MVI100 Introduksjon til matvitenskap og ernæring
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Bjørge Westereng
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:40
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: 125 timer totalt i augustblokk fordelt på: forelesninger 35 timer, øvelser 25 timer, ekskursjoner 25 timer, selvstudier, oppgaveskriving og forberedelser 40 timer. 125 timer i høstsemester, Forelesninger 25 timer, gruppeoppgaver 50, selvstudier 50.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka og avsluttes i høstsemesteret. Emnet har undervisning i både augustblokka og høstsemesteret. Vurdering blir gjort samlet etter høstsemesterets slutt.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskaper: Studentene skal tilegne seg grunnleggende kunnskaper om bearbeidingsmetoder for ulike råstoffgrupper som for eksempel korn, frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melk. Studentene skal få forståelse for viktigheten av god råvarekvalitet og sikker matvareproduksjon og betydningen dette har for matkvalitet. Kurset vil bevisstgjøre studentene rundt etiske problemstillinger knyttet til matproduksjon, også sett i et bærekraftsperspektiv. Studentene skal få et godt innblikk i studieprogrammets oppbygning. Studentene skal få en oversikt over utfordringer og muligheter ved moderne matproduksjon, der matfordelingspolitikk, miljøaspekter og matvaretrygghet vil være viktige elementer.
Ferdigheter: Studentene skal få grunnleggende ferdigheter i enkelte produksjonsmetoder og analyser med betydning for matvarekvalitet. Dette skal presenteres i en skriftlig rapport. Videre lærer de å presentere faglig stoff på ulike måter ved å lage og presentere poster og animasjonsfilmer.
Generell kompetanse: Studentene skal lære seg å se sammenhengen mellom teoretisk og praktisk kunnskap. I tillegg vil kritisk tenkning og vurdering av tilgjengelig informasjon bli vektlagt. Gjennom rekke gruppeaktiviteter (et sentralt element i NMBUs læringsfilosofi) lærer Studentene å jobbe i team, samt å bli kjent med hverandre. Det forsøkes å få til en eller flere utferder i løpet av semesteret.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav