PHI401 Forskningsetikk og vitenskapsfilosofi I
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen
Emneansvarlig:Frode Kjosavik
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Det legges vekt på det nære forholdet mellom forskningsetikk og vitenskapsfilosofi. Blant temaene som tas opp, er bl.a. følgende: grunnlaget for etikk og forskningsetikk; forholdet mellom fakta og verdier; normer og verdisystemer i vitenskapen; betydningen av autonom forskning i lys av politiske og økonomiske interesser; fusk i forskningen; etiske retningslinjer; vitenskap og risiko; medforfatterskap; syn på vitenskapelige metoder; naturlovene, idealisering og modeller; modeller og metaforer; perspektiver på vitenskapelig utvikling og fremskritt; sosial konstruksjon av kunnskap; vitenskapelig realisme versus relativisme; reduksjon og vitenskapenes enhet; forholdet mellom natur- og samfunnsvitenskap; tverrfaglighet i forskningen.
Dette lærer du
Kurset skal trene studentenes evne til å identifisere filosofiske problemer og etiske aspekter ved vitenskapelig virksomhet både innenfor eget fagfelt og på tvers av fagfeltene. Kurset skal øke bevisstheten om forskerens moralske ansvar. Studentene skal oppnå større forståelse av vitenskapen slik den praktiseres innenfor natur-, samfunns- og kulturfeltet. Studentene skal stimuleres til å reflektere på en velinformert og uavhengig måte over ulike sider ved vitenskapelig praksis og vitenskapens plass i samfunnet. Studentene skal oppnå en generell kompetanse i kritisk refleksjon over vitenskapen og en etisk kompetanse i å håndtere visse aspekter ved vitenskapelig arbeid.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Overlapp
Opptakskrav