MVI387 Ingredienser fra melk
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Anne-Grethe Johansen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:20
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: Forelesninger 18 timer, 2 timer demonstrasjon/øvelse. Selvstudium, journalskriving og eksamen (litteraturoppgave) 105 timer. Total arbeidsinnsats er 125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Vårparallell
Om dette emnet
Kurset gjennomføres om det er nok tilgjengelige ressurser.
Prosessering og anvendelse av biprodukter fra meieriindustrien. Typiske biprodukter fra meieriindustrien kan være myse, kjernemelk, permeat fra filtrering, grensemelk, svinn.
Skreddersøm av ingredienser fra melk.
Dette lærer du
Kunnskap
Kandidatene vil få kunnskap om ingredienser fra melk og deres anvendelse i forskjellige produkt. Kandidatene vil få inngående kunnskap om prosesstrinn og prosesslinjer ved framstilling av ingredienser fra melk, og framstilling av ingredienser fra biprodukter i meieriindustrien.
Ferdigheter
På grunnlag av teoretisk og praktisk kunnskap, blant annet ervervet gjennom øvinger/demonstrasjoner i meieripilotanlegget ved KBM, skal kandidatene forstå hvilke faktorer som påvirker anvendelsen av ingrediensene. Kandidatene skal kunne predikere funksjonaliteten til melkebaserte ingredienser inn i ulike produkt. Dette gir kandidatene kompetanse for anvendelse av alle deler av melka, og kompetanse til å se potensialet i alle melkens fraksjoner fra meieriindustriell produksjon.
Generell kompetanse
Emnet legger vekt på å formidle holdninger omkring betydningen av å utnytte så mye som mulig av melkens bestanddeler til mat, i tråd med FN's bærekraftsmål fram mot 2030. Spesielt dekker dette bærekraftsmål nr.12; Ansvarlig Forbruk og Produksjon, og vil bidra til å nå mål nr. 2; Utrydde Sult.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav