TRE300 Treteknologi II
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Geir Isak Vestøl
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:60 timer med forelesninger og øvelser, 190 timer i egeninnsats i form av selvstudium og bearbeiding av data og rapportering fra øvelser.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Trærnes vekst og trevirkets egenskaper: Sammenheng mellom skogskjøtseltiltak, trærnes vekst og trevirkets oppbygging og egenskaper.
Trevirkets fysiske egenskaper: densitet, ved-vannrelasjoner, kapillære bevegelser og diffusjon, termiske, elektriske og akustiske egenskaper og dynamisk oppførsel.
Mekaniske og reologiske egenskaper: elastisitet (spenninger og deformasjoner), elastiske parametere hos heltre, ortotrop elastisitet, plastisitet og kryping, hardhet, strekk-, trykk-, skjær-, bøye-, slagbrudd- og torsjonsfasthet. Ulike nedbrytingsmekanismer til trevirke, med hovedvekt på biologisk nedbryting.
Dette lærer du
Kunnskap:
Studenten skal ha avansert kunnskap om trevirkets egenskaper og hvilken betydning egenskapene kan ha for ulik bruk av trevirke. Studenten skal kunne relatere dette til oppbyggingen til trevirke og videre hvordan oppbygningen avhenger av ulike skogskjøtselstiltak og veksten til trærne. Studenten skal ha kunnskap om vitenskapelige teori og vitenskapelige metoder for gjennomføring av forsøk for fremskaffing av ny kunnskap innen fagområdet.
Ferdigheter:
Studenten skal kunne anvende metoder for gjennomføring av forsøk og innsamling av data for bruk til undersøkelse av egenskapene til trevirke. Studenten skal kunne analysere og forholde seg kritisk til informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer. Studenten skal kunne bruke statistiske verktøy til analyse av data.
Generell kompetanse:
Studenten skal kunne formidle fagstoff innenfor fagområdet og rapportere forsøk og utveksle synspunkter med andre både skriftlig og muntlig. Studenten skal kunne finne og anvende kunnskap på nye områder innen faget.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Opptakskrav