Kurs: Restaureringsøkologi

Kurset ble gjennomført våren 2024 - høst 2024. Neste gjennomføring av kurset blir i 2026. Fyll ut "meld interesse" skjemaet så vil du motta epost så snart kurset åpner for påmelding.
Menneskehetens utvikling og velvære avhenger av velfungerende økosystemer. Dette avhengighetsforholdet har blitt stadig tydeligere i takt med den pågående ødeleggelsen og nedbrytningen av økosystemer og deres evne til å levere viktige økosystemtjenester.
Påmeldingsfrist
Vår 2026
Oppstartsdato
Vår 2026
Studiepoeng
10
Pris
Ca 20 500 ,-
Tid og sted
Tid: Tre dager i mai 2026 Sted: NMBU
Hvem er kurset for?
Målgruppen er byggherrer/entreprenører, utbyggere, forvaltningsmyndigheter, rådgivende og konsulenter, og andre kommersielle interesser, landskapsarkitekter, frivillige organisasjoner, ideelle organisasjoner, m.fl.
Mål for kurset
FN har utropt 2021-2030 til verdens tiår for restaurering av økosystemer. Norge v/ Klima- og miljødepartementet har fastsatt flere miljømål, bl.a. "Økosystemene skal ha god tilstand og levere økosystemtjenester", og påpeker at restaurering av natur er et av tiltakene for å innfri dette målet.
Kurset vil gi innføring i økologiske prinsipper, samt tverrfaglige aspekter inkludert etiske, økonomiske og praktiske temaer relevant for fagfeltet økologisk restaurering. Eksempler vil omfatte en lang rekke økosystemer, fra alpine miljøer til våtmarker, elver, innsjøer, kyst, skog og urbane områder. Teoretiske og praktiske aspekter vil bli presentert og diskutert basert på konkret gjennomføring av tiltak i tidligere og pågående prosjekter. Kurset introduserer også viktige samfunnsmessige problemstillinger og verktøy for å designe og utføre restaureringsprosjekter. Målet er at deltagerne skal inneha den nødvendige kunnskap om hvordan restaureringsprosjekter planlegges og gjennomføres, inkludert kjenne til hvordan en kan redusere konsekvenser av menneskelig påvirkning på økosystemer, samt kunne utarbeide og følge en restaureringsplan for et gitt naturområde, inkludert urbane miljøer.
Studietilbudet vil bestå av to deler og oppnår 10 studiepoeng. Begge deler er obligatorisk for å få godkjent studiepoeng. Den første delen vil gå i slutten av mai, med fysisk oppmøte med undervisning, gruppearbeid og utferd over 3 dager (se nedenfor). Den andre delen vil gå etter fellesferien og høsten 2026, og innebærer gruppearbeid på en temaoppgave sammen med digital veiledning. Temaoppgaven innebære å skrive en restaureringsplan for en lokalitet. Det legges opp til at deltakerne kan selv velge tema og lokaliteten, som f.eks. et reelt prosjekt tilknyttet deres arbeidshverdag.
Læringsmål for kurset
Kunnskap
Deltagere vil tilegne seg kunnskap om hvordan de skal kunne evaluere, forstå og anvende økologiske prinsipper for å iverksette tiltak for å restaurere forringede økosystemer tilbake til dynamiske, funksjonelle systemer. Dette inkluderer også hvordan man unngår, demper, gjenoppretter og kompenserer økologiske funksjoner, prosesser og verdier ved gjennomføring av nye utbyggingsprosjekter. Utgangspunktet er å gjenopprette økosystemenes langsiktige integritet, naturlige prosesser og funksjoner, som er bærekraftig for både natur og mennesker. Herunder økologisk sammenheng, samspill og motstandskraft, samt sikre viktige økosystemtjenester.
Ferdigheter
Deltagere vil bli i stand til å identifisere ødeleggende og forringende prosesser i økosystemer, definere og beskrive målsetninger, foreslå målrettede tiltak og evaluere effekten av disse. Samfunnsrelaterte problemstillinger som forvaltning, juridiske aspekter og sosiale og økonomiske spørsmål blir diskutert, men vi går ikke i dybden på disse temaene. Studentene skal utarbeide en restaureringsplan for en gitt lokalitet fra et utvalg av økosystemer.
Kompetanse
Deltagere vil etter fullført kurs kunne håndtere utfordringer og tverrfaglige samarbeid, samt kunne forstå og anvende økologiske teorier og praktiske teknikker som er sentrale innen restaureringsøkologi. Å utarbeide og presentere et forslag til en restaureringsplan vil gi deltagerne erfaring og kompetanse i å planlegge og utvikle restaureringsprosjekter.
Undervisning
Undervisning vil inkludere utferder til ulike naturområder i regionen som favner over et bredt spekter av naturtyper. Deltagerne vil også få tilgang til undervisningsressurser via nett. Kurset legger opp til aktiv læring, med bruk av gruppearbeid og utferder hvor gruppene sammen vil utarbeide en konkret restaureringsplan for et utvalgt område. Dette er et bevist pedagogisk grep for å styrke læringen hos deltakerne, da forskning har vist at voksne lærende lærer best når de bearbeider tematikken aktivt.
Beskrivelse av samlingsdagene
xx. mai 2026
09:00: første dag på NMBU. Starter med introduksjon og motivasjon for fagfeltet
10:00 - 12:00: undervisning – generelle økologiske prinsipper i et restaureringsperspektiv (15 min. pause kl 11)
12:00 - 1300: lunsj og diskusjoner
13:00 - 15:00: undervisning – tema (revegetering, akvatisk, urbant, sosial, osv.) (15 min. pause kl 14)
15:00 - 16:00: pause og introduksjon til innleveringer og gruppearbeid med semesteroppgave
16:00 - 18:00: undervisning – tema (revegetering, akvatisk, urbant, sosial, osv.) (15 min. pause kl 17)
xx. mai 2026
08:00 - 10:00: undervisning - tema (revegetering, akvatisk, urbant, sosial, osv.) (15 min. pause kl 9)
10:00 - 10:30: forberedelse/info om utferd
10:30 - 20:00: utferd med buss til Oslo, Lysaker og andre lokaliteter
xx. mai 2026
08:00 - 09:00: diskusjoner rundt semesteroppgaver og forberedelse til utferd
09:00 - 12:00: utferd rundt NMBU/Ås
12:00 - 13:00: lunsj og diskusjoner
13:00 - 15:00: oppsummering/gjennomgang av «det meste», avslutning
I løpet av sommeren og høsten skal deltagerne svare ut tilsendte oppgaver og jobbe i gruppene sine på valgt restaureringsplan. Kursansvarlige skal være tilgjengelig for digital veiledning i løpet av denne perioden til avtalte tider. Dette avtales etter behov og tilpasses og organiseres i mer detalj etter valg av tema.
Obligatoriske forutsetninger
For å delta på kurset må du ha minimum 2 års arbeidserfaring. Det trenger ikke være relevant arbeidserfaring for dette kurset. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.
Anbefalte forutsetninger
Bachelor- eller masterutdanning og/eller erfaring som tilsvarer dette, som for eksempel
- Arbeider innenfor naturrestaurering som for eksempel konsulent, ingeniør, saksbehandler eller lignende
- Grunnleggende kjennskap til biologi og økosystemer
- Erfaring fra en case/problemstilling som omhandler restaurering av et økosystem
Eksamen
Emnet evalueres ut fra en semesteroppgave, som utarbeides i gruppe og presenteres som en restaureringsplan for en forringet lokalitet.
Nominell arbeidsmengde:
Forelesninger: 24 timer forelesning/utferd i mai (se ovenfor)
Digitale forelesninger/veiledning i høstsemesteret: 8 timer
Selvstudium: 100 timer
Arbeid i grupper med semesteroppgave: 100 timer
Hjemmeoppgaver: 20 timer
Semesteroppgaveoppgaver vil bli vurdert av en erfaren ekstern sensor og kursansvarlige.
Eksamensdetaljer: Semesteroppgave: Bestått / Ikke bestått
Studiekompetanse
For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Hvis du krysser av for realkompetanse i søknadskjemaet vil du bli bedt om informasjonen vi trenger for å behandle din realkompetansesøknad. Mer informasjon finner du her.
Kursavgiften dekker
Undervisning, eksamen, tilgang til noe litteratur, lunsj første dag og utferd med buss andre og tredje dag.
Det serveres lunsj og kaffe/te til første samling. Til de to utferdene bør deltagere selv ta med niste.
Avmelding
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 10 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Kontaktpersoner:

Bjørn Otto Dønnum
Senior miljørådgiver, HafslundEco Vannkraft
Medvirkende lærer

Astrid Brekke Skrindo
Forsker, Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Medvirkende lærer

Jørn Olav Løkken
Økolog,
Naturrestaurering AS
Medvirkende lærer

Ulrich Pulg
Forsker II, Norwegian Research Centre (NORCE)
Medvirkende lærer