GMGI210 Geografiske informasjonssystemer (GIS)
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Svein Olav Krøgli
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Prinsipper innen geografiske informasjonssystemer (GIS). Romlig statistikk. Romlig autokorrelasjon. Punktmønsteranalyse. Interpolering med deterministiske og geostatistiske metoder. Beregninger på felt og overflater. Overlapp/overlag-analyse. Egnethetsanalyse. Nettverksanalyse. Visualisering av geodata. Databaser. Datakvalitet. GIS og samfunn. Introduksjon til geografisk datavitenskap.
Dette lærer du
Kunnskap om geografiske data og datamodeller. Kjenne de vanligste metodene for geografisk analyse. Kunne foreta valg av metode for å gjennomføre grunnleggende analyse av stedfestet informasjon og være seg bevisst disse metodenes begrensninger og muligheter. Kjenne til viktige aktører, samarbeid og bruk av geodata i samfunnet. Kjenne til hvordan GIS kan bidra i arbeidet med å nå bærekraftsmålene.
- Forelesninger, øvinger og innleveringsoppgaver.
- Canvas. Læringsstøtte vil fortrinnsvis bli gitt i tilknytning til den delen av den strukturerte tiden som er avsatt til øvingsveiledning.
- Oppgis i Canvas.
- LAD102, STAT100/DAT110.
- Avsluttende skriftlig eksamen, 3 timer. Karakterskala A-F.
Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: B2 Utdelt kalkulator, spesifiserte andre hjelpemidler - Ekstern sensor deltar sammen med intern sensor ved utformingen av eksamensoppgavene og sensorveiledningen. Ekstern sensor kontrollerer intern sensors vurdering av et tilfeldig utvalg kandidater som en kalibrering med visse mellomrom i henhold til instituttets retningslinjer for sensur.
- Innleveringsoppgaver.
- 28 timer forelesning. 56 timer øving.
- GSK