KJB201 Laboratoriekurs i biokjemi og matkjemi
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Vincentius Gerardus Henricus Eijsink
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:108
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: Forelesninger: 14 t. Laboratorieøvelser med forberedelse og journaler: 88 t. Selvstudium: 23 t.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Laboratoriekurset er bygget opp som følger: Syv øvelser på ca 6 timer, noen går over to uker.
Forelesninger (12 timer).
Skriving av totalt 7 journaler.
Studenter arbeider i grupper på to eller tre.
Emnet gir akademisk (ut)dannelse på høyt nivå og bidrar dermed til å oppnå nærmet hvilket som helst av FNs bærekraftsmål. Kurset er blant annet relatert til matproduksjon (mål 2), ren energi for alle (mål 7 & 13), bioteknologi (mål 8 & 9 & 12), bedre ressurs utnyttelse (mål 13), og forståelse av liv under og over vann (mål 14 & 15).
Dette lærer du
KUNNSKAP:
Studentene vil lære om elementære biokjemiske teknikker slik som elektroforese og kromatografi og få en teoretisk innføring i de prinsippene som disse teknikkene er basert på. I tillegg dekker kurset områder innen matkjemi og anvendt biokjemi. Kurset gir en viss fordypning i deler av KJB200, deriblant enzymkinetikk.
FERDIGHETER:
Studentene vil lære å utføre en rekke laboratorieteknikker, deriblant:
- Pipettering av småvolumer
- Elementær spektrofotometri
- Standardkurver
- Måling av proteinkonsentrasjon
- Måling av enzymaktivitet, inkl. enzymkinetikk
- Kromatografi (rensing) av proteiner
- Gelelektroforese av proteiner
- Analyse og bearbeiding av matkomponenter
- Studier av viskositet og geler.
Bortsett fra tekniske ferdigheter lærer man å kritisk evaluere metoder og egne forskningsresultater.
Journalskriving er en viktig del av kurset og etter å ha fullført kurset skal man være i stand til å rapportere forskningsresultater på en vitenskapelig måte.
Studenten kan selv gjennomføre de forberedelser, teknikker og analyser som inngår i emnet. Studenten behersker instrumentene og utstyret som benyttes i emnet.
GENERELL KOMPETANSE:
Generelle laboratorieferdigheter - Hvordan jobber man på et laboratorie.
Kritisk evaluering og profesjonell rapportering av metoder og egne forskningsresultater.
Journalskriving.
Arbeidet foregår i grupper og kurset gir dermed trening i å forske i team.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav