KJM220 Vannkjemi
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Hans-Christian Teien
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.
Om dette emnet
Emnet gir en innføring i kjemiske reaksjoner og transformasjoner i vann for å forstå sammensetningen av vann og effekt av vannbehandling. I dette inngår optiske egenskaper, syre og base reaksjoner, gass-vann reaksjoner, utfelling og oppløsning, kompleksdannelse, reduksjon og oksidasjon reaksjoner og overflatetransformasjoner. Beregning av kjemiske likevekter er sentralt i kurset. Emnet vil være nyttig for kandidater som f.eks. jobber med miljøkjemiske reaksjoner i vann, forurensing, vannbehandling, akvatiske organismer og akvakultur.
Øvelser inkluderer beregning av kjemisk likevekt i vann, løselighet av gasser og metaller, bruk av grafiske tabeller for å forstå fordeling av ulike tilstandsformer og bruk av programvaren MINEQL for å beregne kjemisk likevekt av uorganiske forbindelser i vann. Laboratoriedemonstrasjoner for å knytte teori til praksis.
Dette lærer du
Kunnskaper: Tilegne seg grunnleggende kunnskap om vannkjemi, optiske egenskaper og de ulike typer reaksjoner som er viktige i naturlige vannsystemer (ferskvann og saltvann) og i vannbehandling. Vannkjemiske reaksjoner som er inkludert er syre/base-reaksjoner, spesielt karbonatsystemet, løselighet av gasser, utfelling, oppløsningsreaksjoner, kompleksreaksjoner for metaller, reduksjon og oksydasjons reaksjoner og kolloid/overflate transformasjoner. Ved å ha kunnskap om likevekt av stoffer i vann kan en forutsi vannkjemiske reaksjoner som igangsettes når en blander vann eller tilsetter stoffer i vann.
Ferdigheter: Etter gjennomført opplæring skal kandidatene kunne forklare prosessene som bestemmer den kjemiske sammensetningen av ferskvann og saltvann, skissere og tolke de viktigste typene av diagrammer som benyttes i fagfeltet for å beskrive den kjemiske likevekts sammensetningen av vann. Bruke programvare for å beregne likevekter og forutse reaksjoner.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav