PJH341 Postharvest - Lagring av frukt og grønt
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Anne-Berit Wold
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Høstparallell
Om dette emnet
Emnet vil gi en innføring i kvalitet og kvalitetsegenskaper hos grønnsaker, frukt og bær, og hvilke faktorer som påvirker kvaliteten spesielt etter høsting, men også under dyrking da dette danner grunnlaget for den kvaliteten som skal ivaretas etter høsting. Dette inkluderer ytre kvalitet knyttet til utseende samt innholdsstoffer i frukt og grønt med betydning for kvaliteten.
Viktige grunnleggende fysiologiske prosesser i frukt og grønt og betydningen av disse for kvalitet og lagringsresultat vil bli gjennomgått. Dette vil inkludere respirasjon og transpirasjon hos frukt, bær, grønnsaker og potet, samt syntese og betydning av etylen for respirasjon, modning og endringer i kvalitet. I tillegg vil de samme prosessene gjennomgås for minimalt prosesserte produkter som for eksempel ved skrelling og kutting. For minimalt prosesserte produkter vil også fysiologiske responser på skader i vevet samt produkters evne til å hele skader ses i sammenheng med både korttids holdbarhet gjennom distribusjonskjeden og betydningen for et godt lagringsresultat ved langtidslagring. Betydningen av ulike lagringsforhold for å oppnå et godt lagringsresultat der kvaliteten er bevart og svinn redusert er sentralt i emnet. I en bærekraftig produksjon av frukt og grønt er økt bruk av sidestrømmer for å redusere matsvinnet viktig, og vil belyses i emnet.
Emnet tar også for seg evaluering av kvalitet i alle ledd i distribusjonskjeden ved bruk av ulike målemetoder og kjemiske analyser. I tillegg vil emnet gi en innføring i ikke-destruktive målemetoder og deres potensiale når det gjelder overvåkning av kvalitet.
Dette lærer du
Kunnskap:
- Studenten skal ha kunnskap om hvilke egenskaper som inngår i kvalitetsbegrepet.
- Studenten skal ha kunnskap om kvalitetsvariasjon og hva som legger grunnlaget for kvalitet ved produksjon av frukt og grønt, samt hvilke regler og forskrifter produsenter og distribusjonsledd må forholde seg til.
- Studenten skal ha kunnskap om fysiologisk prosesser i frukt og grønt som påvirker kvalitet og lagringsevne.
- Studenten skal ha kunnskap om hva som skal til for å bevare kvaliteten til frukt og grønt under høsting og lagring.
Ferdighet:
- Studenten skal kunne bruke og evaluere ulike metoder som benyttes til å måle og vurdere kvalitet i frukt og grønt.
- Studenten skal kunne anvende sine ferdigheter til å videreutvikle og fremskaffe ny kunnskap innen fagområdet.
Generell kompetanse:
- Studentene skal kunne anvende sin kunnskap for å forstå og løse biologiske og teknologiske problemstillinger når det gjelder å bevare kvalitet hos frukt og grønt etter høsting.
- Studenten skal ha evne til kritisk refleksjon og evne til å evaluere ulike problemstillinger og løsninger på disse.
- Studenten skal kunne kommunisere om faglige problemstillinger og drøfte mulige løsninger med spesialister på området.
- Studenten skal kunne innhente tilgjengelig kunnskap og formidle faglige problemstillinger til allmennheten.
- Forelesninger, øvinger, studentpresentasjoner, gjesteforelesninger av eksterne og utferder til aktuelle bedrifter.
- Canvas
- Vitenskapelige artikler, bokkapitler og annet relevant materiale.
- Realfagskompetanse
PJH230, PJH240, PJH250, MVI275 eller tilsvarende.
Ved manglende forkunnskaper må studenten(e) påregne seg en egeninnsats å tilegne seg den kunnskapen som kreves.
- Skriftlig eksamen (3 timer)
Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler - Sensor blir brukt både ved utformingen og evaluering av eksamen.
- Utferder, øvelser og presentasjoner.
- 4 undervisningstimer per uke.
- Emnet har 3 studiepoengs overlapp med PJH340.
- Realfag