LAA307 Planlegging av gravplasser
Studiepoeng:20
Ansvarlig fakultet:Fakultet for landskap og samfunn
Emneansvarlig:Rannveig Søndergaard Holm
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:26
Frekvens:År med oddetall.
Forventet arbeidsmengde:500 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode: Emnet har undervisning/vurdering i januarblokk og vårparallellen. Avsluttes i midten av mai.
Om dette emnet
Emnet omhandler gravplassens funksjoner; som gravareal, som grøntanlegg, som kulturminne, som rekreasjonsareal. Emnet gir en grundig introduksjon i gravplassens historiske og landskapsarkitektoniske utvikling. Videre gir emnet en innføring i begrep for fagfeltet gravplass, lovverk, forvaltning, gravferd i ulike tros- og livssynssamfunn, egnet jord til gravplasser, grunn- og anleggsarbeider. Det gis også en innføring i gravplassmelding som omfatter en overordnet forståelse av gravplassenes funksjon i en kommune, fremtidig arealbehov, utvidelser, vern og gravplassene som del av grønnstruktur.
Etter ca. to ukers introduksjon i emnet, skal studentene velge mellom:
- om de vil arbeide med en prosjekteringsoppgave fra oppgaveområdet, hvor de etter en tid velger et delområde/deltema som de fordyper seg i
- om de vil arbeide overordnet med en gravplassmelding for gravplassene i kommunen for oppgaveområdet og en plan for utvikling av disse, videre velger de et delområde/deltema som de fordyper seg i.
Det vil i emnet være fokus på bærekraftig forvaltning av gravplasser; viktige stikkord her er økende arealknapphet og forebygging av unødige inngrep i naturmiljøer og kulturlandskap - og vern av matjord.
Dette lærer du
Kunnskap: Landskapsarkitektstudenten kan anvende avansert kunnskap om komplekse landskapsarkitektoniske problemstillinger og bruke profesjonens metoder og teori relatert til temaet gravplasser. Studentene kan lovverk knyttet til gravplasser og kan delta i planlegging og forvaltning av gravplasser i et multikulturelt-, kulturhistorisk- og samtidsperspektiv.
Ferdigheter: Studenten får ferdigheter i å formulere faglige resonnementer med henvisning til ulike informasjonskilder og kritisk vurdering av disse. Videre ferdigheter i å observere og analysere stedlige forhold som grunnlag for beslutninger. Styre eget læringsarbeid, ta ansvar for egen kreativ prosess og faglig utvikling ved gjennomføring av et prosjekt.
Generell kompetanse: Selvstendig innhente ny kunnskap og tilegne seg nye ferdigheter relevant for planlegging og forvaltning av grøntanlegg generelt og gravplasser spesielt, samt ha kritisk blikk på eget arbeid og reflektere over motargumenter og andre betraktningsperspektiver.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav