MVI382B Kornteknologi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Catrin Tyl
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:50
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:30 t forelesning, 95 t selvstudium.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskaper: Studentene skal lære om ulike kornråstoffer og deres potensial for produksjon av forskjellige produkter. De viktigste kornråstoffene vil være hvete, rug, havre, mais og ris. Kornråstoff av mindre økonomisk betydning som einkorn, emmer og spelt vil også bli gjennomgått. Ulike kvaliteter av hvete kan for eksempel brukes til gjæret bakverk, kjeks, kaker, pastaprodukter og som en ingrediens i andre matvarer, mens havre og mais har andre funksjonelle egenskaper og er vanligere ved produksjon av andre produkter som for eksempel frokostkorn.
Ferdigheter: Studentene skal få oversikt over kjemiske og teknologiske egenskaper i de mest brukte kornråstoffene i vårt kosthold. Sammensetning og funksjonelle egenskaper er avgjørende for hvilke produksjonsprosesser som er aktuelle for disse.
Generell kompetanse: Studentene skal lære om oppbygning av kornråstoff samt å vurdere råvarekvalitet ut fra kjemiske og funksjonelle egenskaper. Ulike fremstillingsmetoder for ulike råvarer og produkter vil være med på å illustrere dette.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav