SDG300 Bærekraftsmål i matsystemer med planter og dyr
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Hanne Fjerdingby Olsen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:30
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Januarblokk.
Om dette emnet
Emnet gjennomføres med forelesninger og diskusjonsøkter innen bærekraft i matproduksjonssystemer med planter, fisk og husdyr. Gjennom tverrfaglige team og litteraturstudier vil studentene utfordres til å trekke inn kunnskap fra hele studieforløpet sitt. FNs bærekraftsmål settes i sammenheng med muligheter og utfordringer innen nåværende og framtidig matproduksjon. Et helhetlig perspektiv på bærekraft utforskes og alle dimensjoner involveres. Ulike aspekter som ressursbruk, arealbruk, avveininger (trade-off), matsikkerhet, fôr/mat-konkurranse og biodiversitet vil drøftes. Studentene jobber i team med et valgt matsystem, som studeres og drøftes med bakgrunn i vitenskapelig litteratur. Studentene evalueres ut fra teamaktiviteten og en avsluttende innleveringsoppgave hvor studentene jobber med å redesigne det valgte matsystemet sitt med endringer begrunnet i forbedret bærekraft.
Dette lærer du
Kunnskap Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Ha inngående kunnskap om bærekraftige matsystemer og kunne anvende kunnskapen når utfordret med komplekse problemstillinger
- Kunne vurdere et matsystems bærekraft på ulike nivåer (eks. lokalt, nasjonalt, globalt)
- Kan vurdere interaksjoner mellom bærekraftsmål og gjøre kvalifiserte prioriteringer
Ferdigheter Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Kunne yte relevante bidrag i et tverrfaglig team og kjenne egne styrker og svakheter
- Kunne analysere bærekraftige løsninger basert på tilgjengelig litteratur på et avansert nivå
- Kunne reflektere og kommunisere løsninger for bærekraftig matproduksjon og hvordan disse relateres til bærekraftsmålene
Generell kompetanse Det forventes at studentene skal, etter å ha deltatt på emnet:
- Kunne bruke egen kunnskap og ferdigheter til å belyse komplekse problemstilinger rundt bærekraft og matproduksjon
- Evne å kommunisere på et høyt faglig nivå
- Kunne gjennomføre en vitenskapelig gjennomgang av problemstillinger knyttet til bærekraftige matproduksjonssystemer
Læringsaktiviteter
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav