Kurs: Regional planlegging og byutvikling
Kurset har blitt utsatt grunnet for få påmeldte. Meld interesse med knappen nedenfor for å motta oppdatert informasjon om kurset.
Kurset tar for seg aktuelle problemstillinger i spennet mellom regional planlegging, byutvikling og enkeltprosjekter, og gir en innføring i strategier og metoder for å håndtere koordinering og samordning mellom regional og lokal planlegging.
Påmeldingsfrist
Ikke avklart
Oppstartsdato
Ikke avklart
Studiepoeng
10
Pris
Ca 25 000 ,-
Tid og sted
Tid: 8. oktober - 10. oktober Sted: Union Scene, Dramme
Temaer som vil bli behandlet i kurset er blant annet attraktivitet på regionalt og lokalt nivå, næringsutvikling og areal- og transportplanlegging. Problemstillingene vil bli belyst fra både offentlig og private utbyggeres perspektiv. Det vil bli lagt vekt på økt forståelse og arbeidsmetoder for bedre koordinering og samarbeid mellom privat og offentlig sektor. Kurset inneholder blant annet foredrag om de økonomiske premissene for eiendomsutvikling.
De mellomstore byene som lykkes med byutvikling jobber aktivt med sammenhengen mellom regional planlegging og enkeltprosjekter. Å forankre byutviklingen i en regional strategi som omfatter den funksjonelle avgrensningen av byområdet og regionen, er en forutsetning for å skape den nødvendige drivkraften i byutviklingen. Sammenhengen mellom den regionale planleggingen og enkeltprosjektene må samtidig håndteres innenfor rammen av plan- og bygningsloven.
En av utfordringene innenfor planleggingen er å se sammenhengene mellom den offentlige og private planleggingen. Strategier, arbeidsmåter og virkemidler er svært forskjellige. Utarbeidelse av planer etter plan- og bygningsloven skaper utfordringer i forhold til kapasitet, kompetanse, fremdrift og fleksibilitet for private og offentlige prosjekter. Samtidig er planene viktige for å skape forutsigbarhet og muligheter for private aktører og investorer.
For å få til en effektiv integrering mellom regionalt og lokalt nivå, og mellom offentlig og privat sektor i planleggingen, kreves det nye metoder og strategier. Kurset tar for seg strategier og metoder som bidrar til større koordinering og samordning vertikalt (mellom plannivåene) og horisontalt (mellom sektorene og aktørene).
Arbeidsform
Kurset vil bestå av en kombinasjon av forelesninger, gruppeoppgaver, selvstudium og skriving av prosjektoppgave. Undervisningen tar utgangspunkt i konkrete case i norske byer. Studentene vil jobbe med casene gjennom kurset og relatere teori og konkrete metoder til casene. Kurset vil gi trening i å håndtere metoder og strategier som formidles. Den skriftlige oppgaven som må leveres for å få studiepoeng vil bli arbeidet med på og mellom samlingene. Casene og teorien vil bli integrert i oppgaveskrivingen.
Kurset har et spesielt fokus på utfordringene i mellomstore byer, men casene og metodene vil være relevante både for mindre og større steder.
Målgruppe
Hovedmålgruppen er planleggere og saksbehandlere fra offentlig sektor med bakgrunn innen arkitektur, landskapsarkitektur, planlegging, ingeniørfag, eiendomsutvikling, økonomi, sosiologi, kunstfag eller statsvitenskap. Kurset vil også være nyttig for prosjektledere, planleggere og arkitekter som jobber med eiendoms- og prosjektutvikling i privat sektor.
Læringsmål
Etter kurset skal deltakerne kunne:
• Identifisere de sentrale problemstillingene, aktørene og temaene knyttet til bærekraftig byutvikling på regionalt, kommunalt og lokalt nivå
• Identifisere de viktigste politiske, faglige og økonomiske systemene for offentlig planlegging og forvaltning
• Forstå de offentlige styringsmekanismene på regionalt, kommunalt og prosjektnivå
• Forstå private aktørers tenke- og arbeidsmåter i byutviklingen og konsekvenser for mulighetene til å arbeide mot en bærekraftig byutvikling, ved å anvende relevante teorier, metoder og verktøy
• Håndtere de viktigste metodene for planlegging og forvaltning på regionalt, kommunalt og lokalt nivå.
Faglig ansvar
Faglig ansvarlige er førsteamanuensis Gunnar Ridderström og førsteamenuensis Mina Di Marino, Institutt for by- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn, NMBU.
Foreleserne er høyt kvalifiserte fagpersoner med bakgrunn i offentlig forvaltning og planlegging. NMBU vil bidra med forelesninger om teori og metode innenfor de problemstillingene kurset reiser og dessuten gi veiledning til deltakerne i arbeidet med prosjektoppgavene.
Tid og sted
Kurset vil ha to samlinger som går fra 09:00 - 15:00, tidspunkt er ikke endelig avklart, men første samling er satt til:
- 8. oktober - 10. oktober 2024. Ved Union Scene Drammen. Adresse: Grønland 60, 3045, Drammen
Begge samlingene går ved Union Scene Drammen. Bygget ligger langs Drammenselva, rett ved Ypsilonbrua. For mer informasjon om transport besøk Union Scene sine nettsider.
Eksamen
Innlevering og muntlig presentasjon av prosjektoppgave som bedømmes med bestått/ikke bestått. Bestått eksamen gir 10 studiepoeng i universitetssystemet. Det er et krav om minimum 80 % oppmøte på samlingene for å kunne gå opp til eksamen.
De som ikke avlegger eksamen, men gjennomfører kurset, vil få utstedt et kursbevis.
Studiekompetanse
For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Du fyller ut søknaden i påmeldingsskjemaet, se knapp på topp- og bunn av nettsiden.
Obligatoriske forutsetninger
For å delta på kurset må du ha minimum 2 års arbeidserfaring. Det trenger ikke være relevant arbeidserfaring for dette kurset. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.
Kursavgiften dekker
Kursavgiften dekker undervisning, eksamen, litteraturtilgang samt dagpakker alle dagene og en felles middag. Deltakerne må selv dekke reise- og oppholdsutgifter.
Påmelding og avmelding
Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding.
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 7 000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.