MVI230 Matvaretrygghet og -hygiene
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Bjørn Arne Lindstedt
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:50
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger 40 + laboratorieøvelser 10 = 50 timer brukes til strukturert undervisningstid. Det regnes ellers normert 75 timer til forbredelse, selvstudium, rapportskriving og eksamen. Til sammen 125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Emnet er tverrfaglig og delt opp i flere delemner, elementene vil belyse hvordan man kan bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål 2 (utrydde sult), 3 (god helse) og 6 (rent vann og gode sanitærforhold):
- Kjemiske og mikrobiologiske forurensninger i råvarer og mat. Det legges stor vekt på matbårne infeksjoner.
- Kjemiske og mikrobiologiske forurensninger i drikkevann og ulike rensemetoder.
- Vaske- og desinfeksjonmidler, deres kjemi og egnethet til ulike typer forurensing, produksjonsutsyr og lokaler.
- Vaskeoperasjoner, hygienisk design og praksis.
- Kvalitetssystemer.
- Myndigheter og lovverk.
Dette lærer du
KUNNSKAPER - Ved fullført emne skal studenten kunne:
Gjøre rede for de ulike kjemiske og mikrobiologiske forurensninger i råvarer, mat og i drikkevann.
Gjøre rede for forurensingenes kilder, helsemessige og kvalitetsmessige konsekvenser.
Gjøre rede for hvilke tiltak som kan gjøres for å unngå slike i industriprodusert mat.
Gjøre rede for lovpålagte kvalitetssystemer, og kvalitetssystemer som matindustrien bruker for å sikre trygg matproduksjon.
FERDIGHETER - Ved fullført emne skal studenten kunne:
Vurdere ulike vaske- og desinfeksjonsmidlers egnethet til ulike typer forurensninger og til bruk til forskjellige typer produksjonsutstyr.
Gjennomføre laboratorieanalyser med hygienefaglig relevans.
Vurderer tryggheten ved planlegging av matproduksjonsprosesser.
Forklare oppbygningen og oppgavene til det norske Mattilsynet, og hvordan det utøver sin myndighet i henhold til norsk og europeisk lovgivning.
GENERELL KOMPETANSE - Ved fullført emne skal studenten kunne:
Reflektere over hvilke forurensninger som utgjør fare for mattrygghet, og hvilke systemer som kan anvendes for å kontrollere og redusere risiko for forurensning.
Reflektere over det Norske Mattilsynets rolle, oppbygning og myndighet for å sikre trygg mat.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav