MVI393 Kjemisk mattrygghet
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Roland Peter Kallenborn
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger/kollokvier/presentasjon av gruppeoppgaver 24 timer, gruppeoppgaver 20 timer, selvstudium 81 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallelen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallelen.
Om dette emnet
Emnet gir en oversikt over ulike kjemiske og biogene stoffer i råvarer og matprodukter som kan utgjøre en helserisiko for forbrukere; tilsetningsstoffer, prosessfremkalte kontaminanter, miljøgifter, naturlige toksiner, antinæringsstoffer, sprøytemidler og legemiddelrester. Det legges vekt på de stoffene som er mest relevante for norske og europeiske forhold. Det fokuseres på generelle toksikologiske prinsipper, bestemmelse av akseptable og tolerable inntak, risikovurdering og tiltak som benyttes for å begrense forekomst av enkelte stoffer i verdikjeden.
Kurset´s læremål bidrar til FNs bærekraftsmål (SDG) 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14 & 15
Dette lærer du
Kunnskaper
Etter å ha fullført emnet skal studenten:
- Ha inngående kunnskap om ulike klasser av fremmedstoff og biogene substanser som kan forurense og påvirke råvarer, fôr og mat, hvordan disse stoffene kommer inn i mat-verdikjeden og hvilke strategier som kan benyttes for å forhindre eller begrense slik forurensning.
- Kunne forklare viktige begreper innen fagfeltet toksikologi, effekter til de ulike stoffene og faktorer som påvirker deres toksiske potensiale.
- Forklare hva risikoanalyse, vurdering og håndtering i forhold til mattrygghet er og hvilke organisasjoner som er involvert i denne type arbeid nasjonalt og internasjonalt.
Ferdigheter:
Etter å ha fullført emnet skal studenten:
- Beherske grunnlegende fagterminologi relevant for fagfeltet mattoksikologi.
- Kunne tolke vitenskapelige tekster innen fagfeltet.
Generell kompetanse:
Etter å ha fullført emnet skal studenten:
- Kunne anvende kunnskapen om fremmedstoff og deres toksiske potensiale i andre fagfelt innen matvitenskap og ernæring.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav