Kurs under planlegging: Dimensjonering av trekonstruksjoner i henhold til nye eurokoder

I løpet av de siste 20 årene har det blitt gjort betydelige fremskritt i forskning relatert til trekonstruksjoner. Funnene er nå oversatt til en ny versjon av Eurokodene. Tilpasning til de nye standardene vil bli praktisk, faglig og økonomisk utfordrende for mange i bransjen.
Påmeldingsfrist
Våren 2025
Oppstartsdato
Høsten 2025
Studiepoeng
10
Pris
Gratis
Tid og sted
Tid: Høsten 2025 Sted: NMBU
Om kurset
Eurokoder er en felles europeisk serie standarder for prosjektering og dimensjonering av konstruksjoner. Standardene brukes for å verifisere og dokumentere konstruksjoners sikkerhet opp mot krav i byggeforskriften.
Dagens norske ingeniører, prosjektører og konstruktører fikk sin opplæring basert på de gamle standardene. Tilpasning til de nye standardene vil bli praktisk, faglig og økonomisk utfordrende for mange i bransjen. Dette kurset vil bidra til å gjøre deltakerne i stand til å dimensjonere trebygg i tråd med det oppdaterte regelverket (ny Eurokode 5). Kurset vil bidra til å sikre bransjen nødvendig kunnskap for å møte endringene og kunne opprettholde konkurransefortrinn og produktivitet.
Kurset gjennomføres i to samlinger (på henholdsvis 3 og 2 dager) i løpet av høsten 2025. Mellom samlingene vil det deltakerne levere en obligatorisk gruppeoppgave. Det bør beregnes ca 250 timer på gjennomføring av kurset fordelt på: 120 timer selvstudium, 30 timer samling, 100 timer gruppeoppgaver.
Læringsmål
Ved å gjennomføre kurset skal deltakeren bli i stand til å:
- Være i stand til å dimensjonere trekonstruksjoner i henhold til den nye generasjonen av Eurokode 5.
- Ha økt kompetanse og ferdigheter i å omstille virksomheten til ny standard, velge de rette strategiene og løsningene og kunne kommunisere endringene ut i markedet.'
Læringsaktiviteter
Kurset benytter prinsipper etter omvendt undervisning. Det vil si at tradisjonelle forelesninger erstattes med korte tematiske videoer og andre relevante læringsverktøy som sees utenom samlingene. I samlingene vil undervisningen hovedsakelig foregå gjennom:
- Problembasert oppgaveløsning og diskusjoner i plenum
- Regneoppgaver og opplæring i analyseverktøy
- Veiledet arbeid med obligatorisk innleveringsoppgave
- Felt-forsøk
- Laboratorie-forsøk
Det vil bli gitt tilbud om digital veiledning mellom samlingene.
Obligatorisk aktivitet
Det er krav om minimum 80 % oppmøte på samlingene samt innlevering av obligatoriske oppgaver mellom samlingene for å kunne ta eksamen eller få utstedt kursbevis.
Opptakskrav
Det er krav om generell studiekompetanse (GSK) og minimum 3 års utdanning fra relevant ingeniørstudier (bachelor) eller tilsvarende erfaring. Det vil også være mulig å søke opptak basert på realkompetansevurdering. Mer informasjon om realkompetanse finner du her.
Det er krav om 2 års arbeidserfaring. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.
Tid og sted
Samlingene vil foregå på NMBUs campus høsten 2025. Datoene er ikke bestemt enda.
Eksamen
Eksamen består av en obligatorisk gruppeoppgave underveis i kurset. Gruppeoppgaven vurderes til: bestått/ikke bestått.
For de som ikke ønsker å ta eksamen kan man delta på kurset og få utstedt et kursbevis fra NMBU. Dette fordrer deltakelse i kurset på lik linje med de som tar eksamen.
Pensum
Andre generasjon av eurokode 5 (EN1995).
Videoforelesninger, forelesningsnotater og praktiske eksempler.
Undervisningsspråk
Kurset undervises primært på engelsk. Videoer vil tekstes til norsk.
Overlap
Kurset overlaper med de følgende ordinære studentemnene ved NMBU:
- TBA390 (50%)
- TBA320 (10%)
- TBA220 (30%)
Det innebærer at hvis du tidligere har tatt disse emnene vil du få en reduksjon i studiepoengsutteling tilsvarende prosentandelen i parantes.
Kursavgift
Kurset gjennomføres som en del av bransjeprogrammene til direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er derfor gratis for deltakerne. Utgifter til reise og eventuell overnatting dekkes av kursdeltaker utenom.
Avmelding
Påmelding er bindende. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Vi praktiserer i utgangspunktet "førstemann til mølla" ved påmelding. Deltakere fra samarbeidspartnere i bransjeprogrammet kan bli prioritert.