MVI220 Næringsmiddelmikrobiologi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Hilde Marit Østlie
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:26
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger: 40 timer. Laboratorieøvinger: 65 timer. Ekskursjon: 5 timer. 140 timer til forberedelse, selvstudium, rapportskriving og eksamen. Til sammen 250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Sentrale temaer: Matvarer som økologiske nisjer. Aktuelle mikrobegrupper. Kvalitetsskadelige mikrober i råvarer/næringsmidler. Faktorer som påvirker mikrobenes utvikling i næringsmidler. Kvalitative og kvantitative metoder for påvisning og karakterisering av mikrober. Infeksjoner og intoksikasjoner fra mikroorganismer i mat. Fysiske, kjemiske og biologiske metoder for kontroll av mikrobene. Fermenteringer. Temaene vil bli belyst på forelesninger og laboratorieøvelser. Bærekraftig mat og matproduksjon er et viktig fundament i faget. FNs bærekraftsmål handler bl.a. om å sikre nok mat og trygg mat og for å oppnå dette kreves det kompetanse innen alle fagets sentrale temaer.
Dette lærer du
Kunnskaper
Ved fullført emne skal studenten ha:
- Bred kunnskap om hvordan mikrober utvikler seg, kontrolleres og styres i næringsmidler.
- Ha nødvendig innsikt i metoder for generell og spesifikk analyse av mikrobe-grupper i matvarer.
- Oversikt over de nyeste trendene innen området.
Ferdigheter
Ved fullført emne skal studenten ha:
- Erfaring med å utføre laboratorieoppgaver innen fagområdet.
- Mikrobiologiske laboratorieferdigheter for å håndtere og analysere matvarer.
- Være i stand til å finne frem til vitenskapelig litteratur om relevante tema i bøker og vitenskapelige tidsskrifter.
- Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet.
- Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Generell kompetanse
Ved fullført emne skal studenten:
- Forstå muligheter og begrensninger med hensyn til næringsmiddelmikrobiologisk arbeid.
- Kunne planlegge og utføre mikrobiologisk analyse av ulike næringsmidler.
- Ha oversikt over aktuelle mikrobegrupper i ulike næringsmidler og hva som påvirker deres vekst og overlevelse.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav