Kurs: Livsløpsanalyser (LCA) og EPD-er for byggprodukter i tre

Illustrasjon fra skog til hus

02.09.2024: Kurset er fulltegnet. Hvis du allikevel melder deg på kurset og blir satt på venteliste, vil du få en epost neste gang kurset blir åpnet for påmelding.

Påmeldingsfrist

1. oktober 2024

* avmelding

Oppstartsdato

29. oktober 2024

Studiepoeng

5

Pris

Ingen kursavgift.
Deltakerne må selv dekke kostnader til reise og opphold.

* Kursavgiften dekker

Tid og sted

Tid: Sted:
1. samling: 29.-30. oktober 2024 NMBU Ås
2. samling: 12.-13. november 2024NMBU Ås
Innleveringsfrist prosjektoppgave: 15. desember 2024Digitalt, Canvas
Muntlig eksamen / presentasjon: uke 2/3 2025Digitalt, Teams

Målgruppe

Personer som arbeider med miljøanalyser av bygg og byggematerialer med hovedfokus på tre, gjennom dokumentasjon av klimagassutslipp, energibruk, arealbruk og biologisk mangfold. Kurset vil gi en dypere forståelse av livsløpsanalyser (LCA) og LCA-metodikk og sammenhengen mellom LCA og EPD for byggematerialer, samt hvordan EPD kan benyttes som beslutningsgrunnlag for materialvalg i bygg for å oppnå mer miljø- og ressurseffektive løsninger.

Om emnet

Kurset er utviklet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med støtte fra HK-dir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse) med fokus på å øke kompetansen om LCA for bygg generelt og for bruk av trematerialer spesielt, og gi deltakerne innføring i bruk av verktøy som for eksempel SimaPro og OneClick LCA til å utføre miljøanalyser av trematerialer gjennom hele livsløpet.

Kurset er rettet mot LCA av trematerialer, men vil også belyse miljøprofilen for trematerialer sammenliknet med andre materialtyper. Kurset vil også gi et innblikk i hvordan EPDer kan benyttes i miljøanalyser for trematerialvalg i bygg, samt koblingen mellom EPD og LCA.

Læringsutbytte

Ferdigheter:

Etter endt kurs vil deltakerne ha økt kompetanse når det gjelder:

  • bruk og tolkning av resultater fra modeller og verktøy knyttet til LCA av trematerialer/bygg i tre
  • innhenting av og bruk av nødvendig data- og statistikkgrunnlag til LCA
  • hvordan bruke analysene til å forbedre miljø- og ressurseffektiviteten av trematerialer/bygg i tre som grunnlag for beslutninger knyttet til materialvalg og utforming av bygg og for informasjon til enkeltpersoner/kunder om nytteverdien av sirkulære løsninger
  • grunnlag for vurdering av helhetlige løsninger for bærekraftig bruk av trematerialer til ulike formål

Generell kunnskap:

Kurset skal gi studentene kompetanse basert på resultater fra norske forskningsprosjekter, rapporter og vitenskapelig litteratur innenfor miljø- og ressursforhold knyttet til trematerialer/bygg i tre og overgang til mer sirkulære løsninger for trematerialer

Læringsaktiviteter

Kurset består av to samlinger á to dager (29.-30. oktober og 12.-13. november) der deltakerne deltar på forelesninger, gjennomfører gruppeoppgaver, samt får veiledning i oppstart av prosjektoppgave som leveres inn ved slutten av kurset. Mellom og etter samlingene vil det bli gitt forelesninger og oppfølging digitalt.

Anbefalte forkunnskaper

Det er en fordel, men ingen forutsetning, at man har arbeidet med byggrelaterte problemstillinger i offentlig eller privat virksomhet. Erfaring med bruk av Excel til analysearbeid er også en fordel.

Opptakskrav

For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Du må fylle 25 år eller mer det året du skal søke om opptak. For å dokumentere realkompetansen din, må du legge ved kopier av relevante vitnemål for utdannelse og attester for praksis / yrkeserfaring. Dokumentasjonen skal lastes opp når du melder deg på kurset. Du må dokumentere yrkespraksis og utdanning for at det skal telle med i vår vurdering av din søknad / påmelding.

Obligatoriske forutsetninger

For å delta på kurset må du ha minimum 2 års arbeidserfaring. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.

Forelesere

Forelesere som bidrar på kurset kommer fra NMBU, Norsus (Norsk institutt for bærekraftsforskning), Treteknisk (Norsk treteknisk institutt) og aktuelle bedrifter/organisasjoner.

Pensum

Forelesningsnotater, lærebok, rapporter og vitenskapelige artikler vil bli lagt ut på læringsplattformen Canvas. 

Eksamen

Prosjektoppgave på ca. 15 sider og innlevering av modell (utarbeidet i Excel eller i aktuelt LCA-verktøy) som viser beregningsgrunnlag for oppgaven.
Vurdering: bestått / ikke bestått.

Andre kostnader

Dette kurset er gratis da Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har bevilget midler til gjennomføringen av kurset. 

Hvis du melder deg på og deretter finner ut at du ikke kan delta allikevel, gi oss beskjed så raskt som mulig slik at noen andre kan benytte seg av dette tilbudet. 

Du vil få servert enkel lunsj på kurset. 

Overnatting, reiseutgifter og eventuell middag i forbindelse med samlingene må dekkes av den enkelte deltaker.
Det er ikke reservert hotellrom til deltakerne.

Avmelding

Hvis du ikke kan delta på kurset likevel, så gi beskjed til kursadministrasjonen så raskt som mulig slik at en annet som er interessert kan få mulighet til å delta på kurset!

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding

Kontaktpersoner: