MVI202 Matkjemi

Studiepoeng:5

Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Emneansvarlig:Catrin Tyl

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:40

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:

Forelesninger: 52 t.

Selvstudium: 73 t

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.

Om dette emnet

Emnet skal omhandler matkjemi og ulike analysemetoder som brukes til karakterisering av matvarer. Forelesningene dekker makro- og mikrokomponenter, det vil si vann, proteiner, lipider, karbohydrater, enzymer, vitaminer, mineraler, smak og aroma, fargestoffer og tilsetningsstoffer).

Emnet gir akademisk utdanning på høyt nivå og er spesielt relevant for å nå FNs bærekraftsmål knyttet til matproduksjon og ernæring; 2 (zero hunger), 3 (good health and wellbeing) and 12 (responsible consumption and production).

Dette lærer du

Kunnskaper:

I emnets teoretiske del skal studentene lære om strukturen og funksjonen til hovedkomponentene i mat og hvordan de påvirker næringsmessige og teknologiske egenskaper ved matvarer. Vi diskuterer prosesser og analytiske metoder som er sentrale innen matvitenskap

  • Har bred kunnskap om struktur og funksjon til makro- og mikronæringsstoffer i ulike råvarer til mat (proteiner, lipider, karbohydrater inkl polysakkarider, vitaminer og mineraler) samt tilsetningsstoffer og vann.
  • Kan forklare vannmolekylets struktur og egenskaper, begrepene fritt og bundet vann, sammenheng mellom vanninnhold (%), vannaktivitet og holdbarhet.
  • Kan forklare sammenhengen mellom aminosyresammensetning, proteinets struktur og egenskaper, forstå hvordan denaturering påvirker egenskaper, kjenne til de viktigste funksjonelle egenskaper.
  • Kan forklare karbohydraters struktur og egenskaper, kjenne til de viktigste funksjonelle egenskaper til polysakkarider.
  • Kan forklare struktur og egenskaper til nøytrale og polare lipider, forstå sammenhengen mellom fettsyresammensetning og egenskaper til triacylglyceroler, fettsyresammensetning i vegetabilske og animalske lipider og hvordan dette påvirke egenskaper som smeltepunkt og stabilitet mot oksidasjon.
  • Kan gjengi de viktigste mineralene og ulike faktorer som påvirker biotilgjengelighet og forklare begrepene «hovedelementer», «sporstoffer» og «ultrasporstoffer».
  • Kan gjengi de viktigste vitaminene og forklare ulike faktorer som påvirker innhold i ulike produkter og hvordan vitamininnhold kan optimaliseres.
  • Kan gjengi de ulike klassene av tilsetningsstoffer og deres funksjon og forklare hensikt med bruk, mulige uønska helseeffekter av noen tilsetningsstoffer og regelverk for bruk

Ferdigheter:

  • Kan anvende kunnskap om de ulike komponentene i råvarer til å forklare hvordan de påvirker tekstur og kvalitet av ulike matprodukter.
  • Kan finne frem til vitenskapelig litteratur om relevante tema i bøker, vitenskapelige tidsskrifter og fra ulike nettsteder.

Generell kompetanse

  • Kan formidle sentralt fagstoff både skriftlig og muntlig og anvende denne kunnskapen i andre emner.
  • Læringsaktiviteter
    Forelesninger med innslag av studentaktive læringsformer, quizer, og selvstudium.
  • Læringsstøtte

    Kollokvier med veiledning i sentrale tema.

    Canvas.

  • Pensum

    Pensumliste foreligger ved semesterstart.

    Utvalgte deler av Fennema's Food Chemistry, 5th edition, edited by S. Damodaran, K.L. Parkin, and O. R. Fennema, 2017, published by CRC

  • Forutsatte forkunnskaper
    Generell kjemi tilsvarende KJM100. Utvalgte deler av biokjemi tilsvarende KJB100 eller KJB200; struktur og oppbygging av proteiner, karbohydrater og lipider. KJB200 kan tas samtidig.
  • Anbefalte forkunnskaper
    Organisk kjemi tilsvarende KJM110.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
    Skriftlig eksamen 3 timer i eksamensperioden teller 75 %. Mappevurdering teller 25 %.

    Skriftlig skoleeksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler Mappe/sammensatt vurdering Karakterregel: Bokstavkarakterer
  • Sensorordning
    To interne sensorer.
  • Merknader
    Studenter som har gjennomført KJB210, kan ikke få studiepoeng for MVI202.
  • Undervisningstider
    2 til 4 timers forelesning, kollokvier og gruppeoppgaver per uke i 13 uker
  • Fortrinnsrett
    M-MATVIT
  • Overlapp
    Studenter som har gjennomført KJB210, kan ikke få studiepoeng for MVI202.
  • Opptakskrav
    Realfag