MVI340 Sensorisk analyse og forbrukeraksept

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Valerie Isabelle Lengard Almli

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk, engelsk

Antall plasser:25

Frekvens:

Årlig.

Emnet undervises dersom ressurstilgangen tillater det.

Forventet arbeidsmengde:Totalt 125 timer. Ca 40 timer forelesninger, 20 timer gruppearbeid, 65 timer selvstudium inkludert lesing til eksamen.

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i juniblokka. Emnet har undervisning/vurdering i juniblokka.

Om dette emnet

  • Kort introduksjon av anatomi og fysiologi relevant for sensorisk analyse
  • Metoder innen objektiv sensorikk
  • Kvantitative og kvalitative metoder innen forbrukerforskning
  • Aksept, matvalg og forbrukerholdninger
  • Statistikk og multivariat analyse av sensoriske data
  • Segmentering av forbrukere, faktorer som påvirker oppfattelse av og preferanse for mat, samt generell forbrukerforståelse

Dette lærer du

Kunnskap: Studentene vil bli kjent med begreper, metoder, anvendelser og etablert kunnskap i fagfeltet sensorikk og forbrukerforskning i relasjon til mat.

Ferdigheter: Studentene vil kunne planlegge og gjennomføre sensoriske tester og forbrukertester, ved hjelp av trenede dommere og utrenede forbrukere. De vil også kunne behandle data, tolke og kommunisere resultater fra testene. Studentene vil også kunne innhente og forstå litteratur i fagfeltet. Studentene kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet. Studentene behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.

Generell kompetanse: Studentene vil kunne løse forsknings- eller industriproblemstillinger innen sensorisk analyse og forbrukerforståelse. Studentene vil kunne tolke og diskutere relevant litteratur ved egen refleksjon og kritisk tenkning. Studentene øver på samarbeid, gruppepresentasjoner, og dataanalyse teknikker som også kan benyttes i andre fag.

Kunnskap, ferdigheter og kompetanse innarbeidet i dette kurset vil kunne bidra til oppnåelsen av FNs bærekraftsmålene i sammenheng med mat-relatert forbrukeradferd og konsum, spesielt nr. 3: God helse og nr. 12 Ansvarlig forbruk og produksjon.

  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger, seminarer, gruppearbeid og selvstudium. Innføring i temaene vil gis gjennom forelesninger, gruppearbeid og presentasjoner/diskusjoner i seminarer med emneansvarlig til stede.
  • Læringsstøtte

    Canvas.

    valerie.almli@nofima.no

    Tlf. 91166405

  • Pensum
    Harry T. Lawless and Hildegarde Heymann: Sensory Evaluation of Food, Springer, ISSN 1572-0330, 2010.
  • Forutsatte forkunnskaper
    Kunnskaper i sensorisk analyse tilsvarende MVI240, samt kunnskaper i statistikk tilsvarende STAT100.
  • Anbefalte forkunnskaper

    Råvare- og teknologikunnskap innen matvitenskap.

    Statistikk (variansanalyse, multivariatanalyse)

  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Skoleeksamen på 3,5 timer over oppgitt emne. Teller 100%

    Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler
  • Sensorordning
    Sensurering av skoleeksamen ved lærerne og ekstern sensor.
  • Obligatorisk aktivitet
    Gruppearbeid, gruppepresentasjoner og korte rapporter, seminarer.
  • Undervisningstider
    Tre ukers intensivkurs. Ca. 40 timer forelesninger og 20 timer gruppearbeid fordelt på tre uker.
  • Fortrinnsrett
    M-MATVIT
  • Opptakskrav
    Realfag