RAD325 Eksperimentell radioøkologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Ole Christian Lind
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Maks 16, min 5. Se merknad!
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i januarblokka. Emnet har undervisning/vurdering i januarblokka.
Om dette emnet
Emnet gir studentene grundig kunnskap og praktisk erfaring med eksperimentelle metoder for bestemmelse av spesiering, mobilitet, overføring, eksponering og biologiske effekter av radionuklider, både i laboratoriet og i felt.
Forelesningene dekker metoder for bestemmelse av tilstandsformer av radionuklider, dosimetri (inkludert viltdosimetri), biologiske effekter (inkludert radiosensitivitet og virkning multiple stressorer), avanserte analytiske metoder for eksponeringskarakterisering (nano- og mikroanalytiske teknikker) og kildeidentifisering (isotopforhold som «fingeravtrykk»), samt nukleær sikkerhet og mottiltak i forbindelse med atomulykker.
Laboratorieøvelsene inkluderer et dynamisk akvatisk mikrokosmoseksperiment der radioaktive tracer, sedimenter, vann og biota brukes for å studere spesiering, mobilitet og biologisk opptak over tid. Vi ser også på kilder og radioaktive partikler (ved hjelp av elektronmikroskopi), autoradiografi og karakterisering av radioaktive partikler (elektronmikroskopi og mikro-XRF), samt størrelsesfraksjonering.
Dette lærer du
Kunnskap: Studenten forventes å få en oversikt over radioøkologi og innsikt i hvordan man identifiserer kilder til radioaktiv forurensning, samt hvordan man bestemmer radionukliders tilstandsformer, mobilitet og transport i ulike økosystemer, biologisk opptak, effekter av ioniserende stråling på mennesker og miljø, samt konsekvensvurderinger og metoder for mottiltak knyttet til radioaktivt nedfall. Studentene forventes å kunne vurdere risikoene knyttet til ioniserende stråling fra ulike kilder på en objektiv måte.
Ferdigheter: Studenten skal kunne planlegge, gjennomføre og rapportere om eksperimentelle radioøkologiske studier, som inkluderer bruk av sporstoff- og spesieringsteknikker. Studenten skal også kunne vurdere egnede metoder for å bestemme aktivitetskonsentrasjoner, tilstandsformer og kilder til radionuklider i miljøprøver, samt utføre doseberegninger.
Generell kompetanse: Studenten skal ha en kompetanse som gjør det mulig for vedkommende å bidra til nasjonal atomberedskap og dekommisjoneringsaktiviteter ved gjennom eksperimentelle fremgangsmåter i laboratoriet og i felt å skaffe, eller gi råd om dette, informasjon som bidrar til konsekvens og risikovurderinger knyttet til radioaktiv forurensing.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav