HFE200 Generell ernæring
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Egil Prestløkken
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Antall plasser:Ved mindre enn 10 studenter vil undervisningsopplegget bli vurdert.
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Kurset gir en introduksjon i ernæring og kan være en basis for videre spesialisering innen husdyrernæring, aquakultur eller humanernæring. Kurset har en bred tilnærming til ernæring og kan deles i 5 deler:
1) Fôr, mat, næringsstoffer og analyser, 2) Fordøyelseskanalen, fordøyelse og absorpsjon, 3) Appetittregulering og intermedier omsetning, 4) Energi- og proteinverdi av fôr og mat, og 5) spesialisering innen husdyrernæring, aquakultur eller humanernæring
Dette lærer du
Overordna læringsmål: Å tilegne seg de grunnleggende kunnskapene i ernæring som kreves for å forstå sammenhengen mellom næringsstoffene som tilføres kroppen og deres funksjon ved vedlikehold og produksjon, og prinsipper for vurdering av matens/fôrets ernæringsmessige kvalitet.
Delmål: Etter at studentene har fullført emnet skal de kunne gjøre rede for oppbygging, klassifisering og egenskaper hos hovednæringsstoffene, og hvorfor det er viktig å forstå sammensetningen av maten/fôret. I tillegg skal de kunne gjøre rede for fordøyelse og absorpsjon av hovednæringsstoffene, utvalgte mineraler og vitaminer, samt intermediær omsetting av substrater fra fordøyelsen, særtrekk ved fordøyelsen og intermediær omsetting av næringsstoffer, og prinsipper for vurdering av ingredienser og rasjoner/kostholdsregimer.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Opptakskrav