Kurs: Helsekonsekvensutredninger (HKU)
NMBU har tidligere arrangert kortkurs innen helsekonsekvensutredninger (HKU) for fylkeskommuner med f.amanuensis Gunnar Ridderström som kursholder. Ta kontakt for å bestille et slikt kurs, eller hvis du har noen spørsmål.
Påmeldingsfrist
Etter avtale
Oppstartsdato
Etter avtale
Studiepoeng
Ingen
Pris
Etter avtale
Tid og sted
Digitalt eller fysisk etter avtale
Kurs om helsekonsekvensutredninger (HKU)
Verdens helseorganisasjon (WHO) har pekt på HKU som et viktig verktøy i folkehelsearbeidet. For lokal og regional forvaltning er konsekvenser for miljø og samfunn hjemlet i plan- og bygningsloven med tilhørende forskrift om konsekvensutredning. Konsekvensutredninger etter plan- og bygningsloven gjelder primært arbeid med kommuneplanens arealdel med utbyggingsformål samt for reguleringsplaner. I tillegg gir folkehelseloven (§ 11) kommunene en mulighet til å pålegge den som driver virksomhet å utrede helsemessige konsekvenser etter bestemte forutsetninger (jf. Helsedirektoratets nettside om HKU)
Mål for kurset
Målet med kurset er å lære metoder og fremgangsmåter for å kunne gjennomføre HKU av fylkeskommunale og kommunale planer med interne ressurser. Etter endt kurs skal kursdeltakerne kunne planlegge og gjennomføre en HKU av fylkesplaner, kommuneplanens samfunnsdel og arealdel, tematiske kommunedelplaner, reguleringsplaner eller konkrete prosjekter gjennom en strukturert prosess med en gruppe fagfolk.
Kunnskapen som produseres gjennom helsekonsekvensvurderingen skal bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade og lidelse og være et grunnlag for kommuner og fylkeskommuner til å sette i verk tiltak og samordne sin virksomhet i folkehelsearbeidet. Kurset vil også gi bestillerkompetanse på HKU med bruk av interne og eksterne ressurser.
Kurset vil ta for seg de viktigste temaene i vurderingen av planers hjelsekonsekvenser. I tråd med folkehelseloven vil arbeidet med HKU klarlegge hvordan planene som vurderes bidrar til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse, utjevner sosiale helseforskjeller, hvordan befolkningens helse fremmes eller hemmes som følge av planene og hvordan trivsel, sosiale og miljømessige forhold påvirkes.
Faglig ansvarlig
Førsteamanuensis Gunnar Ridderström er utdannet sivilarkitekt og samfunnsplanlegger og har jobbet med konsekvensutredninger siden 1991. Gunnar underviser i planprosessledelse og har skrevet doktorgrad om helse og fysisk planlegging i Norge. Han har sammen med legene Øyvind Larsen og Magne Nylenna skrevet boken «Planlegging for helse og trivsel» (Fagbokforlaget 2018).