gått gjennom, og Miljødirektoratets veileder vil bli presentert. I den andre samlingen vil vurderingen av prissatte konsekvenser bli presentert, sammen med hvordan en samlet kan vurdere prissatte og ikke-prissatte konsekvenser. Mellom samlingen vil det være gruppearbeid under veiledning av lærerne.

Undervisningen vil i stor grad bruke reelle eksempler og problemstillinger som deltagerne kan jobbe videre med og som gir dem kunnskaper og ferdigheter de kan bruke direkte i sin arbeidshverdag. Det vil også brukes flere forelesere som vil gi ulike perspektiver på KU som vil gi deltagerne et tverrfaglig perspektiv i sitt arbeid.

Læringsmål og pensum

Deltagerne vil etter å ha gjennomfør emnet:

  • Ha bred kunnskap om sentrale temaer i konsekvensutredninger og samfunnsøkonomiske analyser. De kjenner grunnlaget for vurderinger av prissatte og ikke-prissatte konsekvenser, og kjenner viktige datakilder
  • Kunne anvende faglig kunnskap for å utarbeide en konsekvensutredning
  • Kunne reflektere over eget arbeid underveis i utarbeidelsen av en konsekvensanalyse og justere denne under veiledning
  • Kunne planlegge og gjennomføre konsekvensutredninger
  • Kunne formidle beslutningsrelevant informasjon fra en konsekvensanalyse, både skriftlig og muntlig, til ulike brukergrupper

Hovedpensum er Miljødirektoratets nettbaserte veileder i Konsekvensutredning av klima og miljø og Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings Veileder i samfunnsøkonomiske analyser. Staten Vegvesens Håndbok V712 Konsekvensanalyser er anbefalt støttelitteratur All pensumlitteratur blir tilgjengelig i NMBUs læringsplattform Canvas.

Forutsatte og anbefalte forkunnskaper

Bachelor- eller masterutdanning og/eller erfaring som tilsvarer dette, som for eksempel

  • Arbeider med arealplanlegging som for eksempel konsulent, ingeniør, saksbehandler i kommune eller lignende
  • Har grunnleggende kjennskap til planprosesser og miljøvirkninger av endret arealbruk
  • Har erfaring fra saker som omhandler (endret) bruk av arealer

Tid og sted

Kurset vil ha to fysiske samlinger som begge foregår på NMBUs campus.

Dato og tidspunktAktuelle temaer
11. - 12. november 2024
09:00 - 15:00 begge dager.
Grunnlaget for KU og Miljødirektoratets veileder
3. - 4. mars 2025
09:00 - 15:00 begge dager.
Vurdering av prissatte og ikke-prissatte konsekvenser.

Eksamensdato: 31. mars 2025.

Nærmeste hotell til NMBUs campus er Thon Hotell Ski. Alternativt kan man også overnatte i Oslo og ta toget til Ås stasjon. Her finner du ulike transportmuligheter til NMBUs campus

Eksamen og obligatoriske aktiviteter

Vurderingen i emnet vil være basert på en hjemmeeksamen med refleksjonsoppgaver. Eksamensdetaljer: Bestått / Ikke bestått. Frist for innlevering er 31. mars 2025.

For å kunne ta eksamen må man levere en obligatorisk gruppeoppgave underveis i kurset, og ha minimum 80 % oppmøte på samlingene.

For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse (du må være 25 år eller eldre og ha arbeidserfaring innen fagfeltet). Du fyller ut søknaden i påmeldingskjemaet.

Medvirkende lærere

Faglig ansvarlig vil være førsteamanuensis Per Kristian Rørstad, ved fakultetet for miljøvitenskap og naturforvalting (MINA). I tillegg vil fagpersoner fra Handelshøyskolen (HH) og fakultetet for landskap og samfunn (LANDSAM) bli involvert.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen belastes med en avgift på kr 10 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Kursavgiften dekker

Kursavgiften inkluderer undervisning, oppgaveretting, pensum og eksamen samt lunsj og servering under samlingene.

Utgifter til reise og opphold må dekkes utenom.

Påmelding og opptak

Vi praktiserer “førstemann til mølla” ved påmelding.

Kontaktpersoner: