VET329 Differensiering i smådyrmedisin
Studiepoeng:36.5
Ansvarlig fakultet:Veterinærhøgskolen
Emneansvarlig:Ellen Margrete Skancke
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Inntil 25 studenter kan tas opp til differensiering i smådyrsykdommer.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Se semester plan
Undervisnings- og vurderingsperiode:Se semesterplan
Om dette emnet
Innhold klinisk del smådyr
I klinikken i smådyrdifferensieringen legges det vekt på å praktisere det studenten har lært i aktiv klinikk og få anledning til mer selvstendig å utrede og behandle pasienter, herunder også kundekontakt. Det blir lagt opp til mer ferdighetstrening enn i aktiv klinikk. Studentene skal skrive utdypende journaler på et definert antall pasienter. 11 uker (vår/høst)
Kurs i anestesi og smertebehandling
Undervisningen legger vekt på den teoretiske bakgrunnen for sedasjon, anestesi og smertebehandling i veterinærsmådyrpraksis. 1 uke høst.
Kurs i klinisk nevrologi, smådyr
Kurset omhandler den kliniske utredningen av hunder og katter med nevrologiske symptomer, inklusive diagnostikk, behandlingsalternativ og prognose ved de vanligste nevrologiske diagnosene. Videobaserte interaktive kasusgjennomganger blandes med forelesninger, hjemmeoppgaver samt praktisk øvelse i nevrologisk undersøkelse. 2 uker høst.
Kurs i radiologi
Radiologi omhandler bruk av bildediagnostikk i smådyrpraksis. Hovedvekten blir lagt på røntgendiagnostikk, men andre modaliteter som ultralyd, scintigrafi og CT vil også bli gjennomgått. 2 uker vår.
Kurs i klinisk patologi
Prinsipper for prøvetaking, vurdering av preanalytiske faktorer og tolkning av prøvesvar innenfor klinisk kjemi, klinisk endokrinologi, hematologi og cytologi. Praktiske øvelser i preparering av hematologiske/cytologiske utstryk og mikroskopering. Det legges spesielt vekt på tolkning av prøvesvar fra hund og katt. 1 uke vår eller høst
Kurs i reproduksjon og obstetrikk
Reproduksjon og obstetrikk (fysiologi og patologi) hos hund og katt. Diagnostikk og terapi av reproduksjonslidelse, obstetriske problemer og pediatri. Innføring i de vanligste operasjonene relatert til kjønnsorganene som utføres på hund og katt. 1 uke høst
Valgfri del - 1 uke
- Kurs i klinisk kommunikasjon, psykisk helse og klinikkdrift VET342. 1 uke vår
- Ekstra arbeid med oppgaven. 1 uke
- Ulønnet hospitering ved DNV godkjent klinikk. 1 uke
Dette lærer du
Formål Differensiering i smådyrmedisin
Undervisningen skal gi studenten dypere teoretiske kunnskaper innen sykdomsutvikling, diagnostikk, behandling og forebyggende helsearbeid hos familiedyr og generelt styrke studentens kliniske ferdigheter innen sykdomsutvikling, diagnostikk, behandling og forebyggende helsearbeid hos smådyr.
Formål og Læringsutbytte:
Klinisk del smådyr
Bygger på læringsutbyttebeskrivelse fra 9. semester.
Studentene skal etter endt klinisk undervisning:
- ha tilegnet seg gode kunnskaper for selvstendig å kunne praktisere klinisk diagnostikk, utføre behandling og gi råd om sykdomsprofylakse
- ha gode etiske holdninger som er til gagn for veterinærstanden og for kundene vi skal betjene.
- Day One Skills skal være oppfylt
Anestesi og smertebehandling
Etter endt undervisning skal studenten:
- Inneha gode kunnskaper til å planlegge og gjennomføre sedasjon, anestesi og smertebehandling av smådyrpasienter.
Radiologi
Undervisningen skal gi en grundig innføring i bildediagnostikk som verktøy for smådyrpraksis, og gi studentene kunnskap om den praktiske gjennomføringen fra bildetagning til tolkning.
Studenten skal etter endt undervisning kunne forestå bildediagnostikk i smådyrpraksis.
Klinisk patologi
Undervisningen skal gi studenten et godt grunnlag for å kunne bruke klinisk kjemi, klinisk endokrinologi, hematologi og cytologi i sin smådyrpraksis.
Etter endt undervisning skal studenten kunne:
- Vurdere indikasjoner for ulike prøver, kjenne de vanligste preanalytiske faktorer som påvirker prøveresultatene og ha en grunnleggende forståelse for tolkning av prøvesvar.
- Framstille celleutstryk (hematologi/cytologi) av diagnostisk kvalitet.
Reproduksjon og obstetrikk
Å lære studentene generelle prinsipper knyttet til reproduksjonsfysiologi- og patologi hos hunndyr og hanndyr av katt og hund samt kunnskap om de vanlige operasjoner relatert til reproduksjonsorganene. Innføring i obstetriske problemstillinger som fødselshjelp, jurhelse og puerperiets sykdommer samt pediatri.
Studentene skal etter endt undervisning kunne:
- Redegjøre for de generelle prinsipper knyttet til reproduksjonsfysiologi- og patologi hos hunndyr og hanndyr av katt og hund, ilder og kanin og andre gnagere.
- Stille drektighetsdiagnose hos hund, ha kjennskap til normale og unormale forhold i tilknytning til fødsel, utføre fødselshjelp hos hund og katt, samt kunne diagnostisere og behandle jursykdommer og puerperale sykdommer.
- Redegjøre for sykdommer og behandling av valper og kattunger.
Klinisk nevrologi
Undervisningen skal gi studenten en grundig gjennomgang av temaet nevrologi hos hund og katt.
Etter endt undervisning skal studenten kunne utrede pasienter med nevrologiske symptomer, samt diagnostisere og kunne de vanligste differensialdiagnosene for nevrologiske sjukdommer hos hund og katt.
Valgfri del
Den valgfrie delen består av en uke. Studentene kan da velge å hospitere på ekstern klinikk eller bruke 1 uke ekstra på fordypningsoppgaven, dersom det er behov for det. Alternativt vil kurset i klinisk kommunikasjon og psykisk helse kunne gjøre studenten ytterligere rustet til den kliniske hverdagen. Psykisk helse er svært viktig, og kurset bidrar blant annet til en mer åpenhet om tema, og fakta informasjon om hjelpeordninger. Dette er et kurs studentene anbefales å ta.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav