KJM314 Anvendt organisk analytisk kjemi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Roland Peter Kallenborn
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk, engelsk
Antall plasser:20
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet tar for seg en rekke anvendelsesområder for organisk analytisk kjemi:
- HPLC, kolonnekromatografi etc. for opprensing og isolering av organiske stoffer.
- GC/MS: innen miljøkjemi og bestemmelse av miljøgifter.
- LC/MS GC/MS: for produktkontroll i tekniske anvendelser og syntese.
- LC/MS, GC/MS: for rensing og produktkontroll innen legemiddel- og matproduksjon.
I tillegg vil en del opprensningsmetoder og teknikker introduseres (Silica, Aluminiumoksid-basert kromatografi). Kritisk metodevalidering og kvalitetskontroll vil være en integrert del av både forelesninger og praktiske øvelser.
Emnets læringsmål bidrar til FNs bærekaftsmål (SDG): 1, 3, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 14 & 15
Dette lærer du
GENERELT: Grunnleggende kunnskap om den praktiske anvendelsen av organisk-analytiske metoder som et viktig verktøy i en rekke applikasjoner vil formidles i emnet. Bruksområder som teknisk kontroll, produktkontroll, legemiddelproduksjon, miljøkjemi, forurensningsbestemmelse, matsikkerhet og medisinsk kjemi vil inkluderes.
KUNNSKAP: Etter gjennomføring av kurset skal kandidatene ha kunnskap om, og kjennskap til, de forskjellige teknikkene i validering, kvalitetssikring, opprensing og kvantifisering av ukjente forbindelser, ved hjelp av organisk-analytiske metoder.
FERDIGHETER: Det forventes gode kunnskaper om kromatografisk separasjons-teknikker og ulike detektor systemer som kan brukes i forbindelse med kvantifisering av organiske substanser. Kromatogram-tolkning og prosedyrer for kvantifisering av ukjente forbindelser er et meget sentralt emne i kurset, og kandidatene må bruke tid på datatolkning og kvalitetskontroll. Studentene skal kunne validere ulike analytiske metoder, og skal være i stand til å velge egnede metoder innen organisk analytisk kjemi, for å oppnå ønskede resultater. Det forventes en stor grad av selvstudie og selvstendig praktisk bidrag til laboratoriet-arbeidet under kurset. Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet. Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav